Aasta ettevõte hiigelhinnaga müügis

06. oktoober 2017, 14:37
Magnetic MRO
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171006/NEWS/171009799/AR/0/AR-171009799.jpg

Eile EASi aasta ettevõtjaks nimetatud lennukihooldusega tegelev firma Magnetic MRO saab peagi uue omaniku, müügihind küündib üle 49 miljoni euro.

Omanikuotsinguid kinnitas eile Vilniuses toimunud ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) ning erakapitalitehingute teemalisel foorumil Magnetic MRO juht Jonas Butautis, teatas äriinfo portaal Mergermarket. Uue partneri otsinguid nõustab konsultatsioonifirma Seabury.

Praegu kuulub firma 70% suurune enamusosalus erakapitalifondile BaltCap, mis soetas osaluse 2010. aastal. Magnetic MRO tegeleb lennukite remondi ja hoolduse valdkonnas, ülemaailmselt on see umbes 65 miljardi dollari suurune äri. Eestis registreeritud ja peaasjalikult Tallinna lennujaama juures tegutsev firma on endale sel turul hankinud seni veel pisikese, ent kindla osa.

Butautis kinnitas foorumil, et firma ostuks on pakkumisi teinud juba nii võimalikud strateegilised kui ka finantsinvestorid ja lisas, et ükski neist pole pärit siinsest regioonist – ostuhuvilised on hoopis Hiina ja Araabia Ühendemiraatide taustaga.

Ta lisas, et müügihind peaks ulatuma üle seitsmekordse kulumieelse kasumi (EBITDA). Kuna selleks aastaks prognoosib firma EBITDAt umbes 7 miljonit eurot, tähendab see, et müügihind ulatub ilmselt üle 49 miljoni euro.

Kuuldused lennukihooldaja müügi kohta hakkasid levima juba aasta alguses ning juunikuus teatas Mergermarket, et firma jõuab peagi turule. BaltCapi müügihuvi on üsna loomulik, kuna firma on nende käes olnud juba üle seitsme aasta.

Toona oli firma käive 11 miljoni euro kandis, nii et vahepealse ajaga on suudetud Magnetic MRO väga võimsalt kasvama panna. Erakapitalifirmana oligi BaltCapi siht firma üles töötada, et see seejärel kasuga edasi müüa, märkis Butautis.

Toona Air Maintenance Estonia nime kandnud firma asutati 1995. aastal Estonian Airi lennukite teenindamiseks. Eelmise kümnendi alguses 2003. aastal sai firma omanikuks lennufirma SAS, mis aitas ettevõttel kasvada iseseisvaks lennukite remondi ja hoolduse pakkujaks.

Skandinaavia lennufirma kätte jäi Air Maintenance Estonia seitsmeks aastaks, kuni 2010. aastal omandas selle täisosaluse BaltCap. Käima pandi kasvustrateegia, ent 2013. aastaks oli senine lähendamine ennast ammendanud.

Nii kaasati 2014. aastal firma omanikeringi ja juhtimisse uued investorid, kes omandasid firmast 30%. Siis võttiski ettevõte uueks nimeks Magnetic MRO ning laiendas teenuseportfelli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2017, 14:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing