Eraisikud jäävad soodsamatest dividendidest ilma

Tulumaksusoodustus regulaarsetelt dividendidelt hakkab kehtima vaid juriidilisest isikust dividendisaajaile.  Foto: EPA
Piret Reiljan • 18. november 2016 kell 19:45

Selgus, et uus valitsus vähendab ettevõtte tulumaksu seniselt 20 protsendilt 14 protsendile regulaarselt makstavatelt dividendidelt ainult juhul, kui dividende makstakse juriidilisele, mitte eraisikule.

Neljapäeva õhtul tutvustas tulevane valitsus oma maksupoliitilist paketti ja seal öeldi üldsõnaliselt, et "ettevõtete tulumaksukoormus väheneb stabiilsete dividendimaksete korral 20%lt 14%le". Kuna dividendid koos tulumaksuga arvatakse maha dividendide väljamakset tegeva ettevõtte kontolt, ei lugenud avalikkus sellest välja, et meede kehtib vaid siis, kui ka dividendide saaja on ettevõte ehk juriidiline isik.

Sotsiaalmeedias hakati spekuleerima, et uus kord võib veelgi hoogu anda OÜtamisele - nn ühe mehe/naise OÜ omaniku poolt endale minimaalse palga maksmisele (et minimeerida sotsiaalmaks) ja pigem dividendide väljavõtmisele. Reede õhtul aga teatas Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau Twitteris, et eraisikutele makstud dividendide tulumaks on ka uue valitsuse ajal 20%. Äripäev kontrollis infot ja nii see tõesti on.

Laupäeval avaldas uus valitsusliit oma lubadused ehk aluspõhimõtted majanduspoliitikas, riiklikes investeeringutes ja maksunduses, kus dividendide maksustamise kohta oligi kirjas järgnev: "Vähendame ettevõtte tulumaksu (14% senise 20% asemel) juriidilisele isikule regulaarselt makstavatelt dividendidelt."

Hetkel kuum