Läti pangal ja Eesti firmal suusad ristis

Eliisa Matsalu 11. september 2014, 08:16

Ükski mõistlik organisatsioon või ettevõte ei avalda ilma põhjuseta laimavaid reklaame, ütles Julianus Inkasso juht Ülar Maapalu Läti panga ja Indrek Kuivalliku ärivaidluse kohta. „See on puhas surveavaldus väidetavale võlgnikule,“ märkis Maapalu.

Äripäev kirjutas eile, et Läti pank Norvik Banka avaldab Läti suurimas päevalehes Diena reklaame Indrek Kuivalliku suurosalusega ettevõtte Winergy väidetavate petuskeemide kohta.

Julianus Inkasso juhi Ülar Maapalu märkis, et taolistes reklaamides naljalt valeinfot ei avaldata. „Norvik Banka ja Winergy konfliktis on suusad vägagi ristis ja mängus on suured summad,“ ütles ta.  Tema sõnul näitab Norvik Banka otsus sellised reklaamid avaldada, et neil on muud meetodid ammendatud. „See on puhas surveavaldus,“ ütles Maapalu, kelle ütlust mööda võib edukas surveavaldus nii vähendada vastaspoole usaldusväärsust kui ka mõjutada ettevõtjate edaspidiseid äritegevusi.

Maapalu sõnul pole Eestis nii konkreetseid kampaaniaid ärivaidlustes tehtud. Küll aga on nii Eestis kui ka Lätis lubatud avaldada võlgu olevate ettevõtete ja nende juhatuse liikmete nimesid – see pole andmekaitseseadusega vastuolus. Ainuke probleem võib Maapalu sõnul tulla kas panga ja kliendi või kahe äripartneri vahelise konfidentsiaalsusseaduse rikkumisest. 

Eestis saaks laimukampaania eest trahvi

Tarbijakaitseamet teatas, et  Eesti seaduste järgi ei tohi reklaam ei otseselt ega kaudselt alavääristada või muul viisil halvustada ei isikut, tema nime, kaubamärki, tegevust või tegevusala, teenust ega ka üritust. Samuti ei tohi reklaamis esitada valeteavet ega ilma isiku eelneva kirjaliku nõusolekuta viidata ei talle ega tema omandis olevale esemele.

Tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Kadri Paul ütles, et kui Norvik Banka eelnimetatud nõudeid rikub, määrataks talle Eestis rahatrahv kuni 3200 eurot. Rikkumise tuvastamisel kohustab tarbijakaitseamet reklaamiseadust rikkuva reklaami avalikustamist lõpetama või reklaami vastavalt muutma, et see oleks seadusega kooskõlas.

Pikale veninud ärivaidlus ei vaibu

Äripäev kirjutas mais, et Starmani ühe asutaja Indrek Kuivalliku suurosalusega ettevõte Winergy, kellele kuulub Läti suurim tuulepark, läks oma laenuandja Norvik Bankaga pöördumatult tülli – ettevõte süüdistab panka katses Winergy kaaperdada, pank ettevõtet aga raha kantimises.

Pärast kahte aastat kestnud vaidlusi on maha peetud mitmeid tsiviilvaidlusi, algatatud kriminaalasju, pankroti- ja saneerimismenetlus. Nüüd on aga tüli võtnud uue pöörde – Norvik Banka ostab Läti suurimas päevalehes Diena ründavaid reklaame, milles on näidatud Winergy ja sellega seotud ettevõtete ja inimeste väidetav petuskeem.

Panga pressiesindaja Ralfs Vilandsi sõnul on et ostetud reklaamide eesmärgiks näidata avalikkusele, millise laiamahulise petuskeemiga peab pank võitlema. Winergy enamusosanikust ettevõtte Wind One OÜ juhatuse liige Henri Treude sõnul on aga tegu on laimukampaaniaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2014, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing