Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Briti minister: meie ei taha tihedamat Euroopa Liitu

  Suurbritannia rahandusminister George Osborne.Foto: EPA

  Suurbritannia rahandusminister George Osborne andis täna Berliinis peetud ettekandes senisest konkreetsema pildi soovitavatest muudatustest Euroopa Liidus, mis tagaks brittide huvi ühenduses jätkata.

  Eelkõige keskendus Osborne sellele, et britid ei soovi olla kursil „aina tihedama liidu“ poole ning et euroalavälised riigid vajavad kindlust, et rahaliidu tihenev koostöö nende huvisid kuidagi ei kahjusta.
  „Me tahame, et Suurbritannia jääks edasi reformitud Euroopa Liitu,“ ütles Osborne Berliinis Saksa tööstuse konföderatsiooni üritusel, millest võttis osa ka Saksamaa kantsler Angela Merkel. „Kuid see peab olema Euroopa Liit, mis toimib paremini kõigi Euroopa kodanike ja ka Suurbritannia jaoks. See peab olema Euroopa, kus me ei ole osa sellest järjest tihenevast liidust, milles teie (sakslased – toim) näite ennast mugavamalt tundvat.“
  Osborne'i sõnul mõistetakse Suurbritannias sellist liitu järjest tihedama poliitilise integratsioonina, millele riigis on toetajaid vaid käputäis. „Otsekoheselt öeldes – Briti rahvas ei taha olla osa järjest tihedamast liidust,“ rõhutas Osborne.
  Mida siis britid parema Euroopa Liidu all silmas peavad?
  Näidete hulgas, mis Osborne tõi, oli inimeste vaba liikumine, mis selles paremas Euroopa Liidus peaks eelkõige tagama võimaluse teises riigis töötada, mitte aga vabaduse valida elukohariik kõige heldemate sotsiaaltoetuste järgi. Samuti oleks vaja suurendada rahvusparlamentide rolli, et poliitikud jätkuvalt oma tegude eest vastutust kannaksid.
  Pikemalt peatus Osborne Euroopa konkurentsivõime teemal, rõhutades vajadust harvendada bürokraatiat, edendada vabakaubandust ning kõrvaldada tõkked ühisturu toimimiselt. Teise teemana rõhutas ta, et euroala riikide ja euroala väliste riikide suhted vajavad paremat korraldamist.
  Aluslepingud vajavad muutmist, et euroala riigid saaksid luua sellise rahandus- ja majandusliidu, mis tagab tugevama euro. Euroalavälised riigid vajavad aga kindlust, et ühisturg ei killustu, ning tunnistamist, et euro kõrval on Euroopa Liidus olemas ka teised võrdväärsed rahaühikud.
  „Teie saate eurotsooni, mis toimib paremini. Meie saame garantii, et meile ei sunnita peale ei euroala otsuseid ega kulusid,“ ütles Osborne.
  Referendum Euroopa Liidus jätkamise või liidust lahkumise üle peab Suurbritannias toimuma hiljemalt 2017. aasta lõpuks.
  Teised riigid on Suurbritannialt ammu oodanud selgemat nägemust, millistel tingimustel oleksid britid nõus ELis jätkama. Osborne’i tänane ettekanne oli seni üks konkreetsemaid visandeid. Lähinädalatel paneb peaminister David Cameron Suurbritannia nõudmised ka paberile ja esitab Euroopa Ülemkogu presidendile Donald Tuskile. Detsembri Ülemkogul peaksid neid nõudmisi siis arutama ELi valitsusjuhid.
  YouGov Plc viimaste küsitluste järgi on Suurbritannias liidus jätkamise ja liidust lahkumise pooldajaid peaaegu võrdselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.