Soome ekspeaminister: Vene-hüsteeria on läänes üle piiri läinud

Soome endine peaminister Esko Aho.  Foto: epa
Äripäev • 23. jaanuar 2017 kell 10:30

Soome endine peaminister Esko Aho leiab, et USA poliitikat ootavad lähiajal ees niivõrd tõsised muutused, et ka Soomel tuleb olla valvas.

Aho sõnul suurendab Donald Trumpi protektsionism ka teiste suurriikide mõju maailmapoliitikas, ja eriti käib see Venemaa kohta.

„Rootsi peab nüüd vaatama üle võimaluse tuua tagasi üldine sõjaväekohustus. Meie oleme olukorda realistlikult hinnanud ja oleme oma kaitse eest hoolitsenud. Me pole vaadanud maailma läbi roosade prillide. Nüüd on selge, et seda ei tasugi teha, ja meil on uute asjaoludega kohaneda lihtsam kui Rootsil,“ rääkis Aho Yle raadiosaates "Ykkösaamu".

Eelmisel kevadel sai Ahost Venemaa Sberbanki järelevalvenõukogu liige ning seetõttu suhtleb ta tihedalt venelastega, peamiselt idanaabri juures Soome suurfirmadele lobi tehes. Aho hinnangul on naljakas lääne reaktsioon Venemaa presidendi Vladimir Putini ja USA uue välisministri Rex Tillersoni lähedaste suhete pärast. Tillerson, kes oli enne riigiametisse saamist ExxonMobili juht, elas mitu aastat oma ettevõtte esindajana Venemaal.

„Kohati on see koomiline, kuidas läänes on hüsteeria Venemaa pärast läinud juba üle piiri,“ rääkis Aho. „Ma saan aru, et inimesed on mures selle pärast, mis toimub Venemaal. Eks on ka põhjust. Kuid kui isegi mõte sellest, et inimene tunneb venelasi, viib selleni, et enam ei suudeta uskuda tema neutraalsusse ja võimesse arukalt suhelda Venemaaga, on see muidugi halb. Oleks ju imelik, kui suure naftafirma juht poleks kunagi Putiniga kohtunud.“

Aho, kes on viimastel aastatel poliitikast eemaldunud, plaanib edaspidi rohkem osaleda poliitilistes vestlusringides, sest tema sõnul on populismiajastul hädavajalik õiget poliitikat kaitsta. „Pärast seda, kui ma viimastel nädalatel olen jälginud maailmas toimuvat, mõistsin, et ei saa enam kõrvalt vaadata, on vaja sellest osa võtta,“ teatas Soome ekspeaminister.

Aho oli Soome peaminister aastatel 1991–1995, aastal 2000 jäi ta presidendivalimistel alla Tarja Halonenile. Ta juhib konsultatsioonifirmat East Office, mis esindab Soome tööstusettevõtteid Venemaal, otsides koostöövõimalusi. Eelmise aasta maikuust on ta Venemaa suurima panga Sberbanki järelevalvenõukogu liige. Soome meedias pälvis see uudis mullu palju vastukaja, sest Sberbank on Euroopa Liidu ja USA sanktsioonide all.

Hetkel kuum