Sirje Rank • 21. september 2016 kell 7:00

EL püüab päästa kaubanduslepingut Kanadaga

Nädalavahetusel Saksamaal toimunud meeleavaldus  Foto: Scanpix/REuters

Euroopa Liit püüab sadamasse saada Kanadaga juba kaks aastat tagasi kokku lepitud vabakaubanduslepingu, samas kui ELi-USA kokkuleppe sünd veel enne USA presidendi Barack Obama ametist lahkumist on järjest ebatõenäolisem.

Plaan on CETA (ELi ja Kanada vabakaubandusleping – toim.) allkirjastada Euroopa Liidu ja Kanada tippkohtumisel 27.-28. oktoobril, kuid ELi riikide seas ei ole veel üksmeelt. Austria valitsus on selles küsimuses lõhenenud ning Belgia regionaalsed parlamendid on hääletanud selle vastu. Möödunud nädalavahetusel protestisid sakslased arvukalt nii CETA kui USA ja ELi vahelise kaubanduslepingu vastu. Samas tulid lepingut toetama Saksa sotsiaaldemokraadid, kes nädala hakul CETA üle parteisisese hääletuse korraldasid. Kantsler Angela Merkeli CDU on lepingu toetaja.

ELi ja Kanada lepingu jõustamisest sõltub Euroopa Liidu usaldusväärsus kaubanduskõneluste partnerina. Kui liit ei suudaks kokkulepet saavutada isegi Kanadaga, mis on oma väärtushinnangutelt Euroopaga sedavõrd sarnane, pole põhjust ka teiste riikidega kokkulepet eeldada.

ELi ja USA vabakaubanduslepingu (TTIP) osas süveneb aga veendumus, et Obama ametiajal seda sõlmida ei suudeta, ehkki Euroopa Komisjon eesotsas kaubandusvolinik Cecilia Malmströmiga kinnitab endiselt, et kõnelused jätkuvad. Järgmine voor on oktoobri alguses.

Äsja tunnistas aga ELi põllumajandusvolinik Phil Hogan, et ei ole mingeid väljavaateid, et TTIP veel selle aasta jooksul kokku saaks lepitud.

Kui USA presidendiks peaks saama Donald Trump, oleks maailma suurim vabakaubandusleping ilmselt laualt maas. Reedel kogunevad Bratislavas ELi kaubandusministrid, et arutada, kas kõnelustel USAga n-ö aeg maha võtta, kirjutas Financial Times.

Hetkel kuum