Sirje Rank • 2. juuni 2016
Jaga lugu:

Soome väikeettevõtted kasvupeetuses

Soome Marimekko on pigem positiivne näide ambitsioonikusest  Foto: Scanpix/Reuters

Üha suurem osa Soome väikestest ja keskmise suurusega ettevõtetest üritab vaid olemasolevat hoida.

Soome Tööstuse Keskliidu eile avaldatud küsitluse järgi on 49% vastanuist keskendunud praeguse turuosa hoidmisele. Neli aastat tagasi oli selline siht 36% vastanud firmadest, kirjutas Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

Ettevõtteid, kes peavad kasvuplaane, on vähem. Nende osakaal, kes sihivad vähemalt 10% suurust käibe kasvu, on kahenenud 41%-le eelnenud aasta 51 protsendilt. Aastal 2013 oli selliseid ettevõtteid 57%.

Vähemalt 30% suurust käibe kasvu aastas sihib 10% vastanud väikestest ja keskmise suurusega ettevõtetest. Sellised firmad on valdavalt väga lühikest aega tegutsenud firmad ja teenuste ala mikroettevõtted.

Põhjused, miks kasvu ei otsita, on erinevad. Nimetati ebapiisavat nõudlust. Ent samuti seda, et ettevõte on saavutanud soovitud suuruse, mis võimaldab veel asjad kontrolli all hoida. Samuti sooviti vältida kasvuga kaasnevaid riske.

Küsitluses on näha selge veelahe – osal firmadel areneb tegevus kõigi näitajate järgi edukalt, teistel läheb pidevalt järjest halvemini.

Veebruaris Swedbankis Soome turgu käsitlenud seminaril esinenud Bellus Furniture OÜ omanik Rolf Relander tõi välja sama trendi – et Soomes on tekkinud hulk ettevõtteid, mis on küpsed ülevõtmiseks. See võib olla üks võimalus Eesti ettevõtetel Soome turule sisenemiseks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum