Pille Ivask • 6 jaanuar 2016

Saudid tahavad tihendada suhteid Venemaaga

Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir soovib suurendada Venemaaga kaubavahetust ja sobivate tingimuste korral sinna investeerida.  Foto: epa

Saudi Araabia välisministri Adel al-Jubeiri teatel on kuningriik huvitatud Venemaaga suhete tihendamisest, vahendab CNBC.

Muu hulgas tahab Lähis-Ida üks võimsamaid riike Saudi Araabia suurendada Venemaaga nii kaubavahetust kui ka sobivate tingimuste korral sinna investeerida. Enda sõnutsi näevad saudid Venemaad võimsa riigina, kellega tasub koostööd teha.

„Rääkides meie suhetest Venemaaga, siis saab öelda, et omavaheline kaubavahetus pole kindlasti proportsioonis sellega, kui suur on kahe riigi majandus. Me oleme mõlemad G20 liikmed, kuid meievaheline kaubavahetus ja investeeringud on väga väikesed,“ lausus al-Jubeir.

„Venemaa on võimas riik. Seal elab 20 miljonit moslemit. Venemaa võib mängida positiivset rolli ja me tahame Venemaaga rohkem suhelda ning suhteid parendada, samas kindlasti mitte selle arvel, et teiste riikidega suhted halveneksid,“ rääkis minister.

Investeeringutest rääkides jäi al-Jubeir tagasihoidlikuks ning viitas, et saudid plaanivad kindlasti Venemaale investeerimist, kui see peaks neile kasumlikuks ostutuma. „Me investeerime nii nagu iga teinegi investor – vaatame kulusid ja tulusid,“ märkis ta ning lisas, et kuningriik on juba alustanud läbirääkimisi, et julgustada omavahelise kaubanduse suurendamist, aga ka näiteks koostööd teadusvaldkonnas.

Saudide taolised väljaütlemised tulevad ajal, mil suhted naaberriigi Iraaniga on pingestunud. Venemaa on ennast kahe riigi suhetes pakkunud vahendaja rolli, ent al-Jubeiri hinnangul vahemeest tarvis pole. Kui Iraan näitab üles huvi suhteid parendada ning omavaheline suhtlus normaliseerida, ei pane ka saudid enda sõnul sellele kätt ette ning tulevad hea meelega kaasa.

Naftast ei tasu rääkida

Kuigi Saudi Araabia ja Venemaa omavahelised suhted on paremaks muutunud, jääb kahe riigi omavahelist sõprust segama üks faktor – nafta. OPEC on teadupärast võtnud seisukoha, ja seda saudide juhtimisel, turuosa kaitsta ning seega konkurendid turult välja puksida.

Kuuldavasti on saudid venelastega nafta hinna teemadel ka läbirääkimisi pidanud, ent siiani pole neist otseseid muudatusi sündinud. Al-Jubeir märkis nafta hinda kommenteerides, et saudidel puudub igasugune võim hinda kontrollida ning hinnakorrektiive teeb vaid olukord turul.

Hetkel kuum