Äripäev • 29. märts 2018
Jaga lugu:

Eesti keelab nn Magnitski nimekirja isikutel riiki sisenemise

Sergei Magnitski haud Moskvas Preobraženski surnuaial.  Foto: Reuters / Scanpix

Valitsus kiitis heaks välisministri ettepaneku kehtestada sissesõidukeeld nn Magnitski nimekirjas olevatele isikutele, teatas välisministeerium.

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks välisministri esitatud ettepaneku kehtestada rahvusvahelise sanktsiooni seaduse alusel sissesõidukeeld isikutele, kes on seotud ränkade inimõiguste rikkumisega, sealhulgas Sergei Magnitski surmaga. Ettepaneku kohaselt kehtestatakse Eestisse sissesõidukeeld 49 nn Magnitski nimekirjas olevale isikule.

Välisminister Sven Mikseri sõnul toetab Eesti selliste meetmete kehtestamisega õigusriigi põhimõtete tagamist.

Mida tähendab nn Magnitski seadus?

Investeerimisfondi Hermitage Capital palgal olnud jurist Sergei Magnitski süüdistas Vene siseministeeriumi kõrgeid ametnikke miljarditesse rubladesse küündinud maksupettuses oma tööandja suhtes. Seepeale esitati 2008. aastal hoopis talle süüdistus maksupettuses ja võeti vahi alla.

Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti. Temast on saanud vangide väärkohtlemise sümbol. Euroopa Parlament, OSCE, Euroopa Nõukogu ja muud rahvusvahelised organisatsioonid kutsusid seepeale üles rakendama Magnitski ja samalaadsete juhtumite süüdlaste suhtes sanktsioone.

Inimõiguste rikkujate suhtes on kehtestanud riigisiseseid meetmeid, sealhulgas sissesõidukeelu, USA, Kanada, Ühendkuningriik, Läti ja Leedu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum