Romet Kreek • 17 juuni 2014

Suurbritannia inflatsioon madalaim alates 2009. aastast

Mais langes Suurbritannias inflatsioon 4,5 aasta madalamale tasemele, kuna toidu- ja transpordikulud kahanesid, vahendab Bloomberg.

Mais kasvasid tarbijahinnad aastaga 1,5%. Veel aprillis oli hinnatõus 1,8%, teatas täna Briti statistikaamet. Analüütikud ootasid 1,7% tarbijahinnaindeksi tõusu. Juba kuus kuud on inflatsioon madalam Briti keskpanga 2% inflatsioonieesmärgist, mis on pikim selline periood alates 2009. aastast.

Surve hindadele tuli supermarketite hinnasõjast, mis viis alla toidu ja mitte-alkohoolsete toodete kulud. Nende hinnad langesid mais aastaga 0,6%. See oli esimene aastases arvestuses langus alates 2006. aastast ja suurim alates 2004. aasta oktoobrist.

Ka riiete hinnad langesid nagu ka õhu- ja meretranspordi kulud.  Lennukipiletite hinnad langesid kuu ajaga 3,2% ja meretranspordi omad 9,9%.

Eluasemete hinnatõus kiirenes Suurbritannias statistikaameti andmetel aprillis 9,9 protsendile. See on suurim eluasemete hinnatõus alates 2010. aasta juunist.  Londonis kasvasid eluasemete hinnad 18,7% ehk oli suurim tõus alates 2007. aasta juulist.

Hetkel kuum