Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus TOP100 esikümnes: firma, kus jagub alati ideid

    TOP100 esikümnesse murdis ehitajatest Kodumaja AS. Ettevõte võitis tänavu Äripäeva Tartumaa TOPi ning saavutas teise koha ehitusettevõtete pingereas.Foto: Veiko Tõkman

    Ehkki TOP100 esikümnesse kerkinud Kodumaja tuumiktöötajad on firmas asjatanud 15-20 aastat, ei tule neil headest ideedest puudust.

    Tänavune TOP100 paistab silma ehitusfirmade rohkusega. Neist üks on firma ajaloo kõrgeima koha saavutanud Kodumaja AS. 1994. aasta mais mõnekümne töötajaga alustanud ettevõttest on väljakasvanud kontsern, mille aastakäive ulatub tänavu ligi 56 miljoni euroni ning mis pakub tööd 470 inimesele. Ettevõtte juhatuse esimehe Lembit Lumpi sõnul peitub ettevõte edu valem inimestes - tuumiktöötajad on firmas algusaegadest ning ideid on rohkem, kui teha jõutakse.
    Küsimustele vastab Kodumaja juht ja üks omanik Lembit Lump:
    Kui 2009. aasta välja arvata, on Kodumaja käive katkematult kasvanud. Milles peitub ettevõtte edu saladus?
    Mul on väga standardne ja igav vastus. Meie edu saladus on inimesed. Valdavalt aastatel 1995-2000 õnnestus meil komplekteerida võtmeinimeste grupp, kes on omavahel suutnud sisse seada väga hea koostöö ja kellel on õnnestunud luua ka väga hea kontakt omanikega.
    See võtmeisikute grupp on siiani Kodumajas ja aastatega on nad muutunud oma valdkonna tõelisteks proffideks, nad on väga motiveeritud ja pühendunud. Nende keskmine tööstaaž on peaaegu viisteist aastat ja mina töötan siin juba pisut üle kahekümne aasta. Sellele vaatamata pole nende aastate jooksul meil ideed veel otsa saanud ja tegelikult on ideid meil rohkem, kui me suudame ellu viia.
    Milline oli lõppev aasta Kodumaja jaoks?
    2014. aasta läks nii, nagu eesmärgid seadsime. Planeeritud 56 miljoni eurone käive võib-olla päris täis ei tule, kuid kasumieesmärgi täidame ja kasum peaks isegi ületama möödunud aasta (kasum enne makse 7,6 mln eur - toim).
    Millest prognooside ja reaalsuse erinevus johtus?
    Ma ei nimetaks seda prognoosiks, kuivõrd pigem eesmärgiks. Seame endale eesmärgi ja üritame seda kas täita või ületada, kuid loomulikult sõltub see paljudest asjadest.

    Kodumaja AS

    Asutatud: 1994

    Valdkond: ehitus

    Omanik: Bonaares OÜ 39,67% (Lembit Lump)

    Töötajaid: 463

    Käive 2013: 52 mln eurot (aasta varem 41 mln)

    Kasum 2013: 7,5 mln eurot (aasta varem 5,7 mln)

    Millised oleksid Kodumaja 2014. aasta märksõnad?
    Näiteks maailma kõige kõrgema puithoone ehitamine Norras Bergenisse. Seda elumaja nimetavad norrakad ise maamärgiks, mida see ka tegelikult on. Põhimõtteliselt võime ennast selle elamu ehitamisega kirjutada Guinnessi rekordite raamatusse. Tegemist on märgilise ehitusega, kuna saame sellega nii ehitusringkondade kui ka meedia tähelepanu. Eestis vähem, Norras ja mujal maailmas kindlasti rohkem. Selle hoone ehituse eduka lõpetamisega teeme endale väga head reklaami, mille eest eraldi enam maksma ei pea.
    Sisuliselt püstitate reklaamtulba Bergenisse?
    Just, kaubamärgi tuntuse seisukohalt on tegemist strateegilise tähtsusega objektiga.
    Seni on Kodumaja põhiturg olnud Norra. Kas nüüd olete ka Rootsis jala maha saanud?
    Arvestatavates kogustes eksporti alustasime kunagi Norrasse ja Norra turu osakaal on meil läbi aastate olnud ca 80%. Me pole selle üle lõpuni õnnelikud, sest me ei ole kunagi tahtnud olla nii-öelda ühe jalaga taburet. Oleme seega üritanud oma turge laiendada ja üritanud siseneda Rootsi, Taani ja Soome turule ning teha midagi ka Eestis.
    Rootsi esimesed katsed, mis tegime enam kui kümme aastat tagasi, ei õnnestunud. Vahepeal hakkas meil hästi minema Taanis ja aastal 2008 moodustas Taani meie käibest isegi ligi 40%. Taani elamuehitusturg kukkus aga kokku ja roomab juba seitsmendat aastat mööda põhja.
    Üritasime seejärel jälle Rootsi siseneda ning sedakorda saatis meid juba suurem edu. Käesoleva aasta kevadel lõpetasime seal 4500 ruutmeetri suuruse hooldekodu ehituse ja äsja sõlmisime uue lepingu analoogse hooldekodu ehituseks - samuti Rootsi. Teeme Rootsi suunal aktiivselt pakkumisi ning oleme käivitamas seal tütarettevõtte tegevust, mis hakkaks seal pakkuma ehituse projektijuhtimist ja ehituse peatöövõttu. Praegu on igatahes loodud head tingimused Norra eduloo kordamiseks Rootsis.
    Kui Rootsi turg käima läheb, kas see toob ka rohkem töökohti Eestisse?
    Kindlasti toob. Ehitasime Kodumaja kontserni uue majatehase aastatel 2006-2007 ja see valmis 2008. aasta alguseks, kui algas masu ja tellimused ära kadusid. Oleme loonud tootmise suurendamiseks tehnilise võimsuse ja kui vaadata 2014. aasta prognoositavat tulemust, oleme sellest tehnilisest võimsusest ära kasutanud vaid ligikaudu 60%. Kui täna on meil palgal suurusjärgus 470 inimest, siis 80-90 protsendilise võimsuse ärakasutamise juures oleks meil juurde vaja ligikaudu 150 inimest.

    Mis on Kodumaja ASi konkurentsieelis?Kodumaja ASi juht Lembit Lump

    Meil on suhteliselt pikk kogemus ning parim hinna ja kvaliteedi suhe. Oleme ehitanud ligikaudu 5300 korterit või eramut, millest peaaegu 4500 on Norras. Vähe on neid konkurente, kellel on ette näidata niivõrd pikka positiivsete referentside hulka. Alati oleme suutnud potentsiaalsetele klientidele avaldada muljet ka oma tehastega ning kuulnud sageli ka nende hinnangut - see on parim, mida nad Euroopa majatehastest on näinud.

    Kuidas Ülenurmel asuval Päevalille arendusel läheb?
    Võiks paremini minna. Oleme rajanud sinna kaks väikeelamut kokku kaheksa korteriga. Pooltel korteritel on omanikud olemas ja praegu kaalume, kas ehitada ka kolmas elamu. Sisuliselt toimub praegu meie Eesti suunalise kinnisvaraarenduse taaskäivitamine, kuna me pole seitse aastat Eestisse ehitanud ühtegi uut elamut. Võib öelda nii, et Kodumaja on taassisenemas Eesti turule, kuid iga algus on raske.
    Mis sai Venemaa projektist?
    Eksperimenteerisime Venemaal aastatel 2007-2008. Kodumajal oli seal pilootprojekt, kus üritasime käivitada samasugust tootmist nagu Tartus, aga kordades väiksemas mahus. Erinevatel põhjustel see projekt ebaõnnestus ja mullu sügisel, enne rubla kukkumist, müüsime maha kõik, mis meil seal oli. Valdava osa investeeringutest saime tagasi ning Venemaaga me enam eksperimenteerida ei taha.
    Tulevikust rääkides, millised on Kodumaja lähiaastate plaanid?
    Hajutada riske erinevate turgude ja toodete vahel. Oleme seni olnud valdavalt korterite ehitajad, kuid nagu ma ennist ütlesin, hakkame ehitama juba teist hooldekodu Rootsi ja ühe hooldekodu oleme ehitanud ka Taani. Hooldekodude suund on väga perspektiivikas, sest kui korterite ehitust rahastavad kas korteriühistud või erakapital, siis hooldekodude rajamist rahastatakse riigi või omavalitsuse poolt. Kuid investeeringud avalikus- ja erasektoris kõiguvad turul erinevates tsüklites ja see on hea viis riskide maandamiseks. Lisaks oleme ehitanud hotelle, tudengikortereid ehk tahame veelgi enam hajutada tooteriski. 
    Tahame avardada puidu kui ehitusmaterjali kasutamist ja murda eelarvamusi tehaselise ehitusviisi suhtes. Arvatakse, et tehases valminud majad on piiratud arhitektuuriliste võimalustega, odavad, igavad ja standardsed. Ka tehases on võimalik luua modernset ja kui soovite, siis seksikat arhitektuuri. Kui sellega hakkame saame, oleme murdnud midagi väga suurt, sest Põhjamaades istub kõigil veel alateadvuses, et tehases valmivad mingid soojakud või paremal juhul tüüpmajad. 
    Tahame laiendada ka tüüptarnet ja võtta enam vastutust kliendi ees ja teisalt lisada oma tootesse lisaväärtust. Seni on Kodumaja ehitanud vundamendist ülespoole, kuid Rootsis tahame hakata pakkuma läbi oma tütarettevõtte täisteenust ehk tahame võtta vastutuse alates vundamendist katuseni. Kuna seal on vahel omad marginaalid, siis loomulikult tahame suurema osa nendest endale saada.
    Autor: Sander Silm
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.