Jesse peab Tuleva sammu palaganiks

Kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse suhtub skeptiliselt Tuleva värskesse teatesse.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 19. september 2017 kell 12:21

Kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse vaatab viltu Tuleva eestvedamisele korjata allkirju teise pensionisamba reformimiseks.

„Allkirjade kogumine on palagan sõna otseses mõttes,“ kommenteeris Jesse Tuleva täna välja saadetud pressiteadet.

Tuleva teatas, et uue eakuse rahvakogu alustas allkirjade kogumisega pensionisamba väljamaksete reformiettepanekule. Pensionikogujate ühistu Tuleva algatatud ettepanekus seisab, et Eesti peab õppima Rootsi ja Suurbritannia kogemusest ning lähtuma põhiseaduslikust põhimõttest, et igal inimesel on õigus oma vara vabalt käsutada.

Jesse ei mõista, miks Tuleva ja teised teema taas jõuliselt tõstatasid, pidades silmas rahandusministeeriumi panust. „Kui kevadel riigikogu muutis kogumispensionide seadust ja kaua oodatud paindlikkuse klauslid sisse hääletas, siis otsustati ka seda, et rahandusministeerium tegeleb pensioni väljamaksete süsteemi edasise analüüsiga – tuleb sügisel tagasi selle teema juurde,“ selgitas Jesse, kelle teada ongi ministeerium sellega praegu tegelenud.

„See oli suuresti initsieeritud Tuleva ettepanekust. Eeldan, et kõik on saanud sisendi anda,“ märkis Jesse.

Eluaegsus läheb, lõpetab sammas

Jesse pensioni nn eluaegsuse ärakaotamist ei toeta. Kui antud ettepanek vormuks seaduseks, soovitaks Jesse teine pensionisammas sulgeda.

„Nende huvi on vaieldamatult, et saaks ise raha edasi pööritada, mis on elementaarne ja mõistetav, aga kahjuks nad oma fraseoloogias pensionisüsteemi suurt pilti ei paista hoomamat,“ viitas Jesse Tulevale.

Küll aga leidis Jesse ühe asja, mille eest Tulevale kiitust jagada. „Nad on rahandusministeeriumi tööle pannud kiiremini kui see oleks ajas ilmselt läinud pensionisüsteemi arendamise ja analüüsimise mõttes,“ ütles ta.

Hetkel kuum