• Jaga lugu:

  Tippettevõtjatel hirm nahas

  Ettevõtjaid Tullio Liblikut ja Raivo Randa paneb Eesti poliitiline olukord muretsema. Jüri Mõis seda muret ei jaga ning Eiki Nestor tahaks rahustada, kuid ei julge.

  „Valimised on ees ja ega me täna ei tea, keda valitakse. Kas jätkavad jõud, kes lähevad edasi tasakaalustatud Eestiga või saavad riigikogus enamuse inimesed, kes on natuke ekstremistid, kes näevad seda Eestit ainult rahvusriigina, kes ei hooli alati justkui selle riigi heaolust ja selle inimesest, vaid neil on mingid muud asjad tähtsamad. See risk on täiesti olemas,“ selgitas ehitusettevõtte Rand&Tuulberg üks omanikest Raivo Rand.
  Ranna sõnul tundub, et mõned parteid, kes pole suutnud oma lubadusi või ülesandeid täita, ilmselt riigikogust kaovad. „Kes nende asemele tulevad või mis siis saab…. Ega inimestel on palju mõelda, kellele hääletussedel anda,“ mõtiskles ettevõtja.
  Rand enda sõnul veel ei tea, kellele tema hääle annab. „Kindlasti ei hääleta ma mingite ekstremistide poolt,“ ütles ta. Hääle saab tõenäoliselt erakond, kes on juba pikalt Eestis olnud. Rolli mängivad tema sõnul ka persoonid, mitte vaid maailmavaade.
  Ranna sõnul vajab Eesti palju muutusi. Näiteks pole ta sugugi rahul regionaalpoliitilise reformiga. „Tegelikult vajaks Eesti väga tugevat reformi nii riigi juhtimises, kohalike omavalitsuste juhtimises,“ ütles ta.
  Mis puudutab ehitussektorit konkreetsemalt, siis sellega pole Ranna sõnul lood sugugi nii head kui arvatakse. „Tundub jah, et kõik kohad on kraanasid täis ja tööd on palju. Tegelikult on ehitussektor väga haavatav,“ rääkis Rand. Ehituse hind ei ole tõusnud, väga paljude töödega on mindud väga madalate hindadega, samas sisendihinnad tõusevad hoogsalt. „Seega võib lähiaastatel – või isegi järgmisel aastal juba – juhtuda nii mõnegi peatöövõtjate pankrot,“ ütles Rand.
  Tema sõnul peavad ka tellijad peavad arvestama, et kui nad on mingil hetkel hinda väga kõvasti alla surunud, siis nad jäävad ise hätta, sest nende ehitused ei saa lihtsalt valmis. Sellest tulenevalt hoiab Rand oma järgmise aasta äriplaani konservatiivsena.
  Populism võimutseb
  Ka OÜ Saaremaa Investeeringute juht Tullio Liblik näeb järgmise aasta majanduse suurimat riski sisepoliitikas. „Paadunud optimistina näen siin positiivset külge ja usun, et ettevõtjate tänane meelsus on lugupidamist vääriv ja see viib meid ka kindlasti edule,“ rääkis ta.
  Mis tekitab ettevõtjates sisepoliitikas muret? „Populism, mis on seatud valimisvankri ette,“ vastas Liblik. „Me peame arvestama ikkagi ühte põhilist parameetrit – populism on moodus, kuidas poliitikud oma peresid toidavad. See on nende elukutse, saame neist aru,“ lisas ta.
  Liblik rääkis, et kuigi üheks suureks mureks järgmisel aastal on ka tööjõupuudus, on Saaremaa Investeeringud senimaani sellega siiski toime tulnud. See aga ei tähenda, justkui tööjõupuudus neid tulevikus puudutamata ei jää. „Selge on see, et peame liikuma odavamalt tööjõukasutuselt edasi enammakstud tegevuse poole,“ rääkis ta.
  Võimaliku majanduskriisi jutte Liblik aga kuulda ei taha. „Ma pole isegi nõus majanduskriisi teemal sõna vahetama inimestega, kes spekuleerivad, millal kriis tuleb,“ sõnas ta. Nimelt ei põhjenda majanduskriisi ennustajad Libliku sõnul kriisi tulekut mitte millegi muuga kui argumendiga, et majandustõusule järgneb langus. „Nii nagu räägivad tervendajad-sensitiivid – kõik see, millest me räägime, see ka kunagi kindlalt tuleb. Selle tõttu ka nendel rääkijatel on igal juhul tõsi taga ja see tulemus ka niipidi kunagi tuleb, aga seda niipidi ette manada on suhteliselt vastutustundetu,“ põrutas ta. „Veeta aega heietamaks sellel teemal, millal tuleb majanduskriis või kas on praegu ülekuumenemine, on minu meelest pehmelt öeldes asjatundmatu,“ lisas ta.
  Libliku järgmise aasta äriplaan on ehitada endiselt ehitada palju kodusid ja aasta lõpuks valmis saada üks stock office. Kuna Liblikul on paljud ettevõtmised Saaremaa ja Riia kesksed, jagub tal enda sõnul tööd ööpäevaringselt.
  Mõis: tuleb igav aasta
  Ettevõtjale ja endisele poliitikule Jüri Mõisale jäi seevastu ebakindlus sisepoliitika üle arusaamatuks. „Minu arvates läheb Eestis üldiselt hästi ja me lähme õiges suunas. Muidugi detailides võib nuriseda,“ ütles ta. Mõis lisas, et kui kellegi rahulolematus poliitika vatsu on liiga suur, siis tuleb panna ise oma programm kokku ja valimistel kandideerida.
  Jüri Mõis räägib Äriplaani konverentsil Raivo Heinaga. Foto: Raul Mee
  „Loomulikult aitab iga mõte meid edasi, eriti kui see on tehtud siirast soovist Eesti elu paremaks muuta. Selle koha pealt on väga tore, aga kui see on lihtsalt öeldud, et nüüd on suured riskid, siis see on lihtsalt nurisemine,“ rääkis Mõis.
  Mõis sõnas, et järgmine aasta tuleb majanduses väga igav. „Kõik läheb samamoodi edasi, võib-olla vaid natuke rahulikumas tempos,“ ütles ta.

  Rahustaksin ettevõtjaid, kuid risk on olemas

  Tahaksin ettevõtjaid rahustada ja öelda, et tarkade inimestena kujutavad nad hästi ette, millised lubadused on ebarealistlikud. Ei saa korraga vähendada makse ja suurendada kulusid. Olen kindel, et keegi selliseid lubadusi pärast riigikogu valimisi täide viima ei hakka. Seega selle koha pealt muretsevad ettevõtjad üle.

  Kuid poliitiline risk on siiski olemas. Kui valijate soov on selline, et seni Eestit edasi viinud ja ettevõtlust toetanud demokraatlik suund saab ümber pööratud suletud väikeriigiks, kus küsimuse all on näiteks õigusriigi toimimine, siis see on küll oht. Need ohud on laiemad kui valimislubadused.

  Ma südamest loodan, et Eesti poliitilised jõud, kes järgmistel valimiste järel valitsust moodustavad, on jõudu demokraatiat hoida.

  Sel aastal on valimisdebatt alanud eriti tugevalt. Poliitilisi sõnumeid antakse juba praegu räigemates toonides. Tavaliselt saabuvad sellised räiged sõnumid umbes kuu enne valimisi.

  Eiki Nestor
  SDE liige, riigikogu esimees
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Advokaat: ettevõtjad arvavad, et keegi väga ootab nende kaebusi
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.
Suurem osa ettevõtjatest ei puutu igapäevaselt kokku kriminaalmenetlustega, mistõttu on neil kogu protsessi kohta mitmeid eel- ning eksiarvamusi. Adovokaadibüroo Triniti vandeadvokaadi Risto Käbi sõnul viitavad vahel liigsete detailidega sisustatud kuriteoteated ettevõtjate arvamusele, et keegi väga ootab nende kaebusi. Nii see Käbi sõnul tegelikult ei ole.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.