Äripäev • 17. detsember 2015 kell 15:24

Tallinn ja Tartu tõstsid parkimistasusid

Parkimine Kalamajas  Foto: Raul Mee

Tallinna ja Tartu linnavolikogud otsustasid täna parkimistasusid tõsta. Tallinnas jäid ainsana muutmata Pirita tsooni parkimistasud, Tartus laiendati tasulise parkimise ala ning tõsteti hinda A-piirkonnas.

Täna toimunud Tallinna linnavolikogu erakorralisel istungil võeti kahel järjestikusel lugemisel vastu määruse eelnõu, mis muudab maksumäära avalikul tasulisel parkimisalal kesk-, süda- ja vanalinna tsoonis.

Vastavalt linnavolikogu otsusele on 1. jaanuarist 2016 maksumäär iga alustatud parkimisminuti kohta kesklinna tsoonis senise 0,02 euro asemel 0,025 eurot; südalinna tsoonis 0,05 euro asemel 0,08 eurot ja vanalinna tsoonis 0,08 euro asemel 0,10 eurot.Tartu linnavolikogu otsustas laiendada tasulise parkimise ala, jagada see kolme piirkonna asemel kaheks ning tõsta A-piirkonnas parkimistasu. Muudatused jõustuvad tuleva aasta 1. juunil.

Linnavolikogus täna kinnitatud tasulise parkimise muudatused on eelkõige tingitud kesklinnas vabade parkimiskohtade vähesusest ning paljude parkimisalade täituvuse jõudmisest kriitilise piirini. Samuti pargitakse järjest rohkem tasulise parkimisala piiril asuvatel tänavatel, mis on toonud kaasa tõsiseid probleeme tänavate läbitavuse ning tänavakoristuse korraldamisega.

A-piirkonda hakkab senise üheksa tänava asemel kuuluma 20 kesklinna tänavat ja parklat ning parkimistasu määr kasvab seal kolmandiku võrra. Kogu ülejäänud tasulise parkimise ala moodustab B-piirkonna, kus parkimistasu määrad ei muutu. Tasu tõuseb siiski senistel C-piirkonna tänavatel, mis liidetakse B-piirkonnaga. Kokku lisandub Tartu tasulise parkimise alasse 23 tänavat ja parklat.

Parkimistasu määrad A-piirkonnas (sulgudes praegu kehtiv määr):1 tund - 2 eurot (1,50);1 päev - 10 eurot (7,50);1 kuu - 100 eurot (75);3 kuud - 250 eurot (187,50);12 kuud - 1000 eurot (750).

Parkimistasu määrad B-piirkonnas (ei muutu):1 tund - 1 euro;1 päev - 5 eurot;1 kuu - 50 eurot;3 kuud - 125 eurot;12 kuud - 500 eurot.

A-piirkonnas on lubatud tasuta parkida 15 minutit, B-piirkonnas poolteist tundi.

Hetkel kuum