Theresa May: Suurbritannia LAHKUB Euroopa Liidust

Theresa May  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 17. jaanuar 2017 kell 12:35

Suurbritannia peaministri Theresa May tänane kõne peaks kummutama viimasedki soovmõtted, et ehk jääb brittide lahkumine Euroopa Liidust siiski tulemata.

Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust,“ rõhutas Theresa May, avalikustades kaua oodatud visiooni, mida sellised väljaütlemised nagu „Brexit tähendab Brexitit“ sisuliselt tähendavad.

Theresa May valitsuse eesmärk on viia Suurbritannia suhted Euroopa Liiduga täiesti uuele alusele – plaanis ei ole järgida ei „Norra mudelit“ ega mis tahes muud mudelit, mis Suurbritannia poolenisti sisse ja poolenisti välja jätaks. May ütles selge sõnaga: Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, mis tähendab ka lahkumist Euroopa Liidu ühisturult ning Suurbritannia iga-aastaste sissemaksete lõppemist Euroopa Liidu eelarvesse.

Selge vahe

Sellise selge vahetegemise tingib ka Euroopa Liidu põhimõte, et kui vabalt liiguvad kaubad, teenused ja kapital, siis peavad vabalt liikuma ka inimesed. Briti valitsuse selge eesmärk on aga sisserände numbrid kontrolli alla saada – kompromiss ei ole tehtav.

Ja Suurbritannia huvi ega soov ei ole Euroopa Liitu ja selle põhimõtteid kuidagi õõnestada ega kahjustada. „Tugev Euroopa Liit on ka Suurbritannia huvides,“ rõhutas May mitu korda.

Euroopa Liiduga on Suurbritannia eesmärk sõlmida nii hea vabakaubandusleping kui vähegi võimalik. Ja võib-olla mõnes sektoris nagu autotööstus ja finantsteenused on võimalik mingeid elemente üle võtta ka olemasolevast korraldusest. Riigina kavatseb Suurbritannia aga referendumi tulemuse järel vaadata rohkem Euroopa Liidust ka kaugemale, teiste välisturgude suunas.

May toonitas kõne jooksul korduvalt, et tahab Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel jätkuvalt sõbralikke, heanaaberlikke ja majanduslikult ratsionaalseid suhteid, lubades jätkata - hoolimata liidust lahkumisest - panustamist ka Euroopa ühisesse kaitsesse ja julgeolekusse.

„Me lahkume Euroopa Liidust, aga me ei lahku Euroopast,“ ütles May. 

May tõi välja 12 põhimõtet, millest seda lepingut läbi rääkima asudes on plaan joonduda. Näiteks sisserände osas lähtutakse äratundmisest, et Suurbritannia vajab ka edaspidi sisserännet ja välistööjõudu, kuid see peab olema kontrollitud ränne.

„Sõnum Briti avalikkuselt oli väga selge – Brexit peab tähendama kontrolli sisserände üle Euroopa Liidust,“ ütles May. „Ja seda me lubame.“ Talendid ja vajalike kutseoskustega inimesed on ka edaspidi Suurbritannias teretulnud.

Kuidas see kõik konkreetselt välja saab nägema, selle otsustavad juba Suurbritannia enda seadusandjad. May sõnul tahab ta siiski võimalikult kiiresti Euroopa Liiduga kokkuleppele jõuda nende Euroopa Liidu kodanike õiguste osas, kes täna juba Suurbritannias elavad ning Briti kodanike õiguste üle, kes elavad teistes Euroopa Liidu riikides. „Tahame need probleemid lahendada esimesel võimalusel,“ ütles May.

Globaalne ambitsioon

May visioonis on Brexiti järgne Suurbritannia laia globaalse ambitsiooniga vabakaubandust edendav riik, mis on juba kombanud kaubanduslepete võimalusi riikidega nagu Hiina, Uus-Meremaa ja India. Eriti head uudised on USAst, kus ametisse asuv president Donald Trump on lubanud Suurbritanniaga esimeses – ja sugugi mitte viimases – järjekorras vabakaubanduslepingu ette võtta.

Kas Suurbritannia lahkub ka tolliliidust, siin Mayl nii selget vastust ei olnud. Mõnedest elementidest on Suurbritannia huvitatud – tulemus selgub läbirääkimistel. Eesmärk on kõrvaldada kaubanduselt nii palju tõkkeid kui võimalik.

„Minu ülesanne on meile välja võidelda hea kokkulepe,“ ütles May.

May sõnul on eesmärk vältida ka väga järsku üleminekut Euroopa Liidu ja Suurbritannia uutele suhetele. Selleks – nagu juba öeldud – võtab Suurbritannia Euroopa Liidu seadused oma seadustesse üle ja siis hakkab Suurbritannia parlament neis vajadusel muutusi tegema. Kuidas see täpselt toimuma saab, selles on vaja kokku leppida.

Karistamisest ei võida keegi

May möönis, et Euroopas on palju ka hääli, kes nõuavad Suurbritannia „karistamist“ liidust lahkumise eest, et brittide eeskuju ei „nakataks“ ka teisi liikmesriike.

May hoiatas, et sellise suhtumisega kahjustab Euroopa Liit ise enda huve ja sellist suhtumist ei kavatse Suurbritannia aktsepteerida. May sõnul halba lepingut Suurbritannia sõlmida ei kavatse. „Parem on jätta leping sõlmimata kui sõlmida kehv leping,“ ütles May.

May lisas oma pika konstruktiivseid suhteid rõhutanud kõne lõppu ähvarduse, et britid võivad käiku lasta maksuhoova või muud meetmed, et parimad ettevõtted ka edaspidi just Suurbritanniasse äri tegema tuleksid. Ja Euroopa Liidu tootjatel ei ole Suurbritannia suure turu ära kukkumisest midagi võita. „Ma olen kindel, et positiivne kokkulepe on võimalik,“ ütles May.

Hetkel kuum