Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liviko eksport vähenes märgatavalt

  Viru Valge tootmine Livikos.Foto: Raul Mee

  Liviko puhaskasum kasvas mullu 27 protsenti, omatoodangu eksport aga vähenes rohkem kui viiendiku, teatas ettevõte.

  AS Liviko 2014. aasta auditeeritud konsolideeritud netokäive oli 133,6 miljonit eurot, milles sisaldub 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisimaksu. Grupi auditeeritud konsolideeritud maksude ja amortisatsioonikulu eelne tulu (EBITDA) oli 5,9 miljonit eurot ning puhaskasum 3,5 miljonit eurot. AS Liviko auditeeritud konsolideeritud netokäive langes võrreldes 2013. aastaga protsendi võrra, samas kasvas puhaskasum 27 protsenti.
  „Investeeringud tootmisseadmetesse ja -tehnoloogiasse võimaldasid Livikol tootmisefektiivsust tõsta, samas aktsiisitõusudest tulenevate spekulatiivsete tehingute mõju kahandab meie efektiivsust oluliselt. Hüppeline ja ootamatu 15-protsendiline alkoholiaktsiisi tõus suurendas ettesoetatavate varude tellimusi märkimisväärselt. AS Livikol tuli aastalõpu perioodil täita suur hulk jaekaupmeeste tellimusi, millega soetati suured laovarud. Suur osa eelmise aasta tootmis- ja müügimahtudest  jõuab nii tarbijateni alles tänavu, kuna etteostude tõttu on võimalik seda aktsiisitõusu võrra kõrgema juurdehindlusega müüa,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.
  AS Liviko omatoodangu eksport vähenes võrreldes möödunud aastaga 22 protsenti. Liviko loobus vähekasumlikest allhanketöödest ning olulistel eksporditurgudel toimusid ebasoodsad muutused. Venemaa kaubanduspiirangud ja sõjategevuse algus Ukrainas mõjusid halvavalt ekspordile neisse riikidesse. Kodumaine omatoodangu müügikäive langes 3,4 protsenti.
  „Konkurents alkoholiturul on varasemaga võrreldes veelgi suuremaks muutunud ning tarbijate reaktsioon aktsiisitõusule oli prognoositust valulisem. Kõige rohkem langes viina müük – see kaubagrupp on väga tundlik maksuturbulentsile ning ahvatlev salakaubandusele,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi. „Aktsiisitõusud on põhjustanud kodumaise kange alkoholi tööstuse konkurentsivõime languse. Järgmise viie aasta aktsiisi tõstmise plaani on sisse kirjutatud, et soomlased ei jäta enam senisel määral alkoholi aktsiisi raha Eesti eelarvesse ning piirikaubandus on liikumas Põhja-Eestist suuremal määral Lõuna-Eestisse, kus ka Liviko oma äritegevuse võimalusi olulisel määral kindlustab."
  AS Liviko Läti tütarettevõte SIA Liviko müük vähenes 2013. aastaga võrreldes 3,6 protsenti, samas kasvas ärikasum 27 protsenti.  Leedu tütarettevõte UAB Liviko kasvatas 2013. aastaga võrreldes müügitulu 2,5 protsenti ning suutis ettevõtte kasumisse viia. Eesti, Läti ja Leedu riigieelarvesse maksid AS Liviko grupi ettevõtted kokku 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisi, millest Eesti riigieelarvesse läks 49 miljonit eurot, Läti riigieelarvesse 11,4 miljonit eurot ja Leedu riigieelarvesse 4,8 miljonit eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Sõõrumaa: oleme alahinnanud ukrainlaste panust meie majandusse
“Meil on praegu riigis juures pea 50 000 võõramaalast, eelkõige ukrainlased. Ja vähemalt miljardi jätavad nad meie turule kohvikutes, klubides, toidupoodides ja igal pool. Ma arvan, et meil on Ukraina põgenikud natuke alahinnatud, mis meile neist siia jääb,” arvas ärimees Urmas Sõõrumaa.
“Meil on praegu riigis juures pea 50 000 võõramaalast, eelkõige ukrainlased. Ja vähemalt miljardi jätavad nad meie turule kohvikutes, klubides, toidupoodides ja igal pool. Ma arvan, et meil on Ukraina põgenikud natuke alahinnatud, mis meile neist siia jääb,” arvas ärimees Urmas Sõõrumaa.
Põim Kama: planeerimine on surnud, elagu tegutsemine
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
Kriisidega käib kaasas üks suur võit. Need vabastavad meid ebapraktilistest harjumustest, struktuuridest ja keerukusest, kasutustest prognoosidest ja strateegiatest, vaikimisi võetud kohustusest ühises liivakastis „korralikult mängida“ ning laiemalt kõigest, mis enam ei toimi, kirjutab suhtekorraldaja Põim Kama.
Automüüja CarMaxi kehvad müügitulemused tirisid aktsia alla Aktsia kukkus täna 23%
CarMaxi aktsia langes neljapäeval turueelsel kauplemisel üle 20% pärast seda, kui USA suurima kasutatud autode jaemüüja teise kvartali tulemused olid oodatust kehvemad.
CarMaxi aktsia langes neljapäeval turueelsel kauplemisel üle 20% pärast seda, kui USA suurima kasutatud autode jaemüüja teise kvartali tulemused olid oodatust kehvemad.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Julgeolek on määrav, küll majandus hakkama saab
Konverents Äriplaan näitas, kuidas majandusmaailm jaguneb tulevikku vaadates laias laastus kahte lehte: on optimistid ja on pessimistid; meie jääme pigem esimesse poolde, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konverents Äriplaan näitas, kuidas majandusmaailm jaguneb tulevikku vaadates laias laastus kahte lehte: on optimistid ja on pessimistid; meie jääme pigem esimesse poolde, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Viimsi Artiumi arhitekte paelusid enneolematud tingimused
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.

Olulisemad lood

Soome sulgeb öösel piiri Vene turistidele
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome valitsus teatab pärastlõunasel pressikonverentsil uued piiriregulatsioonid, millega Venemaalt saabujate arv võib väheneda poole võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.