Juhan Lang • 10. august 2018 kell 8:42

Investor: Nordeconil on päris raske

Tallinna börsi investor Rene Ilves leiab, et Merko Ehitus on valinud parema strateegia kui Nordecon ning see paistab hästi välja ka majandustulemustest.

Investor Rene Ilves usub, et ehitussektorisse tasub investeerida.  Foto: Andras Kralla

Eile oli Tallinna börsil tulemuste sadu, teiste seas andsid majandustulemustest teada ehituskontsernid Merko Ehitus ja Nordecon. Nordeconi kasumlikkus kasvas, käive püsis paigal, Merko aga suutis tulemusi tunduvalt parandada, sest ehituslepingute maht on viimastel aastatel tublisti kasvanud.

Rene Ilves, kellele kuulub 75 000 Merko Ehituse aktsiat, ütles, et olukord ehitussektoris on keeruline. Marginaalid on väga madalad, sisendkulud kasvavad hoogsalt ja ettevõtetel on väga keeruline kasumit teenida. Siiski oli Merko kvartal tema hinnangul tugev, kui kasum kasvas teises kvartalis võrreldes eelmise aastaga 160% ja käive üle 40%. Merkolt oli see tema sõnul igal juhul tubli tulemus, aga Nordecon ei suuda tema meelest korralikku kasumlikkust näidata. „Nad on aasta lõikes endiselt kuskil poole miljoniga miinuses. Ettevõttel on päris raske,“ ütles Ilves.

Nordeconi üks omanikke Toomas Luman rääkis hiljuti intervjuus Postimehele, et tänavu võib ehitusturul mõnigi suur peatöövõtja väsida. Ta tõi esile, et olukord on keeruline ja ranged tähtajad, kindel eelarve ja kõrged kvaliteedinõuded kimbutavad peatöövõtjaid, samal ajal kui alltöövõtjatel on valikut tohutult palju, kellele, millal ja mis tingimustel ehitada.

Ilves nentis, et Nordecon on võtnud rohkem vastu riiklikke tellimusi ja see teeb nende olukorra keerulisemaks. Merko on samal ajal teinud rohkem välismaal ja erasektoris. „Ei mäletagi, millal nad viimati mingi riigihanke said,“ ütles Ilves. See on Ilvese meelest pigem tugevus kui nõrkus seetõttu, et riik esitab ulmelisi nõudmisi ja vastu ei anta mitte midagi. Nad ostavad ainult hinda, kvaliteet ei ole eriti oluline. Seetõttu saavad igasugused väikesed ja uued ehitusfirmad löögile. Kunagi oli hea näide ehitusettevõttest, mis lihtsalt kasutas seda julmalt ära ja riik sai mitu korda vastu pükse,“ meenutas Ilves.

Kas ehitussektorisse tasub investeerida?

Mõni aasta tagasi ütles Ilves, et euroraha ja Rail Baltic tõmbavad ehitusfirmad käima, mis tähendab, et seitse lahja aastat on möödas ning ees ootab seitse rammusat aastat. Ilves usub endiselt, et ehitusturu olukord läheb veel paremaks. „Euroraha ei ole veel päris täismahus käima läinud, projektid venivad, Rail Balticust pole üldse veel midagi alustatud,“ ütles ta.

Ilves ostis hiljuti Merko aktsiaid juurde, reinvesteerides saadud dividendi. „Ma ikka usun, et veel tasub olla investor, mõni hea aasta kindlasti,“ ütles ta.

Probleeme võib turul tekkida vaid siis, kui Euroopas kerkib intressitase, kuid arvestades Lõuna-Euroopa võlariike ei usu Ilves, et Euroopa Keskpank laseb intressidel väga kõrgele tõusta. „Itaalial on juba 2,5 triljonit eurot võlga ja kui seda peaks keegi päästma hakkama, siis see oleks väga korralik plahvatus. Pigem hoiab keskpank intressid madalad ja laseb inflatsioonil vohada,“ arvas ta. Kuniks intressid on madalad, on tema meelest ehitussektoris kõik hästi ja sinna võib julgelt investeerida.

Kuula alates 43:54.

Hetkel kuum