Äripäev • 10. aprill 2015 kell 9:16

Siim Kallas: valitsus võib neli aastat vastu pidada

Siim Kallas.  Foto: Andras Kralla

“Valitsus on tehtud, see hakkab tööle määratud tähtaegadel ja vaatame, mis edasi saab,” rääkis endine peaminister ja Reformierakonna asutaja Siim Kallas eile TV3 saatele “Õhtu”.

Kallas võrdles uut valitsust korvpallimeeskonnaga, kus on palju söötjaid, ent punktiviskajad on välja jäänud: “Ma ei tea, kuidas niimoodi matši võidetakse, eks siis paistab.“

See, et vastased koalitsiooni moodustasid, Kallast ei häiri. “Ma ütleksin, et ideoloogilisi väga suuri erinevusi nende kolme erakonna vahel ei ole,” põhjendas ta, lisades, et tegelikult lepiti kokku asjades, mis olid kõigi kolme erakonna programmis üsna sarnased.

“Koalitsioonilepe kindlasti annab väga palju võimalusi tõlgendamiseks, aga seal ei ole midagi riskantset,” rääkis Kallas. Küll aga nentis ta, et tulevad keerulised otsused, tuues näiteks piirileppe küsimused, haridusteemad ning perekonnaseaduse sätted: “Kuidas nende riskidega toime tullakse, sellest sõltub selle valitsuse edu.“ Tema silmis suudab aga valitsus koos töötada ning ka kokkulepetele jõuda. “See valitsus võib vabalt neli aastat vastu pidada,” usub Kallas.

Sellega, et rahvas ootas väikeparteide tulekut, Kallas ei nõustu. “Tegelikult rahvas ei oodanud muutusi,” ütles Kallas. Ta selgitas, et Reformierakond pakkus viimastel aegadel usaldusväärset valitsemist ning valimised näitasid, et suur hulk inimesi just sellise valitsemise jätku soovisidki.

Intervjuu lõpuminutitel vastas Siim Kallas saatejuht Hannes Võrno küsimusele presidendiameti väljavaadete kohta: “Kui see tõsine pakkumine ikkagi tehakse, siis on väga raske sellele ei öelda.”

Hetkel kuum