Mari Mets • 2. september 2014 kell 14:34

Fazer leevendab tööjõupõuda

Tallinnas tehase sulgev Fazer jätab töötuks sadakond inimest, kuid konkurentide sõnul see tarbijate jaoks muutusi ei too ning otsus leevendab pisut toiduainetööstuses valitsevat tööjõupuudust.

Soome pagaritoodete ning maiustuste tootja Fazer teatas, et investeerib ligi viis miljonit eurot uue tootmishoone väljaehitamisse Ogres Lätis, koondades seega kogu oma Baltikumi tootmise Läti ja Leedu tehastesse. Seetõttu sulgeb ettevõte aprillis oma Tallinna leiva- ja saiatehase ning 95 inimest kaotab töö.

Pagari- ja kondiitritoodete valmistaja Hagari juhatuse esimees Aivar Tamm ütles, et jäi ka ise uudist kuuldes mõtlema, kas konkurentsi seisukohast on Fazeri tehase sulgemine hea või halb, kuid tõdes, et sisuliselt suurt midagi ei muutu, sest ettevõtte müügimeeskond jääb endiselt Tallinnasse, lihtsalt tooted tulevad edaspidi Lätist.

Ka Leiburi juhatuse esimees Asso Lankots ei usu, et turg ja konkurents Fazeri tehase sulgemisest muutuks. „Nad ei ole ju turult väljumisest teatanud. Varustamise seisukohast on vahemaad Balti riikides lühikesed, piirid lahti, maa tasane, teed laiad ja heas korras. Kaup jõuab siia kiiresti ja probleemideta,“ ütles Lankots.

Leevendab töökäte nappust. Nii Tamm kui Lankots tõdesid, et töökäsi leivatehastesse leida pole lihtne. Hagari puhul teeb asja keerukaks ka tehaste paiknemine Tapal ja Tamsalus, kuhu oleks näiteks Tallinnast tööle käia üle 100 kilomeetri. „Meilt võtab palju töökäsi ära Rakvere linn ja palju käiakse ka Tallinnasse. Osa Fazerist vabanejatega oleks meil kindlasti huvi rääkida, iseasi, kas nad tahavad nii kaugele tööle käia,“ rääkis Tamm.

„Mingil määral võib leeveneda tööjõupuudus toidutootmise sektoris just Tallinna piirkonnas, sest vabaks jääb märkimisväärne hulk hea kvalifikatsiooniga töötajaid. Leiburil on kindlasti huvi nende inimestega koostöövõimalusi arutada,“ sõnas Lankots.

Mahud languses, rahakott kasvus. Lankots tõdes, et pakendatud leiva- ja saiatoodete turg on mahuliselt märkimisväärses languses. Ta tõi näite, et alates 2010. aastast on turumaht vähenenud hinnanguliselt 13%. „Eesti tarbija eelistab hetkel süüa vähem, aga kvaliteetsemalt,“ lausus ta.

„Vaatamata sellele, et turg on mahuliselt languses, siis rahaliselt on pagari- ja kondiitritoodete turg jätkuvalt kerges kasvus. Suurimaks riskiks võib jätkuvalt pidada rahvaarvu pidevat kahanemist ning see tendents on sama kõikides Balti riikides,“ lisas Lankots.

Ka Tamm ütles, et leiva- ja saiatoodete turg on languses, kuid Hagari puhul see nii tugevalt tunda ei anna, sest ettevõte teeb ka näiteks kooke ja torte. Varasemaga võrreldes suutis Hagar mullu oma mahtusid Tamme sõnul ligi 20% kasvatada.

Soe sai läheb üha paremini. Fazer edastas oma tehase sulgemisteates, et pakendatud leivatoodete tarbimine väheneb aastast aastasse, kulud on jätkuvalt kasvanud ja neid ei ole võimalik  toodete lõpphinda täielikult üle kanda. Samas kasvab üha küpsetuspunktides värskelt ja kohapeal ahjus küpsetatud pagaritoodete turg.

Ka Selveri kliendid eelistavad kilepakendis leivatoodetele üha enam sooja saia. „Pakendatud saia ja leiva müük on tõepoolest langustrendis ning lahtise pagarileti toodete müük tõusutrendis. Selveri Pagarid on juba aastaid oma toodangut kasvatanud ning rohkem ostetakse nii erinevaid pätsilisi kui saiakesi,“ edastas Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

 

Hetkel kuum