Alyona Stadnik • 7. oktoober 2016 kell 10:00

Eesti ettevõtjate auahne projekt jättis Venemaal pered koduta

Koduta jäänud elanikud Peterburi lähedal  Foto: Erakogu

Eesti ühe rikkama ettevõtja Igor Izraeljani rahastatud Venemaa kinnisvaraprojekti omale kodu ostnud paarsada inimest korraldavad täna piketi Peterburis Eesti saatkonna juures.

Äripäev kirjutas juulis, et Eesti ühe rikkama ettevõtja, parketi- ja vineeritöösturi Igor Izraeljani majade ehitamise projekt Venemaal on pankroti äärel.

Nüüd on koduta jäänud elanikud jõud ühendanud ning korraldavad täna Peterburis Eesti saatkonna juures piketi. "Meie, Venemaa kodanikud, ei lase ennast Eesti petturitel ja Leningradi oblasti valitsusel koos prokuröride ja teiste ametnike nõusolekul röövida,“ seisab teates.

Piketi eesmärk on väljendada pahameelt Eesti firma Tareal tegevusetuse pärast ning nõuda viivitamatult otsustamist, mis saab Peterburi lähistel arendatavast elamukompleksist Vanino, mille valmimist on elanikud oodanud üle 1,5 aasta ning mille tõttu on praegu ligi 200 peret koduta.

Tareal on üle andnud elamute ehituse esimese etapi, kogu projekt pidi valmis saama 2015. aastal, kuid praegu on ehitus juba pea aasta aega seisnud. 2013. aastal pidi investeering ennast ära tasuma.

Izraeljan plaanis ehitada Peterburi piirile Leningradi oblasti Lomonossovi rajooni Uzigontõ külla Vanino elamukompleksi kolme kuni viie tuhande elaniku jaoks: 142 elamut ja 99 kolme-neljakorruselist kortermaja. Plaanis oli ehitada ka infrastruktuur: teed, vesi, kanalisatsioon, reoveepuhastid, alajaam, kool, lasteaed, kauplused, spordirajatised, mänguväljakud ja muud ühiskondlikud hooned. Venemaa ekspertidele tundus juba projekti alguses idee liiga riskantne ja hinnad ebareaalselt kõrged.

Kõnealune Eesti ettevõte on Izraeljanile kuuluv Technomar & Adrem AS, kelle tütarfirmad Tasmo Ärigrupi AS ja selle endisele juhatuse esimehele Deniss Västrikule kuuluv OÜ Ilumi Group asutasid Venemaal 2007. aastal äriühingu Tareal. Tareal pidi arendama Peterburi lähedal Vanino elamurajooni ning seda projekti juhtis Västrik.

Izraeljan on Äripäevale öelnud, et ta ei soovi teemat kommenteerida - tegemist ei ole tema ettevõttega, ja ta on selles vaid investor, kes on samuti kannatada saanud. Izraeljan ei soovinud ka selgitada, kes projekti eest vastutab.

Ka täna tõrjus Izraeljan Äripäeva kommenteerimissoovi.

Nõuavad vastutuse võtmist

Kannatanud kirjutavad, et neil ei ole kuskil elada. „Paljud meist on raskes olukorras: vaja maksta hüpoteeki, üürida ajutist elamist, oleme ilma elukoha aadressita juba 1,5 aastat,“ kirjeldavad nad. „Eesti ärimeeste-ekpertide süül oleme me omas riigis kodutud. Juhtunus süüdi ettevõtjad peidavad ennast välismaal.“

Koduta jäänud elanikud kirjeldavad, et kohalik prokuratuur, Leningradi oblasti valitsus ja ametiasutused ei paku neile ka õigluslikke lahendusi, mis võimaldab ehitajatel jätkata pettusega.

Elanikud heidavad ette, et Venemaal levivad niigi ehituse petuskeemid ning nüüd on turule trüginud ka välismaa petturid. „Meie elamute valmisehitamine läheks maksma umbes miljard rubla, kuid õiguskaitsjad ei näe Tareali tegevuses pettust. Nad ei märka, et Tasmo Ärigrupi AS viib arendaja tahtlikult pankrotti ja omavalitsused ei taha ega soovi protsessi sekkuda ning meie õigusi taastada,“ märgivad elanikud oma teates.

Kannatanud nõuvad, et võetaks vastutusele Tareali peadirektor Igor Kleshenka (Eesti kodanik), Tareali projektijuht Deniss Västrik ja Tasmo Ärigrupi suuromanik Igor Izraeljan.

Hetkel kuum