Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tarmol kohe tulevad head mõtted!

    Edukas Eesti 2014Foto: Eiko Kink

    Eduka Eesti arvamuskonkursile laekunud ideede seas on tänavu nii erakordselt konkreetseid teostatavaid ideid kui ka laiahaardelisi visioone. Enim tõstetakse esile Tarmo Tanilase, Ahto Lobjaka ja Rainer Aunpu lugusid.

    Investor Raivo Hein, kellele see konkurss enda sõnul väga meeldib ja kes võitis eelmisel aastal kolmanda auhinna, kiidab enim eelmise aasta 10 000eurose peaauhinna võitja Tarmo Tanilase tänavusi ideesid.
    „Tarmol kohe tulevad need head mõtted,“ imetleb ta. „Arusaamatu, miks riik neid kasuta.“ Need sõnad käivad Tanilase ettepaneku kohta emiteerida riigivõlakirju ja osta tootlikke varasid. Poole vahendeid suunaks Tanilas kohalikesse infrastruktuuriprojektidesse, teise poolega aga looks pikaajalise strateegiliste investeeringute fondi.

    Edukas Eesti

    Äripäeva, Danske Banki, Saku õlletehase, Mootor Grupi, Tallinna Kaubamaja, EMT ja Elioni arvamuskonkurss.

    Toimub kolmandat korda.

    Peaauhind on 10 000 eurot, teine koht 3000 ja kolmas koht 2000 eurot.

    Tänavu avaldati 80 arvamuslugu, loe neid siit.

    Eelmisel aastal võitis Tarmo Tanilas looga "Seame sisse pensionikonto".

    2013. aasta auhind läks jagamisele Raul Ennuse "Õpetame kõik lapsed programmeerima" ja Heiki Urbala "Meie esimeseks võõrkeeleks saagu Python" vahel.

    Seda Tanilase lugu kiidab ka kommunikatsiooniekspert Daniel Vaarik, kes tunnustab teksti leidlikku vormi: tekst on üles ehitatud Eduka Eesti konkursi võiduideena: autori kujutluspildis on Eesti selle idee juba ellu viinud ning saavutanud sellega suure edu Euroopale murdeliselt raskel ajal.
    Heinale meeldib ka Tanilase idee seada sisse riigistrateegi ametikoht. „Seda mõtet olen juba ammugi ka ise mõelnud,“ räägib ta. Vaarik lisab kriitikanoodi: „Paljud konkursile saadetud artiklid näevad lahendusi mingites uutes ametikohtades või agentuurides, selle taga paistab frustratsiooni demokraatliku paljususe ees.“
    Kapitali kättesaadavuse mure
    Ettevõtja Karli Lambot tõstab esile Rainer Aunpu lugu, mis juhib tähelepanu ettevõtja vajadusele uut tüüpi laenude järele, mida peaks garanteerima riik. „Ettevõtlusele stardilaenude garanteerimine on idee, mis vääriks süvenemist ja kaalumist,“ ütleb ta. „Eeldus on muidugi, et garantiisid ei väljasta poliitiliselt kontrollitud agentuurid.“ Vaarik seevastu märgib, et kapitali kättesaadavus on tõesti tõsine probleem, kuid seda tuleks lahendada teisiti.
    Lambot kiidab Ahto Lobjaka teksti „Piiritu Eesti“, mis sõnastab vajaduse luua riigist lahkunud elanike hõlvamise aktiivne poliitika. Lobjakas rõhutab tarvidust määratleda Eestit enda tema kaudu identifitseerivate inimeste, mitte riigipiiride kaudu.
    „Ilmselt selle konkursi üks sisulisemaid ja strateegilisemaid ideid,“ nendib Lambot, „kuid samas sisaldab see konflikti. Eestluse idee üle vaidlemine peaks olema loomulik ja pidev protsess, mitte kuidagi tabude piirile lükatud. Sootsiumi kuulumine peab olema piisavalt raske ja seeläbi äratuntav. „Idee liigub samas suunas e-residentsusega ja täiendab seda,“ kommenteerib Vaarik. „Mõtte edasiarendused on väga põnevad. Kuid milleks liialdada võõrsõnadega?“
    Tunnustust pälvis Kristjan Hänni idee euroopaliku seadusandluse eeskujul paremini kaitsta väikeaktsionäride õigusi. „Vaadates BLRT sõda väikeaktsionäridega toetan seda mõtet,“ sõnas Hein. „Tihtipeale on nad suurte jaoks praht ja neist astutakse üle. Väikeaktsionärid tuleb tõsta au sisse!“ Ka Lambot tunnustab. „Väga lihtne, arusaadav ja praktiline ettepanek. Väikeaktsionäride õiguste suurendamine ning täpsem reguleerimine peaks mõjuma positiivselt siinse väärtpaberituru arengule“. Vaarik on skeptiline: „Tehniliselt ilmselt oluline asi, aga kas see ületab teiste, suurema haardega ideede mõõtu?“
    Suure Venna kartjate õudusunenägu
    Tähelepanu äratab Priit Pekarevi idee asendada PIN-kood sõrmejälgedega. „Orwellliku ühiskonna kartjate õudusunenägu,“ iseloomustab Hein. „Mõtet võib laiendada sinnamaale, et iga kord, kui sõrmejälje annad, teab Suur Vend, kus sa oled ja mida sa teed. Aga muidu kiiduväärt mõte, vabastab inimesed numbrite meelespidamisest või PIN-koodide rahakoti vahel hoidmisest.“ Vaarik sõnab: „Nagu kunagi ütles üks turvaekspert: tõenäoliselt ei taha sa oma turvalisust sõltuma panna mingisugusest tunnusest, mida sa ei saa vajaduse korral vahetada.“
    Silma jäi ka Mikk Talpsepa mahukas „Eduka Eesti manifest“. „Nõustun mõttega, et meie populatsiooni dünaamika on Eesti riigi kesksemaid probleeme,“ tähendas Lambot. „Sündimuse kasvu asendamine sisserände motiveerimisega on nõrga ühiskonna enesepettus. Laste sündimuse oluliselt suurem rahaline toetamine on arukas, kuid missugusel viisil täpselt, see vajaks suuremat diskussiooni.“ Vaarik tunnistab, et ideedel on lendu, kuid kahjuks liiga mitmes suunas.
    Toimetuse hinnangul on tänavuse Eduka Eesti saak oluliselt kõrgema tasemega kui kahel eelmisel hooajal. Tähepandav on, et seekord laekus suur hulk originaalseid ja hästi argumenteeritud ideid konkursi viimastel päevadel ja lausa viimastel minutitel. Varasematel aastatel on kirjutamise viimasele hetkele jätnud vaid õnneõngitsejad.
    Valik Eduka Eesti ideid:
    Edukuse poole sihtimisel on üheks lahenduseks kujundada haldusaparaat ümber nii, et kohati üksteist dubleerivad sanktsiooniõiguslikud asutused muutuvad nõustamisasutusteks.
    Loome riigi garantiiga ettevõtjalaenu, mis oleks täiesti ettevõtte laenudest.
    Mikk Talpsepp, "Eduka Eesti manifest"
    Mahukas reformikava paljude ettepanekutega, mis haarab laia valiku teemasid.
    Targa majanduse mõttes on hädatarvilik ka ärikeskkonna püsiv reform. Peame muutma Eesti finants- ja ärikeskkonna regulatsiooni pidevalt uuenevaks ja tunnistama inglise keele mitteametlikuks asjaajamiskeeleks.
    Ettepanek luua tulumaksu väikese osa, kuni 10% protsendi, ümbersuunamise võimalus.
    Ahto Lobjakas, "Piiritu Eesti"
    Eesti peab looma diasporaapoliitika, et aktiivselt taashõlvata riigist lahkunud elanikke. Sellega peaks kaasnema laiem paradigmamuutus: defineerimaks Eestit temaga identifitseerivate inimeste, mitte füüsiliste riigipiiride kaudu.
    Riigihangete kompetentsi tuleks koondada rahandusministeeriumi alla, riigihangete amet võiks olla avaliku sektori tellimuste täitja, kuhu koonduvad hangete läbiviimise parimad kogemused ja teadmised. 
    Nappuseühiskonnas on pisikesele Eestile elutähtis, et maale liiguksid nii raha kui ka inimesed. Maale maksuerisused.
    Eesti vajab uut majanduspoliitilist konsensust vahendite kohta. Selleks võiks olla majanduspoliitiline patriotism.
    Pakume Eestist lahkunud inimestele võimaluse ümber õppida IT-spetsialistideks, keda tööjõuturg väga vajab.
    Seome üles­kasvatatud laste edasise tegevuse ja Eestile kasu toomisega.
    Eesti majanduselu edendamiseks on otstarbekas luua tugev Eesti Arengupank, millel on investori, visionääri, ettevõtete ja ametnike koostöö korraldaja ning kreeditori roll.
    Tarmo Tanilas, "Ostame tootlikke varasid"
    Emiteerime riigivõlakirju ning investeerime nendest laekuvad vahendid tootlikesse varadesse. Pool laekunud vahenditest tuleb suunata kohalikesse taristuprojektidesse, teise poole riigivõlakirjade emiteerimisel laekunud rahaga loome pikaajalise strateegiliste investeeringute fondi.
    Lisaks riigikogu liikmete arvu vähendamisele tuleks see ühtlasi siduda Eesti rahvaarvuga. Praeguse seisuga võiks saadikuid olla 67.
    Et Eesti ettevõtted oleksid globaalses konkurentsis edukad, tuleb ettevõtluse toetuste lõviosa anda teaduspõhisele innovatsioonile.
    Et Meybaumid, Hinrikused ja Käärmannid kasvataksid oma lapsed üles Eestis, tuleb siin pakkuda maailma parimat koolisüsteemi. Selleks tuleb haridusse suunata senisega võrreldes kaks korda rohkem raha.
    Ettepanek motiveerida nii personaalseid majanduslikke eesmärke edukalt täitvaid tippametnikke kui ka alla 40aastasi erasektorisse suunduvaid riigitöötajaid riigivõlakirjadega.
    Ettepanek väikeaktsionäride huve kaitsvad sätted Euroopa eeskujul äriseadustikku üle võtta. Väikeaktsionäridele anda õigus infole ja dividendidele.
    Teise pensionisamba vahenditega võiks maandada eluasemelaenuga seotud krediidi- ja tururiski, kattes ära omakapitalinõude eluasemelaenu väljastamisel.
    Gert Jostov, "Estonomicsi kolm vaala"
    Välisinvesteeringute soosimine, ekspordi soosimine ja töökuse väärtustamine.
    Tarmo Tanilas, "Riik vajab strateegi"
    Ettepanek seada sisse poliitiliselt sõltumatu riigistrateegi ametikoht, kelle peamiseks ülesandeks on arengukavade väljatöötamine. Riigistrateeg peab kujunema ka usaldusisikuks ettevõtjate ja poliitikute vahel.
    Maine poolest suureks saamisele aitaks kaasa maineagentuuri loomine, mis tegeleks meie suure loo rääkimisega kogu maailmas.
    Et mitte ilma jääda oma senisest edust, tuleb PIN-koodid asendada sõrmejälgedega.
    Ettepanek luua riiklikult reguleeritud pensionifond, mille raames mittetulundusliku fondihalduri teenustasud läheksid osakuomanike vahel jagamisele. Teiseks on vaja lubada 100% aktsiariski võtvad fondid.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.