Mait Kraun • 12 juuli 2016

Analüütik: USA inflatsioon hakkab kiiresti tõusma

Föderaalreservi Marriner S. Eccles nimeline peahoone.  Foto: Bloomberg

Inflatsioon hakkab tõusma ja see sunnib Föderaalreservi intressimäärasid tõstma, ütles Capital Economicsi USA peaökonomist Paul Ashworth.

Suurem osa Föderaalreservi ametnikest usub, et inflatsioon ei tõuse lähitulevikus üle 2 protsendi. Ashworthi sõnul kasutab keskpank vale mudelit ja ei saa seetõttu aru, kuidas inflatsioon tekib.

Ashworth ja tema Capital Economicsi kolleegid – USA ökonomistid Steve Murphy ja Andrew Hunter – prognoosivad, et inflatsioon tõuseb järgmisel ja ülejärgmisel aastal 3 protsendi lähedale. Föderaalreserv peab tegutsema ning tõstma baasintressimäära 2017. aasta lõpuks 1,75-2 protsendi vahemikku. 2018. aastaks peaks intressimäär olema juba 2,5-2,75 protsenti, leiavad analüütikud.

Suur osa Föderaalreservi ametnikest usub, et USA madala inflatsiooni on põhjustanud peamiselt globaalsed faktorid. Ashworth aga ütleb, et USA majandus ei tööta veel täistuuridel. Inflatsioon on Ashworthi sõnul olnud madal üksnes ajutiste faktorite tõttu, mis peaksid peagi ära kaduma. Ta nimetas toorainete hinnalangust ja tugevnevat dollarit.

„Ma mõtlen ikka veel traditsiooniliselt,“ ütles Ashworth. „Sisemaine hinnasurve on kasvamas. Föderaalreserv prognoosib, et inflatsioon kasvab vaid 0,1 protsendipunkti võrra aastas. Seda on raske uskuda, kui vaadata teenuste inflatsiooni. Peagi kaob ka tugevama dollari negatiivne mõju hindadele," nentis ta.

 

Hetkel kuum