Marge Väikenurm • 4 detsember 2014

Putin: Ameerika rikub meie suhteid naabritega

Koduperenaine kuulab presidendi kõnet.  Foto: epa

Oma aastakõnes tõi Putin kohe alguses esile Ukrainas toimuva, samuti rõhutas, et Ameerika üritab mõjutada Venemaa suhteid naaberriikidega.

Ameeriklased mõjutavad Putini väitel otseselt või kulisside taga Venemaa suhteid oma naabritega. “Mõnikord isegi ei tea, kellega on parem rääkida: kas riigi valitsuse esindajate või hoopis Ameerika patroonide ja sponsoritega.”

“Muide, kui rääkida sanktsioonidest, siis need ei ole ainult Ameerika ja tema liitlaste närviline reaktsioon meie suhtumisele Ukrainas toimuvasse, isegi mitte reaktsioon niinimetatud Krimmi kevadele,” ütles Putin, täpsustades, et kui poleks Ukrainas toimuvat, siis oleks valitud teised viisid, kuidas takistada Venemaad muutumast veel tugevamaks.

Kevadine Krimmi referendum näitas Putini sõnul selgelt, et soovitakse Venemaaga ühineda. Putin ütles, et 2010. aastal valitud Krimmi valitsus soovis juba varem Venemaaga liituda, kuid “alles nüüd toimus ajalooline Krimmi ühinemine Venemaaga”.

Putini hinnangul oli see venelastele väga oluline. “Krimmis elavad meie inimesed,” lausus ta ja lisas, et Krimm on Venemaale püha paik, nagu seda on Templimägi islami ja judaismi kummardajatele Jeruusalemmas. “Meie suhtumine on ja jääb selliseks.”

Putini sõnul on hästi teada, kuidas Venemaa “ei ole ainult toetanud Ukrainat ja teisi Nõukogude Liitu kuulunud riike suveräänsuse eest võitlemisel, vaid aitas sellele protsessile 90ndatel ka kaasa”. Seega, kinnitas Putin, toetab Venemaa alati teiste riikide õigust nende suveräänsusele ja õigusele liitlaseid valida, märkides, et sama kehtib tema meelest ka Ukrainas.

Venemaa on Putini sõnutsi Ukrainat palju aidanud, näiteks on Ukraina pankadesse investeeritud 25 miljardit dollarit, peale selle sai riik Venemaalt 3 miljardi ulatuses laenu. Oma panuse olevat andnud ka Gazprom. Venemaa on Putini väitel Ukrainat toetanud kokku umbes 32,5-33,5 miljardi dollariga.

Hetkel kuum