Äripäev • 21. detsember 2016 kell 4:00

Tamsar: edukad tunneb ära koostööst

Toomas Tamsar soovitab koostööks leppida kokku suure ühise eesmärgi, mitte ajada taga igaüks oma väikest.  Foto: Andras Kralla

Olles tööandjate keskliidus kõrvalt näinud, mismoodi osa ettevõtteid teeb koostööd ja paljud mitte, julges Pärnu Juhtimiskonverentsi programmijuht Toomas Tamsar kinnitada, et edukaid iseloomustab keskmisest suurem koostöövalmidus.

"Samas – tööstuste haruliidud on need kohad, kus ettevõtjad peaksid ajama ühist asja, aga ajavad liiga vähe. Ja kui palju kohtame me arusaama “aga mis ma sellest saan?”. Koostööorganisatsioonis tuleks ehk küsida: “Kuidas me koos mõne asja paremaks teha saame?”. Nii on paljud liidud üsna üksi," rääkis Tamsar Äripäeva teemaveebis konverentsid.ee, miks on tema jaoks oluline Pärnu Juhtimiskonverentsi teema "Koostöö ja konkurents".

"Meie ettevõtete teadus-arendustegevuste kulud on ühed Euroopa väiksemad. Nii ettevõtetel kui ka ülikoolidel on koostöö soov olemas ja siis vaadatakse üksteisele otsa..." kirjeldas Tamsar. Ta selgitas, et näeb juhte koolitades, kuidas keerulises olukorras pöördub esimesena näpp näitama kellegi teise suunas, kuid koostöö algab alati iseenesest. 

 

Pärnu Juhtimiskonverents 2017 "Koostöö ja konkurents" toimub 18.-19. mail 2017 Pärnu Kontserdimajas. Rohkem saad kava kohta lugeda siit.

Tamsar tõi paralleele poliitikaga, märkides, et koostööks on vaja selgeid eesmärke, mille nimel koos pingutada, ning see sai tema hinnangul ka eelmisele koalitsioonile saatuslikuks, et suured eesmärgid jäid kokku leppimata. "Oli palju pisikesi eesmärke ja igaühel oma, mille nimel siis kompromisse tehti. See ei tööta. Nii ei sünni koostööd. Kokku tuleb leppida päris suured eesmärgid ja teised otsused neile allutada. Ja need eesmärgid peavad olema kõigi jaoks omaks võetud," leidis ta.

Tema meelest ei käitu praegune koalitsioon kuidagi teistmoodi. "Taas on igaühel omad eesmärgikobarad, mida on püütud puslemängu kombel kokku sobitada. Mõned kohad hästi ei sobi, aga jõuga saab ikka papitükid kokku pressida." Tamsari hinnangul on sõnades on eesmärke justkui sõnastatud, aga juba algusest peale on näha, et järgnevad otsused ei toeta väljakuulutatud eesmärke.

"Kui juba poliitikast rääkida, siis usun, et sellesse pilti mahub hästi ka Reformierakonnale kambaka tegemine. Hoolimata sellest, et Reformierakonnal on enim toetust ja enim väga võimekaid inimesi, said nad nahutada. Isekus saab karistatud."

Loe kogu intervjuud Toomas Tamsariga Äripäeva teemaveebis konverentsid.ee.

Hetkel kuum