Norra tahab saada sularahavabaks

1321-aripaev 21. juuli 2014, 12:51

Norra panku, kindlustusseltse ja teisi finantsasutusi esindav Finance Norway tegi ettepaneku, et riik võiks kuue aastaga saada sularahavabaks riigiks.

Sularaha kasutamine on ühiskonnas juba langenud väga madalale tasemele ning sellest loobumine aastaks 2020 tooks FNO sõnul palju kasu, kuna väheneb näiteks röövimise risk, sularaha käitluse kulud ning samuti lihtsustab see võitlust finantspettuste vastu.

„Me soovime, et Norrast saaks maailma esimene sulrahavaba riik maailmas. See suurendab turvalisust. Esiteks vähendab röövimisohtu. Teiseks, vähendavad e-maksed finantskuritegusid, sest neile on lihtsam jälile jõuda, kui sularaha puhul. Kolmandaks, aitab sularahast loobumine vähendada kulusid, kuna sularaha käitlemine on kaks korda kallim, kui elektroonilised maksed,“ teatas Finance Norway.

Norra on Rootsi ja Suurbritannia järel kõige vähem sularaha kasutav riik maailmas, kus maksekaardiga saab sisuliselt maksta kõikjal ning sularaha kasutuse hulk on majanpidamistel langenud 4 protsendile. Ka Rootsi liigub samm sammult sularahavaba ühiskonna suunas ning juuli algusest hakkas Nigeeria keskpank ellu viima sularahavaba poliitikat riigi 36 osariigis.

Samas arvatakse Norras, et ettepaneku seadustamise tõenäosus on madal, kuna see võtaks norrakatelt võimaluse makseviisi ise valida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. July 2014, 09:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing