Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Edukal Eestil teevad ilma Hein ja Alamäe

    Raivo HeinFoto: Andres Haabu

    Ettevõtjad tunnustavad Eduka Eesti konkursi autoritest enim Priit Alamäed, kes tahab e-riigile uut hingamist anda, ja Raivo Heina, kelle meelest vajab Eesti eelkõige tarku juhte.

    Kinnisvaraettevõtja Jaanus Otsa tunnustab kõiki, kes mõtlevad ja arutlevad selle üle, kuidas Eestit edukamaks teha. „Konkursile esitatud ideedest tõstaks ma esile Raivo Heina välja pakutut, et Eesti riik võiks ära kasutada soodsat turusituatsiooni riigi võlakirjade emiteerimiseks, suunates laenatud raha oluliste infrastruktuuriobjektide väljaehitamiseks. Sellise iseloomuga investeeringud mõjutaks positiivselt nii ettevõtlust, turismi kui ka elanikkonna elukvaliteeti.“ Otsa rõhutas, et kõigi majandusüksuste ja ka riikide arenguks on vaja võõrkapitali.
    Helmese juht Jaan Pillesaar on kriitilisem: tema meelest on enamiku lugude läbiv joon unistamine, mitte ideede elluviimine. Enamik tekste ei paku tema sõnul välja reaalseid samme ning nende kasulikkus riigi majandusele on marginaalne. Erandidon tema meelest Raivo Hein ja Priit Alamäe. Heina „Eesti vajab tarku juhte“ esitab Pillesaare sõnul õiged soovitused: eeskuju võtmine USAst ja Singapurist maksupoliitikas ja sotsiaalpoliitikas, tehnokraatide valitsus. „Singapuris muide puudub sotsiaalmaks üldse, aga see ei takista neil kõrgelt arenenud meditsiiniga riik olemast. Ehk siis: erastatud tervishoid õigustab ennast,“ sõnas Pillesaar. „Raivo oleks võinud ka seda mainida, siis oleks 100 punkti.“
    E-riik magab
    Ühiskonna arengu seisukohalt peab ta mõjukaks ka Priit Alamäe lugu „Personaliseeritud riik – teeme ta kiiremaks“. „Priiduga sama valdkonna mõtted on ka Mariliis Pinnil, Priidul on lihtsalt paremini kirjutatud,“ hindab Pillesaar.
    Priit Alamäe lugu tõstis esile ka ettevõtja ja veebidisainer Tõnu Runnel, kelle sõnul on see tekst järjekordne väärt tükk maailma moodsaima riigi ehitamisest. „Eesti on optimaalse suuruse ja hea lähtepositisooniga riik, et siin avaliku sektori disruption päriselt ära proovida, ellu viia ja ülejäänud maailmale teed näidata,“ märkis Runnel. „Tiigrihüpe, e-riik, e-residentsus. Järgmiseks võiks tõesti Alamäe idee pinnalt personaliseeritud riiki ehitada."
    Vajame sisserändajaid
    Pillesaar tõstis esile ka Erik Ehasoo ettepanekuid immigratsioonipoliitika asjus, aga ta oleks oodanud rohkem konkreetsust, kuidas välja pakutud poliitikat ellu viia. Ehasoo kirjutas, et Eesti vajab eelkõige haritud sisserändajaid ning ettevõtlusega alustamine peaks olema pagulastele ja sisserändajatele võimalikult lihtne. Seda teksti pidas märkimisväärseks ka politoloog Keit Kasemets (värske majandusministeeriumi asekantsler – toim), kelle sõnul pole ettepanekus küll palju uut. „Aga tegemist on siiski riigijuhtide peavoolust väljas ujuva mõttega,“ ütles Kasemets. „Samas on immigrantide Eestisse toomine paratamatu vajadus, ilma milleta ei suuda me tööjõupuudust leevendada. Hea on, kui suudame siia meelitada tippspetsialiste, siis suudame uute oskuste ja kogemuste toel ka paigal seisvat suutlikkust tõsta.“
    Ettevõtluskeskkonna läbipaistvus
    Pillesaar märkis ära Andre Põlmi ettepaneku rakendada tööjõumaksude kohustust ainult palgatud tööjõu puhul. „Tegelikult on see väga hea idee, olen Eestis seda korra kuulnud ainult veel Dmitri Jegorovilt (rahandusministeeriumi asekantsler – toim). Seda ideed tuleb muidugi edasi arendada – ilmselt siis selles suunas, et kui ettevõtja on tööjõumaksust vaba, siis ei peaks ta osalema ka mõne sotsiaalhüve saamises.“
    Samuti nimetas ta Priit Pekarevi, kes on tema meelest õigesti märganud, et autod vahetavad peagi välja nii isesõitvad kui ka inimesi kandvad droonid. „Aga ma ei näe, kuidas Eesti sellest võita saaks,“ lisas ta. „Kuni siin on sellised ülikõrged tööjõumaksud ja sellest tulenev olematu oskustööjõu saadavus ning kahanev inimeste arv, ei tule mitte ükski maailmahaardega droonitootja Eestisse.“
    Keit Kasemets tõstis esile ka Taavi Köhleri ettepaneku teha Eestist OÜtajate Uber, sest see toetab tugevalt väikeettevõtlust ja looks väikeettevõtetele ja ühemehefirmadele võimalusi ka Euroopa turul. Samuti kiitis ta Kristi Saare sõnastatud Eesti naise unistusi. „Kohe kindlasti on Skandinaavia riikide üheks edu võtmeks naiste väärtustamine,“ tähendas ta. „Ka Eestis on naiste tööhõive tegelikult väga kõrge, see on ka meie üldiselt kõrge tööhõive näitaja üks põhjuseid. Euroopa üks suurimaid palgalõhesid näitab aga, et naiste panuse väärtustamisega ei ole kõik hästi.“
    Valik Eduka Eesti ideid
    Mariliis Pinn
    E-riigiks kutsutav Eesti ei peaks kasutama ametnikke inimprinteritena. Politsei ja ämmaemand ei peaks oma aega kulutama paberite täitmisele. Politsei kulutas eelmisel aastal 53 043 tundi tööaega (6630,375 tööpäeva ehk 331 ühe inimese töökuud) trahvide välja­kirjutamisele. Elektrooniliselt saaks keskmise otsuse vormistada 5 minuti või isegi vähemaga.
    Viljar Veebel
    Pagulasprogrammi põhine võlakirjaemissioon oleks Eestile kasulik majanduslikus mõttes, ent teeks Eestist ka Euroopa suunanäitaja. Viie argumendiga põhjendatud ettepanek, mille elluviimine annab peale majandusliku kasu ja võimaluse oma solidaarsust innovaatilisel moel näidata.
    Raivo Hein
    Tehnokraatide valitsus; riik orienteerugu ettevõtlusele, turismile, tööstusele ja ekspordile, soosida ettevõtlust, haridust ja haritust ja immigratsiooni; peaksime võtma laenu ja investeerima infrastruktuuri ning tootlikesse varadesse; kaotada kohustuslik pensioniiga; loodavad uued ettevõtted peavad saama maksukergendusi; peaks keelama või piirama ametiühinguid.
    Rainer Saad
    Ettepanek emiteerida väärtpabereid, mille tagatiseks on Eesti majandus. Need väärtpaberid oleks võrreldavad börsil kaupleva ettevõtte aktsiatega ning atraktiivsuse mõttes võiks need maksta ka dividendi nii kaua, kui valitsus väärtpaberid lõpuks börsilt tagasi ostab. Eesti SKT väärtpaberi hind võiks olla näiteks üks miljardik SKTst.
    Priit Tinits
    E-residentsus annab meile ajaloolise võimaluse lahendada rahvusvaheliste organisatsioonide vajadust nii registreerimiskoha kui ka igapäevaste teenuste järele. Eraldi juriidiline vorm rahvusvaheliste MTÜde registreerimiseks Eesti äriregistris looks müügiargumendi, et üks riik võtab korraga tõsiselt nii rahvusvaheliste organisatsioonide registreerimisvajadusi kui ka igapäevateenuseid. Eesti  ajalooline võimalus olla esimene tegutseja suures, kuid väljakujunemata maailmamajanduse nišis.
    Vahur Randveer
    Riigikogulastele autode rentimisega säästaks riik aastas kümneid tuhandeid eurosid ning kodanikud loendamatul hulgal närvirakke. Riigil kulud kontrolli all, riigikogulane ise kõigist autoga seotud muredest prii.
    Kristi Saare
    Unistan, et loen lehest intervjuud naistippjuhiga. Ta ei ole ka ainus naine, kellest ajalehes räägitakse – neid on näiteks lausa viis. Unistan, et poliitikas on mehed ja naised esindatud enam-vähem võrdselt. Unistan, et võimekaid naisi edutatakse samas tempos kui võimekaid mehi. Unistan, et naised võivad teha nii karjääri kui ka saada lapsi, need ei välista üksteist. Unistan, et müük, reklaam ja turundus kolib uude aastatuhandesse.
    Taavi Köhler
    Teeme Eestist esimese online-majandusega riigi ja müüme seda teenust maailmale. Ettevõtjad peaksid nõustuma, et korraldavad kogu arvemajanduse e-kviitungite (ostuarved) ja e-arvetega (müügiarved). Eeldades, et tulevikus suureneb järjest enam selliste ettevõtete arv, siis on võimalik hakata Eesti majandust järk-järgult reaalajas välismaailmale kajastama. Majandus muutuks läbipaistvamaks ning Eesti meelitaks ligi rohkem välisinvesteeringuid.
    Priit Alamäe
    Inimene ei pea kirjutama enam ühtegi avaldust. Riik vastab talle 30 päeva asemel 10ga. Kui riik inimest kohustusest teavitada ei suutnud, pole seda kohustust olemas. Poolel teel ei tohiks jääda peatuma. E-riik ei tohi tähendada 50 aasta vanuste protsesside automatiseerimist. 
    Tiit Tammaru, Raul Eamets
    Ühtne keelel põhinev haridussüsteem peaks algama lasteaiast, et Eestis elavad vene emakeelega inimesed saaksid olla edukamad nii töö- kui ka eluasemeturul. Kui visioon on sõnastatud, saab hakata koostama tegevuskava, alates õpetajate ettevalmistamisest kuni koduste tugisüsteemideni peredes.
    Raivo Hein
    Lahjendatud kujul autokraatia tundemärkidega Tallinna linna ja Eesti Vabariigi valitsejate asemele võiks kaaluda meritokraatiat. Valitsejatele tuleks seada vanusepiirangud ja nõuda neilt enne valitsusse suundumist teatava aja tööturul või ettevõtluses tegutsemist. Vaja on Erkki Raasukese tüüpi uue aja juhte.
    Andre Põlm
    OÜtamise koolitusprogrammi eesmärk on kasvatada inimestest ettevõtjaid ja tööandjaid. OÜtamine on positiivne nähtus, vaja on välja töötada vaid sobiv regulatsioon, mis aitaks tagada selle võimaluse eesmärgipärast kasutamist.
    Erik Ehasoo
    Eesti peaks immigratsioonisõja võitmiseks keskenduma haritud inimesi soosiva süsteemi loomisele.  Immigratsioonipoliitika peab selgelt soosima kõrgelt haritud talente. Ettevõtluse alustamine tuleb immigrantidele ja pagulastele tuleb teha võimalikult lihtsaks.
    Priit Pekarev
     

    Unknown body type: x-im/content-part infopank

    Eesti Nokiaks võiks saada järgmisel kümnendil droonsõiduk. Droonitehnoloogia on ainuke loogiline suund, kuhu võiks suunduda transpordisektor. Droonsõiduk võiks olla uks maailma suurtööstuste klubisse. Kujutlegem, kui Eesti ettevõte konkureeriks selliste tööstustega nagu BMW või General Motors.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.