Äripäev • 24. august 2018 kell 5:40

Juulis vähenes maagaasi tarbimine

Foto: PantherMedia/Scanpix

Juulis suunati Eleringi ülekandevõrgust tarbimisse 189 gigavatt-tundi maagaasi, mis on kolme protsendi võrra vähem kui aasta varem samal perioodil.

Maagaasi import Eestisse oli möödunud kuul 200 gigavatt-tundi, mis on juuniga võrreldes pea seitse protsenti ning aastataguse ajaga võrreldes ligi neli protsenti rohkem. Enamik gaasist imporditi Värska gaasimõõtejaama kaudu. Väikseim Eestisse jõudnud ööpäevane maagasi kogus oli 4,5 gigavatt-tundi ja suurim 14,4 gigavatt-tundi.

Kokku läbis maagaasi ülekandevõrku juulikuus 3,14 teravatt-tundi gaasi, millest 2,94 teravatt-tundi moodustas möödunud aasta sama kuuga võrreldes ligi kolm korda kasvanud transiit. Ülekandetorustiku mahuvaru oli juulis 46 gigavatt-tundi ehk kaheksa protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Leedu gaasibörsil GET Baltic kaubeldud maagaasi hind oli Eesti hinnapiirkonnas möödunud kuul 22,3  eurot megavatt-tunni kohta, langedes juunikuuga võrreldes 1,7 protsendi võrra. Lätis oli keskmine hind 22,49 ja Leedus 22,58 eurot megavatt-tunni eest. Baltikumi keskmine süsteemihind oli 22,56 eurot. Soome Kaasupörssil oli võrreldav hind 21,6 eurot megavatt-tunni eest.

Hetkel kuum