• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liviko eksport vähenes märgatavalt

  Viru Valge tootmine Livikos.Foto: Raul Mee

  Liviko puhaskasum kasvas mullu 27 protsenti, omatoodangu eksport aga vähenes rohkem kui viiendiku, teatas ettevõte.

  AS Liviko 2014. aasta auditeeritud konsolideeritud netokäive oli 133,6 miljonit eurot, milles sisaldub 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisimaksu. Grupi auditeeritud konsolideeritud maksude ja amortisatsioonikulu eelne tulu (EBITDA) oli 5,9 miljonit eurot ning puhaskasum 3,5 miljonit eurot. AS Liviko auditeeritud konsolideeritud netokäive langes võrreldes 2013. aastaga protsendi võrra, samas kasvas puhaskasum 27 protsenti.
  „Investeeringud tootmisseadmetesse ja -tehnoloogiasse võimaldasid Livikol tootmisefektiivsust tõsta, samas aktsiisitõusudest tulenevate spekulatiivsete tehingute mõju kahandab meie efektiivsust oluliselt. Hüppeline ja ootamatu 15-protsendiline alkoholiaktsiisi tõus suurendas ettesoetatavate varude tellimusi märkimisväärselt. AS Livikol tuli aastalõpu perioodil täita suur hulk jaekaupmeeste tellimusi, millega soetati suured laovarud. Suur osa eelmise aasta tootmis- ja müügimahtudest  jõuab nii tarbijateni alles tänavu, kuna etteostude tõttu on võimalik seda aktsiisitõusu võrra kõrgema juurdehindlusega müüa,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.
  AS Liviko omatoodangu eksport vähenes võrreldes möödunud aastaga 22 protsenti. Liviko loobus vähekasumlikest allhanketöödest ning olulistel eksporditurgudel toimusid ebasoodsad muutused. Venemaa kaubanduspiirangud ja sõjategevuse algus Ukrainas mõjusid halvavalt ekspordile neisse riikidesse. Kodumaine omatoodangu müügikäive langes 3,4 protsenti.
  „Konkurents alkoholiturul on varasemaga võrreldes veelgi suuremaks muutunud ning tarbijate reaktsioon aktsiisitõusule oli prognoositust valulisem. Kõige rohkem langes viina müük – see kaubagrupp on väga tundlik maksuturbulentsile ning ahvatlev salakaubandusele,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi. „Aktsiisitõusud on põhjustanud kodumaise kange alkoholi tööstuse konkurentsivõime languse. Järgmise viie aasta aktsiisi tõstmise plaani on sisse kirjutatud, et soomlased ei jäta enam senisel määral alkoholi aktsiisi raha Eesti eelarvesse ning piirikaubandus on liikumas Põhja-Eestist suuremal määral Lõuna-Eestisse, kus ka Liviko oma äritegevuse võimalusi olulisel määral kindlustab."
  AS Liviko Läti tütarettevõte SIA Liviko müük vähenes 2013. aastaga võrreldes 3,6 protsenti, samas kasvas ärikasum 27 protsenti.  Leedu tütarettevõte UAB Liviko kasvatas 2013. aastaga võrreldes müügitulu 2,5 protsenti ning suutis ettevõtte kasumisse viia. Eesti, Läti ja Leedu riigieelarvesse maksid AS Liviko grupi ettevõtted kokku 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisi, millest Eesti riigieelarvesse läks 49 miljonit eurot, Läti riigieelarvesse 11,4 miljonit eurot ja Leedu riigieelarvesse 4,8 miljonit eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Turul konkurendile silma pilgutades võid kaela saada ränga kartellisüüdistuse https://www.aripaev.ee/raadio/episood/kartelli-ja-karmi-konkurentsi-vahel-on-ohkorn-vahe
Konkurentsiõiguse rikkumised on muutunud sagedasemaks kui kunagi varem ning ettevõtjate kaebused konkurentsiametile on suurenenud. Paraku on vahe kartelli ja ausa konkurentsi vahel õhkõrn.
Konkurentsiõiguse rikkumised on muutunud sagedasemaks kui kunagi varem ning ettevõtjate kaebused konkurentsiametile on suurenenud. Paraku on vahe kartelli ja ausa konkurentsi vahel õhkõrn.
FEB sai konkurendi ostuks loa
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.