Pille Ivask • 7. november 2014 kell 5:20

Hiina ja Austraalia liiguvad vabakaubanduslepingu poole

Andrew Robb  Foto: epa

Austraalia kaubandusminister Andrew Robb ütles Austraalia-Vaikse ookeani majanduskohtumisel, et Austraalia vabakaubandusleping Hiinaga on tõenäoline, kirjutab Wall Street Journal.

Robbi sõnul on Pekingi ja Canberra suhetes kaks tähtsat punkti, mida ta siiski ei avalikustanud.

Teisipäevani kestval Austraalia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö kohtumisel Pekingis avaldas Robb, et ei usu, nagu halvendaks Austraalia otsus mitte osaleda Hiina juhitud Aasia infrastruktuuri-investeeringute panga tegemises Pekingi ja Canberra suhteid.

Analüütikud on öelnud, et Washington survestab Aasia riike pangaga mitte liituma, soovitades, et arenguabi võiks toimuda pigem multilateraalsete institutsioonide - näiteks IMF, Aasia Arengupank ja Maailmapank - kaudu. Nimetatud institutsioonides on USAl suurem sõnaõigus.

Robb ütles, et ei näe mainitud infrastruktuuri-panka kui Hiina valituse käepikendust, vaid kui võimalust. „See pole üksnes Hiina, vaid ka meie huvides,“ kommenteeris Robb.

Austraalias on tundlik teema töö ja palgad, mille peale Robb ütles, et kaubanduslepingud Jaapani, Lõuna-Korea ning Ameerika Ühendriikidega hõlmavad ka „inimeste liikumise“ klausli ning lepingu puhul Hiinaga kehtiks kõik samamoodi.

Hetkel kuum