Äripäev • 25. juuli 2018 kell 8:08

Seadus lubab Ryanairil moraalse hüvitise maksmisest hoiduda

Ryanairi töötajad  Foto: Reuters/Scanpix

Ryanairi praegune streik mõjutab ühtekokku ligi 65 000 reisija plaane, kuid reisitõrke tõttu kannatanud inimesed ei pruugi saada piisavat kaitset, nentis lennuhüvitisettevõtte Skycop juht Marius Stonkus.

Kuna streike käsitletakse erakorralise asjaoluna, siis ei ole Ryanairil Euroopa Liidu praeguse seaduse järgi kohustust maksta kuni 600 euroni küündivat moraalse kahju kompensatsiooni.

Stonkus märkis, et kui ettevõttel oleks kohustus maksta ettekavatsetud streigi korral reisijatele moraalse kahju kompensatsiooni, tähendanuks viimane tööseisak Ryanairile üle 20 miljoni euro suurust kompensatsioonikohustust. "Praegu aga pääseb ettevõte streikidest puhtalt ning kavandab juba uusi kampaaniaid," nentis Stonkus.

Möödunud aasta septembris tühistas Ryanair segaduste pärast pilootide puhkusegraafikutega 2000 lendu, mis omakorda mõjutas enam kui poolt miljonit reisijat. Vaatamata tühistatud lendudele ja makstud hüvitistele, mis küündisid novembriks 25 miljoni euroni, teatas ettevõte mullusest 11% kasumi kasvust, nentis Stonkus.

Tänavu aprillist juulini kestnud tulemusteta läbirääkimiste järel teatasid Ryanairi piloodid ja pardateenindajad, et tuleb järjekordne streik. Iiri Lennupilootide Ühendusse kuuluvast 350 piloodist 100 korraldas 24tunnise töökatkestuse 12. juulil - siis tuli Ryanairil tühistada 30 lendu. Järgmised tööseisakud plaaniti 20. juuliks ning 24.-26. juuliks.

Augustis ähvardab Ryanairi tegevust uus streigilaine, seekord Saksamaalt.

Hetkel kuum