Äripäev • 30. oktoober 2017 kell 13:47

Pakiäri paisutas Omniva kasvunumbreid

Omniva pakiautomaadid  

Omniva üheksa kuu äritulud kasvasid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 16%. Kontsern teatas, et äritulude kasvu mõjutas oluliselt nii rahvusvahelise äri kui ka Baltikumi pakimahtude kasv.

Omniva üheksa kuu äritulud moodustasid 74,2 miljonit eurot (2016 9k: 63,7 miljonit eurot), mis tähendas 16% kasvu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Omniva juhatuse esimehe Joona Saluveeri sõnul iseloomustas kolmanda kvartali lõppu e-kaubanduse pakimahtude kasv, mis on tänavu nihkunud oluliselt varasemaks.

Rahvusvahelise äri osakaal kasvab

Kuigi postiäri 9 kuu müügitulu oli 1% stabiilselt plussis, siis selle osakaal kontserni müügitulus langes 36,2% pealt 31,5% peale. Seejuures on Baltikumi pakiäri kasvanud kõige suurema osakaaluga äriks, mille müügitulu moodustas 33,6% kogu ettevõtte müügituludest. Baltikumi kasvule aitas kaasa kiire kasv Lätis ja Leedus (vastavalt 61% ja 26% võrreldes eelmise aasta 9 kuuga).

Kiireimad kasvajad 9 kuu jooksul olid info- ja rahvusvaheline äri (kasv vastavalt 36% ja 43%). Tänu kiirele ja stabiilsele kasvule moodustab rahvusvaheline äri juba pea kolmandiku Omniva käibest. Kui 2016. aasta 9 kuuga moodustas rahvusvahelise äri osakaal müügitulust ligikaudu 26%, siis 2017. aasta 9 kuuga juba 31%.

Investeeringud

Kolmandas kvartalis jõudis oluliste verstapostideni kaks Omniva strateegilist fookusprojekti.

Uue logistikakeskuse rajamine jõudis ehituslepingu sõlmimiseni ehituse hanke võitjate Eventus Ehituse ja Nordecon Betooniga (NOBE) ning ehitustegevuse alustamiseni. Kavandatud logistikakeskus, mis võtab enda alla ligikaudu 13 000 ruutmeetrit ning tuleb Baltikumi kaasaegseim, hakkab käitlema kõiki Eestisse sisenevaid, Eestisiseselt liikuvaid ning Eestist välismaale suunduvaid pakke ja kirju. Uus logistikakeskus on Omniva aegade suurim investeering, mille kogumaksumus koos sorteerimistehnoloogiaga on 17,2 miljonit eurot. Keskus valmib järgmisel sügisel.

Lepingu sõlmimiseni jõudis rahvusvaheline pakiautomaatide hange, mille tulemusena sõlmis Omniva lepingud kolme pakiautomaatide tarnijaga (Cleveron Eestist, Keba Austriast ning Hivebox Hiinast). Kokku investeerib ettevõte Baltikumi pakiautomaadivõrgustiku laienemisesse viie aasta jooksul üle 20 miljoni euro.

AS Eesti Post on 100% riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusala on logistika- ja infoäri teenused ning e-arvete käitlemine.

Hetkel kuum