Mait Kraun • 27. august 2017 kell 12:25

Oma tööd hakatakse vihkama 35aastaselt

Kontoritöö.  Foto: Raul Mee

Selgub, et inimesed muutuvad oma tööga rahulolematuks 30dates, kirjutab Bloomberg.

Jean Prince oli 50aastane, kui ta alustas tööd Briti tehnoloogiafirmas, mis asus Cambridge’i lähedal. Ta töötas seal tarkvara dokumentatsiooni kirjutajana. „Mulle tundus, et mul täiega vedas,“ ütles ta.

Aga ta ei olnud õnnelik.

„Töökoht on muutunud isikupäratumaks ja raskemaks,“ ütles ta. „Kõigi tähtsaim ülesanne on tohutu tulemusjuhtimine.“ Ta tundis, et teda ei väärtustata ja ei armastata.

Vanemad töötajad kipuvad töö juures olema õnnetumad kui nende nooremad kolleegid, leiti personalifirma Robert Halfi küsitlusest, milles osales kokku 2000 töötajat. Iga kuues Briti töötaja, kelle vanus ületas 35 eluaastat, ütles, et ta on õnnetu. 35aastaste seas oli see number kaks korda väiksem. Ligi kolmandik üle 55aastastest ütles, et neid ei väärtustata piisavalt. 16 protsendil vastanutest pole töö juures sõpru.

Kõrgem töökoht tekitab stressi, aga karjääriredelil toppama jäämine tekitab pettumust. Tõsi, palgad on kõrgemad, aga elu on samuti muutunud kallimaks. „Elu ja töö tasakaal“ tähendab seda, et ka laste eest tuleb hoolitseda, mitte ainult enda eest.

„Mingil hetkel tuleb aeg, mil saad aru, et edu pole sa saavutanud, töö on sind läbi põletanud või perekond on tähtsam,“ ütles Manchesteri ärikooli uurija Cary Cooper. „Sa küsid endalt: miks ma seda teen?“

Johanna Bodnyk töötas Harvardi ülikoolis Lähis-Ida õpingute kultuuri ja kommunikatsiooni koordinaatorina kuus aastat. Teatud hetkel olid kõik tema sõbrannad juba abiellunud ning alustanud pere loomisega. Ta sai aru, et tema praegune suhe ei saa kestma. See tekitas olukorra, kus ta pidi kõik asjad oma elus ümber hindama.

Kaks aastat tagasi, mil Johanna sai 34 aastaseks, vahetas ta töökohta ning õppis kodeerima. „Sinu 30dad on personaalselt ja professionaalselt selline aeg, mil inimesed hakkavad asju ümber hindama ja muutma,“ ütles ta.

Üks viiendik vanematest Briti töötajatest usub, et nende tööandjad ei hinda igas vanuses töötajaid vrdselt, selgub City & Guilds Groupi küsitlusest. Kolmanik üle 55aastastest töötajatest tunneb, et nende asemel eelistatakse tähelepanu pöörata noorematele töötajatele, selgub Capita Resourcingi uuringust.

On ka võimalik, et noortel inimestel on madalamad ootused, nad vaatavad tulevikku lootusrikkalt ning pole veel läbi põlenud.

Bodnyk oli väga õnnelik oma esimese töökoha ja karjääri alguse üle. „Kui sa muutud stabiilsemaks ning kohaned, siis hakkad endalt küsima, kas sa ka tegelikult naudid seda.“

On teada, et vanemas eas töötajate arv kasvab. USA valitsuse hinnangul on 2024. aastaks iga neljas töötaja 55aastane või vanem.

On ka viise rahulolematusega võidelda, ütles Cooper. Selleks on vaja aga tahtejõudu. Olukorda parandab näiteks töökohast sõprade leidmine. Ka individuaalse projekti kallal kirglikult töötamine aitab, lisas Cooper.

Hetkel kuum