Kapos käinud Kaljulaid endal süüd ei näe

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid läks KAPOsse koos kaitsja Aivar Pilvega.  Foto: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Urmo Andressoo • 19. september 2016 kell 13:00

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid käis täna ennelõunal kaitsepolitsei peakontoris, kus talle esitati kahtlustus omastamisele kaasaaitamises.

Kaljulaiu sõnul kahtlustatakse teda linnaametnike toime pandud kuriteole kaasaaitamises. Loo keskmes on vahetult enne 2013. aasta kohaliku omavalitsuse valimisi renoveeritud Hiiu staadioni avapeo välireklaamid, millel figureerivad keskerakondlased Edgar Savisaar, Arvo Sarapuu ja Jaanus Mutli. Natuke üle 11 000 euro maksma läinud reklaamid valmistas linnavalitsusele tollal eraettevõtjana tegutsenud Kaljulaid.

Kui vaja, teinuks ka jänkudega reklaami

„Oleks tellitud jänkudega reklaam, oleks teinud jänkudega reklaami,“ sõnas ta, visates õhku küsimuse, kuidas peaks väikeettevõtja kontrollima, kas reklaam, mis tema käest tellitakse, on seaduslik või mitte.

„Tollal esindasin mina ainult Raimond Kaljulaidi. Ma ei esindanud maksumaksjat, ma ei esindanud linnavalitsust. Lõppkokkuvõttes ei ole minu asi selle peale mõelda. Mina pidin vaatama, et kampaania saaks valmis ja et ma seda tehes kahjusid ei kannaks,“ selgitas ta hiljem.

11 000eurot ja natuke peale maksis Tallinna linn staadioni avapeo reklaamide eest.

Kaljulaiu sõnul tutvustati talle tänasel kohtumisel kahtlustuse sisu ning anti võimalus anda ütlusi. Pärast enda kaitsjaga (vandeadvokaat Aivar Pilv – toim) nõupidamist Kaljulaid sellest võimalusest loobus. Küll aga ei välista ta, et võib neid hiljem anda.

„Kahtlustuse sisu on viis lehekülge üsna tihedat juriidilist teksti,“ selgitas ta, lisades, et kõigepealt tahaks ta sellega tutvuda ning kolme aasta taguseid asjaolusid meenutada. „Tegemist oli väga väikese kampaaniaga, pärast seda on neid olnud kümneid, kui mitte sadu,“ sõnas Kaljulaid. Ta möönis, et oli aasta-poolteist tagasi samale uurijale samas asjas tunnistajana juba ütlusi andnud. „Ega mul tegelikult väga palju uut lisada ole,“ nentis ta.

Kohtumine möödus tema sõnul rahulikult. „Need ajad, kui politseiasutuses käituti üleolevalt ja ebaviisakalt, on pigem möödas. Kõik oli väga viisakas,“ kirjeldas Kaljulaid olustikku.

Endal süüd ei näe

„Üldse peaks kogu seda asja arutama mõne reklaamikonverentsi raames – tegu on reklaamiteoreetilise küsimusega,“ lisas Kaljulaid. Tema sõnul seisneb küsimus selles, kas minister, vallavanem või linnapea võib olla ministeeriumi, vallavalitsuse või linnavalitsuse väljaantavas reklaamimaterjalis või mitte. „Sellist seadust ei olnud kolm aastat tagasi ega ole ka praegu,“ rõhutas ta.

Kaljulaiu sõnul peaksid poliitreklaamid olema palju rohkem reguleeritud, kui nad seda praegu on. „Täna räägitakse Tallinna linnavalitsuse reklaamidest, kuid sel ajal olid veel Juhan Partsi pildiga KredExi voldikud, mida jagati väidetavalt tema valimisringkonnas. Olid migratsiooni sihtasutuse filmid, mis tehti mitmest reformierakondlasest. Oli Koduomanike Keskliidu väljaanne, mille esikaanel poseerisid Urmas Reinsalu ja Ken-Martti Vaher ning mis saadeti otsepostitusena üle riigi,“ loetles Kaljulaid.

Riigiprokuratuuri avalike suhete nõuniku Martin Vallimäe sõnul esitatakse süüdistus asjaosalistele siis, kui materjalid jõuavad kaitsepolitseist riigiprokuratuuri. „Ehk siis, kui kõigile isikutele on kahtlustused esitatud,“ selgitas Vallimäe. Tema sõnul juhtub see kõige varem novembris.

Kahtlustus Savisaarele

Riigiprokuratuur teatas eelmisel nädalal, et kohtu poolt Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Eesti Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart on alust kahtlustada lisaks varem esitatud kahtlustusele ka Tallinna eelarveraha ebaseaduslikus kasutamises enda ja kolmandate isikute, sh erakonna huvides. Kahtlustuse kohaselt on tegemist linnale eraldatud eelarvelraha kuritarvitamisega kohaliku omavalitsuse volikogu valimisreklaamide valmistamisel 2013. aastal.2013 aasta augustis ja septembris linnaruumis eksponeeritud Hiiu staadioni talgutele ja avamisele kutsuvad reklaamid. Plakatil olid kujutatud Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu akordioni, trummi ja kitarriga, plakatil oli ka tekst: "Hiiu staadioni avapidu ja avamäng, 15.september, kell 12.00". Samuti oli plakatil isikute fotode juurde paigutatud nende nimed. Pildi alumises paremas nurgas oli kasutatud Tallinna logo.Juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse algas selle episoodi uurimine juba 2014. aastal ja protsessi venimine on seotud selle pretsedentliku loomuga. Kust läheb piir lubatud ja keelatud reklaami vahel, paneb tema sõnul paika ilmselt ühel päeval kohtus selguv ekspertiisiakt.

Hetkel kuum