Mait Kraun • 16. november 2016 kell 8:55

Intressimäärade tõstmise tõenäosus juba 94 protsenti

Föderaalreserv  Foto: EPA

Analüütikud hoiatasid novembri alguses mitmeid kordi, et Donald Trumpi valimisvõit vähendaks intressimäärade tõstmise tõenäosust. Juhtus hoopis vastupidine ning intresside tõus on peaaegu kindel, kirjutab Bloomberg.

Intresside tõstmise tõenäosus (%).  Foto: Bloomberg

Kauplejate hinnangul (futuurtehingute põhjal) on tõenäosus, et Föderaalreserv detsembris intresse tõstab, juba 94 protsenti. Trumpi majandusplaaniga peaks kaasnema inflatsioon, sest uus president tahab valitsuse kulutusi järsult tõsta. Inflatsiooniootuste kasv aga tähendab, et Föderaalreserv peab intresse tõstma oodatust kiiremini.

„Raske oleks arvata, et see ei tekita majanduses korralikku inflatsiooni,“ ütles Old Mutual Global Investorsi võlakirjaturgude juht Mark Nash. „Me arvame, et Föderaalreserv tõstab intresse kiiremini ning võlakirjade tootlused peaks kasvama,“ ütles ta teisipäeval Bloombergile antud intervjuus.

Tõsi, võlakirjade tootlused on juba tublisti tõusnud. USA 10aastaste riigivõlakirjade tootlus langes eile 3 baaspunkti võrra 2,23 protsendini. Eelmise kolme päeva jooksul toimunud 41baaspunktiline tõus oli aga viimase seitsme aasta suurim.

Veel novembri alguses oli detsembrikuise intressimäärade tõstmise tõenäosus vaid 68 protsenti.

Hetkel kuum