• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Madalad intressid kasvatavad vaid rikaste jõukust

  Kodutu meesterahvas FrankfurdisFoto: EPA

  Paljud inimesed on hakanud Taanis tähelepanu pöörama asjaolule, kuidas rekordmadalad intressimäärad tulude jaotumist mõjutavad, kirjutab Bloomberg.

  Taani Majanduse Nõukogu (Danish Economic Council) väljastas hiljuti raporti, millest selgus, et ülimadalad intressid on kasu toonud eelkõige kõrge sissetulekuga inimestele. Tegemist on Taani majanduse valvekoeraga, mille liikmeteks on eelkõige akadeemikud, keda kutsutakse ka „tarkadeks meesteks“.
   
  Kapitalitulud (oranžiga) ja intresiikulud (sinisega)Foto: Bloomberg; Danish Economic Council
  Ülal olevalt graafikult on näha, et intressimäärade langetamine on liikunud käsikäes kasvavate kapitalituludega. Akadeemikud tõid välja, et „madalamad intressikulud“ on üks peamisi põhjuseid, miks aktsiaturu sissetulekud on kasvanud kiiremini kui tööga saadavad tulud. See suurendab aga ühiskonna ebavõrdsust.
  Vaestel ei ole finantsvarasid
  Teisisõnu – Taani vaesemad inimesed pole omale finantsvarasid soetanud ja on seega ilma jäänud tõusust, millele on hoo sisse lükanud madalad intressimäärad (või odav raha). Taani peamine aktsiaindeks on alates 2012. aastast, mil kehtestati esmakordselt negatiivsed intressid, tõusnud üle 120 protsendi.
  See, et rahapoliitika lõdvendamine suurendab ebavõrdsust, ei ole sugugi uus nähtus. Brüsselis asuva Brugeli uurimiskeskuse ökonomistid tegid 2015. aastal uuringu, milles leiti, et madalad intressid toovad kasu eelkõige rikastele. „Madalad intressimäärad, rahatrükk ja teised lõdva rahapoliitika meetmed kipuvad finantsvarade hindu üles viima. See tähendab, et kasu saavad sellest eelkõige ühiskonna jõukamad kihid, vähemalt lühiajaliselt.“
  Endine Föderaalreservi juht Ben Bernanke ütles, et argument ei arvesta lõdva rahapoliitika kõigi mõjudega. „Õige rahapoliitika aitab võrdsust tegelikult suurendada, sest see parandab majanduse stabiilsust ning suurendab jõukust üldiselt,“ kirjutas Bernanke.
  Lõtv rahapoliitika võib tekitada ka kõrgemat inflatsiooni, mis alandab vaesemate inimeste võlakoormat ning aitab kaasa ka töökohtade loomisele. Tõsi, seda ei ole veel juhtunud. Aastane inflatsioon on Taanis hoopis kolme aasta jooksul langenud.
  „Sissetulekute ebavõrdsus on väga pikaajaline trend, mille on põhjustanud aastaid kestnud strukturaalsed muutused. Jõukuse jaotust on mõjutanud globaliseerumine, tehnoloogilised muutused ja vananev ühiskond ning need teemad on valitsuse vastutusalas, mitte keskpanga omas,“ ütles Bernanke.
  Taani ebavõrdsus suureneb
  Tõsi, Taanis toimuv ei ole mitte midagi uut. Riik on majandusliku võrdsuse poolest maailmas kolmandal kohal, aga ebavõrdsus on alates 1990-ndatest järjest tõusnud. Toona oli Taani Gini koefitsent vaid 0,20 ja praegu on see 0,27. Koefitsendil on väärtused 0-1,00 ja mida kõrgem on näitaja, seda ebavõrdsem on ühiskond.
  Ebavõrdsus on kasvanud ka selle tõttu, et suhteliselt tugev majandus on suurendanud töötajate ja sotsiaalabi vajavate inimeste sissetulekute erinevust. Andmed näitavad, et 10 protsendi rikkamate sissetulekud on kasvanud tunduvalt kiiremini kui 10 protsendi vaesemate omad. Selline trend on kestnud juba veerand sajandit.
  See tähendab, et Taani vaesed ei muutunud vaesemaks, aga rikkad on saanud rikkamaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.