Eliisa Matsalu • 14. september 2017 kell 17:59

Riigieelarve on koos - suhkrumaksu ei tule

Foto: Erik Prozes

Valitsuserakonnad on teisipäevast saati pidanud läbirääkimisi järgmise aasta eelarve üle ja jõudsid neljapäeva õhtul eelarves kokkuleppele.

"Üldjoontes ja põhimõtteliselt saime kokkuleppele," kinnitas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Helir-Valdor Seeder Postimehele.Seederi sõnul lepiti kokku selles, et 2018. suhkrumaksu ei kehtestata."On mitu põhjust. See maks on probleemne, president on selle parlamendile tagasi saatnud, riigiabi taotlemine käib, lisaks on palju muid probleeme ja takistusi selle seaduse sätestamisel, kehtestamisel."ERR kirjutas, et suhkrumaks jäeti ära IRLi survel. Peaminister Jüri Ratas rõhutas, et Eesti jätkab vastutustundlikku eelarvepoliitikat. „Valitsussektori võlakoormus langeb ja maksukoormus jääb järgmistel aastatel samale tasemele. Valitsussektori eelarvepositsioon on praeguse prognoosi järgi tasakaalulähedane,“ lausus ta.Valitsus otsustas valitsussektori struktuurset eelarve puudujääki võrreldes riigi eelarvestrateegias kavandatuga vähendada poole võrra, nii et see jõuab tasakaalulähedasele 0,25 protsendile SKPst.Kõneldes valitsussektori investeeringutest, ütles Ratas, et need on suunatud Eesti majanduse pikaajalise kasvuvõime toetamiseks. „Mul on hea meel, et strateegiliste investeeringute kõrval ei jää tähelepanuta ka väikesed, kuid mitte vähem olulised kultuuri ja spordi valdkonna projektid. Näiteks Kääriku spordikeskuse renoveerimine, mis kaasajastab noorte ja tippsportlaste treenimise võimalusi, või Linnateatri suure saali renoveerimine.“Muu hulgas arutas koalitsioon järgmise aasta palgatõuse, kirjutas ERR. "Palgatõus võib oodata ees õpetajaid, kellel on see kuskil 36 miljonit, samuti tahame ka riigitöötajatel, kes on seal miinimumpalga lähedal, palku tõsta. Tõuseb ka võib-olla natuke rohkem riigikaitses ja päästeametnikel," ütles rahandusminister Toomas Tõniste.2018. aasta riigieelarve eelnõu on plaanis valitsuse istungile esitada 27. septembril.

Hetkel kuum