Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Luminor loodab, et IPO ajaks on rahapesujutud unustatud

    Blackstone’i investeering on väga tugev signaal, et Balti turg on turvaline koht, kuhu oma raha paigutada ning et siin on tugev majanduslik väljavaade, leiab Luminor Groupi nõukogu esimees Nils Mengailis. Foto: Madis Veltman

    Sel nädalal toimuval Baltic M&A Forumil osaleva Luminor Groupi nõukogu esimees Nils Mengailis ütles Äripäevale, et Danske ja ABLV panga rahapesuskandaalid ei pruugi siinset turgu pikalt mõjutada.

    „Investorid vaatavad tegelikku olukorda, majandusnäitajaid ning seda, mis on ära tehtud mitteresidentide hulga vähendamiseks pangantusturul,“ nentis ta. „Seega arvan, et praegusetel skandaalidel ei ole pikka mõju,“ rääkis Mengailis.
    Mis on Balti regioonis ja täpsemalt Eestis äri tegemisel kõige suuremad väljakutsed? Kuidas neid ületada?
    Ma arvan, et Eesti on olnud küllaltki edukas, seda eriti 2008. aasta finantskriisist läbi tulemisel ning uute reformide juurutamisel, vähendades seejuures ettevõtete administratiivset koormust nind kindlustades selge ja atraktiivse maksukeskkonna.
    Üks väljakutse, mis iga ettevõtja ees Eestis seisab, on küllaltki väike turg nii tarbijate kui ka ressursside poolest. See tähendab, et mitmedki Eesti ettevõtjad peavad kasvamiseks vaatama piiride taha. Selleks on vaja, et Balti riikide tegevusraamistik oleks võimalikult ühesugune ning jätkaks harmoniseerumist – nii saavad ka Euroopa investorid vaadata Eestit osana suuremast turust.
    Viimase aja kõige suuremaks väljakutseks pean aga seda, kuidas kõik kolm Balti riiki suudavad ühiselt üle saada rahapesuskandaalidest tekitatud suurest mainekahjust, mille põhjustasid ABLV ja Danske Bank.
    Loodan, et Eestil on tulemas veel sarnaseid edulugusid nagu Skype ja Taxify. Tahame, et Luminori vaadataks samuti tulevikus eduloona ning et erinevad edulood hakkavad domineerima väheste viimase aja halbade näidete üle.
    Millised väljakutsed kaasnevad kahe suure organisatsiooni ühendamisega – ühinevad ju kaks panka erinevatest riikidest (DNB ja Nordea)?
    Ühinemised on alati keerulised, kuid samal ajal pakuvad need võimalusi üle vaadata kogu oma tegevus ning teha uuendusi, mis oleks stabiilses olekus veel keerulisemad.
    Pangandus muutub ning seisab silmitsi uute regulatiivsete kontrollimeetmete ning konkurentidega, nagu näiteks fintech-ettevõtted ning ülemaailmsed tehnoloogiafirmad. Õnneks oli aga Nordeal ja DNB Balti tütarettevõtetel sarnane ärikultuur, nii et peamised väljakutsed piirnevad infrastruktuuri integreerimisega. Tahame olla oma klientidele nii ligidal kui võimalik ning seda igas riigis.
    Oleme poolteist aasta jooksul avastanud, et tegelikult on Balti riikide kliendisegmentide vahel rohkem sarnasusi, kui me oleks oodanud. See võimaldab meil ühinemist vaadata rohkem regionaalses võtmes ning investeerida efektiivsemalt.
    Kuidas sellised investeeringud nagu Blackstone'i investeering Luminori kohalikku turgu mõjutavad? Teeb see siinset turgu välisinvestorite jaoks atraktiivsemaks?
    Blackstone’i investeering on väga tugev signaal, et Balti turg on turvaline koht, kuhu oma raha paigutada, ning et siin on tugev majanduslik väljavaade. Tehing sai väga palju rahvusvahelist tähelepanu ning on laiendanud ilmselt investorite ringi, kes mõtlevad sellesse piirkonda investeerida. See on väga tähtis viimase aja mainekahjust tekkinud väljakutsete taustal.
    Põhjamaade pangad lahkuvad Baltimaadest, on see trend?
    Need Põhjamaade pangad, kes tegutsesid alamkanalite kaudu, mõtlevad siit lahkumisele või lahkuvad. Teised jäävad ja vaatavad Balti turgu kui oma strateegia terviklikku osa.
    Väiksematel turgudel, kus tegutsemine nõuab mahukaid infrainvesteeringuid, on keeruline pakkuda konkurentsi, kui sa ei kuulu 3–4 parima hulka ega oma mahukat turuosa. Erandiks on teatud nišši kuuluvad fintech-ettevõtted, kes suudavad oma teenust pakkuda laialdaselt Euroopas.
    Rääkides veel Danske rahapesust, kui suur selle mõju Baltikumile regioonina ikkagi on? Oleme me välisinvestorite jaoks ikka atraktiivsed?
    Ma elan Londonis ning olen investoritega töötanud mitmel Euroopa turul. On väga suur ebaõnn, et Balti regioon on viimastel kuudel saanud kuulsaks siinsete rahapesujuhtumite tõttu, alustades ABLVga Lätis ning lõpetades Danskega Eestis.
    Kahjuks on see praegu tihti põhiline jututeema, kui Baltikumi mainitakse.
    Samas vaatavad investorid tegelikku olukorda, majandusnäitajaid ning seda, mida on ära tehtud mitteresidentide hulga vähendamiseks pangandusturul. Seetõttu arvan, et praegustel skandaalidel ei ole pikka mõju.
    On oluline, et keskpangad ja seadusandlik võim koos valitsusega teeks ennetavaid pingutusi, et rahvusvahelise üldsuse ette jõuaks õiged faktid, seda nii institutsioonide kui ka meedia kaudu. Kahjuks on nii, et halvad uudised saavad alati rohkem tähelepanu kui head. Sellepärast on õige pildi kujundamiseks oluline ka proaktiivselt tegutseda.
    Kas Luminoril on midagi Danske juhtumist õppida? Mingeid järeldusi teha?
    Eks põhiline sõnum ole ikka see, et seda tüüpi ärile ei ole kohta ei meie turul ega ka kusagil mujal. Meil on juba praegu väga väike mitteresidentidest klientide arv. Pangad said rahapesuskandaalidest sõnumi, et neid kliente, kelle äri ei ole võimalik mõista või kontrollida, pole mõtet teenindada.
    Kas praegu oleks rahapesu Eestis, Baltikumis või mõnes teises riigis veel võimalik?
    Kahjuks on rahapesu midagi sellist, mida on raske tuvastada ja kontrollida. Finantsinstitutsioonid peavad olema väga hoolsad ning monitoorima kõiki kliente, samuti ära tundma sellised mitteresidentidest ettevõtted, kelle teenindamine ei ole riski väärt.
    Ma usun, et viimaste uudiste valguses on selliste ettevõtmist hulk Baltikumis vähenenud ning rahapesu risk väiksem kui varem. Nüüd on küsimus, et kas ka teised Euroopa jurisdiktsioonid õpivad meie kogemusest ja võtavad kasutusele sarnased meetmed. Mina usun, et me näeme peagi sellise äri lõppu.
    Mis viisidel Luminor oma kasumit suurendab?
    Oleme võtnud pikaajalise vaate. Investeerime pikaajalisse kasvu, kuid lühiajaline kasumlikkus ei ole tingimata meie järgmise kahe aasta eesmärk.
    Luminorile on ette heidetud, et teil puudub turuliidriks saamise plaan. Samuti, et laenuturul pole konkurentsi, sest hinnad on ühesugused…
    Laenuturul on alati tervislik konkurents. Kõikidele pankadele on selge, et tuleb investeerida tehnoloogiasse ning regulatiivsete nõuete täitmisesse. Me tahame saada turuliidriks oma finantsteenuste kvaliteedi poolest, kuid anname endale aru, et sinna on veel pikk tee minna, kuid kindlasti tahame sinna jõuda lähimate aastatel.
    Kindlasti ei saavuta me turuliidri positsiooni hinnaliidriks saamise kaudu ning seda kõiki tooteid, sh laenuturgu silmas pidades. Oleme hinnastamisel konkurentsivõimelised, kuid teeme seda vastutustundlikult. Loodame, et kliendid hindavad seda, mitte ei vali pangandusteenust hinna järgi.
    Viimaks, millal Luminor börsile jõuab? Mida tuleb selleks eelnevalt teha?
    Arvestades, et oleme just saanud ühe suure investori ning meil on pikaajaline vaade, ei ole IPO aeg kriitilise tähtsusega. Edukas esmaemissoon nõuab stabiilset kasumlikkustrendi. Peame investeerima järgmised kaks aastat jätkusuutlikkusse ning seetõttu ei jõua me börsile ilmselt enne kolme aastat.
    Samuti sõltub börsile minek selle hetke turutingimustest – loodetavasti on selleks ajaks meie integreerumisprotsess lõppenud, rahapesuga seotud jutud unustusse vajunud ning me saame rääkida jätkusuutlikust majanduskasvust kolmes Balti riigis, mis on kestnud läbi kõigi nende aastate.

    Pane tähele! Nils Mengailis esineb 18. oktoobril Baltic M&A ja Erakapitali Foorumil. Balti M&A foorum on koht, kus kohtuvad era- ja riskikapitalifondide ning investeerimispankade esindajad, nõustajad, advokaadid ning ettevõtete juhid ja omanikud. Foorumi esimene päev 18. oktoobril lõpeb Balti M&A ja Erakapitali Foorumi auhinnagalaga. Uuri lähemalt siit: https://www.konverentsid.ee/private-equity-forum-2018/

  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.