Äripäev • 27. juuli 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Õiguskomisjon hakkab Danske juhtumit arutama

Foto: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

Riigikogu õiguskomisjon korraldab teisipäeval erakorralise istungi, et arutada Danske Banki Eesti filiaali kaudu läbi viidud ulatusliku rahapesu juhtumit.

Danske Banki rahapesu juhtumi vastutusest toimuvale istungile on kutsutud justiitsminister Urmas Reinsalu, peaprokurör Lavly Perling, justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse esindaja, siseministeeriumi korrakaitse ja kriminaalpoliitika osakonna esindaja, rahandusministeeriumi esindaja, politsei- ja piirivalveameti rahapesu andmebüroo esindaja ja finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler.

Äripäev kirjutas kolmapäeval, et Vladimir Putini kriitik, endine Venemaa investor Bill Browder nõuab, et Eesti alustaks Danske pangas kestnud rahapesu uurimist, ja käis välja inimeste nimed, kes prokuratuuris huvi äratama peaksid.

Peaprokurör Lavly Perlingule ja rahapesu andmebüroole läinud nädalal saadetud kuriteoteates on kirjas kuus juhti ja 20 töötajat, keda Browder kahtlustab rahalise kasu jahtimises. Töötajatena on Äripäeva andmetel kirjas aastate jooksul Danskele töötanud kliendihaldureid, assistente ja Moskva esinduse inimesi.

Browder peab rahapesu ulatust suuremaks kui Taani ajaleht Berlingske – 7,1 miljardi euro asemel käis tema andmetel pangast läbi vähemalt 7,7 miljardit eurot. Ta tõmbab sellest rahast ka niidid suure rahapesuskeemi paljastanud Sergei Magnitski juhtumini, samuti seob ta asjaga Putini sõbra, Panama paberitest tuttava tšellist Sergei Roldugini.

Sellest saad lugeda pikemalt siit.

Sel kevadel Danskest lahkunud Tõnu Vanajuur astus samal päeval tagasi Tallinna börsi järelevalvekomisjonist, põhjendades seda meediakajastusega.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt