Kadri Põlendik • 18. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Skandaal: tipptennisistid on aastaid pidanud kokkuleppemänge

Tennisemaailma raputab skandaal  Foto: Reuters/Scanpix

Tennisemaailma raputab täna tõsine skandaal, sest lekkinud on salajased dokumendid, mis paljastavad, et maailma tipptasemel mängijate vahel on peetud kokkuleppemänge, mida on aastaid varjatud.

Pommuudise tõi päevavalgele BuzzFeed Newsi ja BBC uurimine. Kuigi enamik kokkuleppemängudel osalenud tennisiste on jäetud raportis nimetamata, leiab sealt üksjagu süüdistusi, millest üks suuremaid on see, et tennisega seotud ametiisikud on eiranud tohutut hulka tõendeid teatud mängijate vastu.

Business Insider juhib tähelepanu viiele olulisele leiule 9000sõnalisest raportist.

1. 70 mängija nimed on ilmunud üheksas kokkuleppenimekirjas. Neid nimesid on varem tenniseinstitutsioonidele nimetatud, kuid ühtegi sanktsiooni ei ole järgnenud.

2. 16 mängijast koosnev tuumikgrupp on korduvalt kaotanud mänge, kus on mängus olnud kahtlased panused. Gruppi kuuluvad mängijad on maailma 50 parima tennisisti seas ja osa neist on võitnud Suure Slämmi turniire. Rohkem kui pooled neist võistlevad täna alanud Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel.

3. Ühte maailma top 50 hulka kuuluvat tennisisti kahtlustatakse selles, et ta on korduvalt teinud kokkuleppeid oma esimese seti kohta. Ka see mängija peaks sel nädalal võistlema Austraalia lahtistel.

4. Mängijate poole pöördutakse hotellides ja korrumpeerunud hasartmängurid pakuvad neile ühe kokkuleppe kohta 50 000 dollarit või rohkemgi.

5. Hasartmängusündikaadid Venemaal, Põhja-Itaalias ja Sitsiilias on teeninud sadu tuhandeid naelu, tehes kahtlaseid panuseid mängutulemustele. Osa panuseid on tehtud ka Wimbledoni turniiri ja Prantsuse lahtiste meistrivõistluse mängudele.

Kahtlused juba 9 aastat tagasi

Andmeid kokkuleppemängude kohta on kohutud juba alates 2007. aastast, kui toimus palju meediakära tekitanud mäng venelase Nikolai Davidenko ja argentiinlase Martin Vassallo Arguello vahel. Kuigi Davidenko oli parem mängija ja isegi võitis esimese seti, panustati siiski ebaharilikult suur summa argentiinlase võidule. Davidenko hiljem loobus mängust jalavigastuse tõttu ja sellest tekkisid kahtlused, et mängu kohta võis olla sõlmitud kokkulepe.

Üks uurimisgrupp uuris 2008. aastal selle mängu tagamaid ja avastas mõjuvaid tõendeid laiaulatuslike mängude kokkulepete kohta. Kuid kui tõendeid tutvustati tennise puhtuse eest võitlevale organisatsioonile Tennis Integrity Unit, paistis uurijatele, et selle infoga ei võetud midagi ette.

Tõendid on aga hävitavad. Ühe juhtumi puhul tegid uurijad kindlaks, et mängija vahetas 82 tekstisõnumit ühe Itaalia hasartmängukonto väidetava omanikuga, kes oli teeninud raha kahtlastelt mängudelt, kus kõnealune tennisist võistles. SMSid kustutati, mistõttu said uurijad taastada vaid sõnumite esimesed sõnad.

Sama uurimisgrupp tuvastas, et 28 tennisisti osales kahtlastel mängudel, kusjuures neist kümne kohta olid uurijate hinnangul olemas ülekaalukad tõendid. Samas paistis, et ühtegi neist mängijatest ei karistatud. Tennis Integrity Unity juht Nigel Willerton kinnitas BuzzFeed Newsile, et tõepoolest, 2008. aasta raportis olnud 28 mängijat ei karistatud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum