• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas teenisid oma esimese palga USA presidendid?

  Barack ObamaFoto: epa

  Ameeriklased valivad järgmise nädala alguses endale uue presidendi ning seega on paslik vaadata tagasi ning uurida, mille põnevaga on tegelenud eelmised USA presidendid ning kuidas nemad oma esimese sissetuleku teenisid.

  Kuigi mitmed USA endised presidendid nagu Roosevelt, mõlemad Bushid või John F Kennedy olid tuntud selle poolest, et nad olid pärit rikkast ja edukast perest, ei olnud kõigi tulevaste presidentide jaoks rahaline olukord kergemate killast.
  Barack Obama oli jäätisemüüja. USA praegune president Barack Obama ütles mõned kuud tagasi väljaandele Parade, et tema sai oma esimese nelja töö eest miinimumpalka või veidi üle selle. Muuhulgas on Obama töötanud jäätisemüüjana, maalrina ning kelnerina.
  Ajal, mil ta õppis Columbia ülikoolis, proovis praegune USA president kätt ehitusalal.
  Ronald Reagan pesi nõusid ja päästis elusid. Internetiavarustes tuhnides selgub, et Ronald Reagan töötas vetelpäästjana ning mõningail andmeil päästis 77 ujuja elu. Lisaks töötas ta Eureka Ülikoolis Illinoisis õppides osalise tööajaga nõudepesijana, kuna ainult nii sai ta maksta osa oma õppemaksust. Teise osa sai tulevane president tasuda tänu õppetoetusele.
  Pärast seda, kui Reagan 1932. aastal ülikooli lõpetas, asus ta raadiosse tööle spordireporterina, teenides 10 dollarit ühe mängu kommenteerimise eest, kirjutab CNN Money. Tänasesse vääringusse ümber tõstetuna oleks see umbes 174 dollarit.
  Gerald Ford vorpis burgereid. USA 38. president aitas kasuisal värvipoodi pidada ning keskkooli ajal valmistas kohalikus restoranis hamburgereid, et lisaraha teenida.
  Herbert Hoover hakkas noorena ettevõtjaks. Herbert Hoover asutas teismelisena koos sõpradega ettevõtte, mis tegeles õmblusmasinate parandamisega. Ettevõttel paraku eriti hästi ei läinud. Kui Hoover aga ülikooli astus, ei pidanud ta küll õppimise eest maksma, ent selleks, et tasuda õpikute ning muu eluks vajaliku eest, pakkus ta teistele tudengitele pesu pesemise teenust ning oli üks kontserdisarja eestvedajaid. Hoover müüs mõne aja pärast oma pesu pesemise äri kasumiga edasi.
  Richard Nixon tuli vaesest perest. Richard Nixoni kohta on öeldud, et ta tuli väga vaesest perest. Tema perekond pidas 1920. aastatel tanklat ning poodi, kus töötas kogu perekond. Ajaloolased on kirjutanud, et väikese Richardi ülesanne oli toona hommikuti varakult ärgata, et anda isale täpne ülevaade selle kohta, missuguseid kaupu poeriiulitel on ning mida oleks juurde vaja.
  Jimmy Carter töötas pähklifarmis. Jimmy Carter töötas noorena oma vanematele kuuluvas pähklifarmis. Kui Carter oli 10aastane, võtsid vanemad ta linna kaasa, et pojale näidata, mil viisil pähklid rahaks tehakse.
  George H. W. Bush ei tahtnud vanemate rikkust. USA president George Herbert Walker Bush on küll pärit rikkast perekonnast, ent paistis noorena silma sellega, et ta tahtis pigem ise oma raha teenida. Pärast II maailmasõda kolis Bush koos perega Texasesse ning algselt lootis püsti panna naftafirma. Ta asus ametnikuna tööle naftaettevõttesse ning teenis 375 dollarit kuus, mis tänases vääringus oleks enam kui 3700 dollarit.
  Ametniku töö ei kestnud Bushil aga kuigi kaua. Ta tegi teoks oma unistuse ning rajas koos sõbraga naftafirma. Hiljem ostis Zapata Petroleum selle küll ära, ent Bushist sai liitumise tagajärjel tekkinud uue ettevõtte tütarfirma juht.  
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Nafta taastub kuus nädalat kestnud langusest
Nafta hind on täna kallinenud rohkem kui dollari võrra, sest investorid loodavad, et koroonaviiruse omikrontüve sümptomid on kerged, ja see aitas riskantsematel varadel kallineda. Lisaks sellele on ebatõenäoline, et Iraan oma eksporti suurendab, nii nagu varem oodati, vahendab Reuters.
Nafta hind on täna kallinenud rohkem kui dollari võrra, sest investorid loodavad, et koroonaviiruse omikrontüve sümptomid on kerged, ja see aitas riskantsematel varadel kallineda. Lisaks sellele on ebatõenäoline, et Iraan oma eksporti suurendab, nii nagu varem oodati, vahendab Reuters.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Vähemalt viis väärt juhtimistera Eesti tippudelt: lihtne vallandamine ja töötajate maavarad
Novembris Äripäeva raadios kõlanud Eesti juhid jagasid oma kogemust, kuidas vallandamine võib olla lihtsam kui see, mida juht tegelikult peaks tegema, kuidas enese ja töötajate piitsutamisest tasub loobuda ning kuidas teha sellist ettevõtet, mida töötajad kiidavad.
Novembris Äripäeva raadios kõlanud Eesti juhid jagasid oma kogemust, kuidas vallandamine võib olla lihtsam kui see, mida juht tegelikult peaks tegema, kuidas enese ja töötajate piitsutamisest tasub loobuda ning kuidas teha sellist ettevõtet, mida töötajad kiidavad.