• Jaga lugu:

  Raadiohommikus: jätkuvast palgasurvest, ootamatust maksuarvest ja börsiettevõtete tulemustest

  Hommikuprogrammis on külas MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi, kellega tuleb juttu sellest, kuidas ja millal maksustatakse pärandvara.Foto: Andras Kralla

  Homses hommikuprogrammis räägime CV.ee värbamise projektijuhi Reili Purkasega sellest, miks inimesed üha vähem töökohti vahetavad ning kuidas taltsustada tööotsijate üha kasvavat palgaootust.

  Sellest, kuidas ja millal maksustatakse pärandvara ning mis aitab vältida ootamatuid maksuarveid, räägime maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägiga.
  Kommentaare aktsiaturge tabanud languse, börsiettevõtete tulemuste ning tulevikuootuste kohta jagab Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juht Marek Randma, kellelt uurime ka Ekspress Gruppi tabanud kehvade tulemuste tagamaade kohta. Samuti ei jää tähelepanuta ootused täna ilmuvatele Tallinki majandustulemustele.
  Hommikuprogrammi veavad Liis Amor ja Indrek Mäe.
  Päev jätkub kolme saatega.
  11.00–12.00 "Poliitikute töölaud". Selle nädala saade keskendub Keskerakonna lubadusele vähendada poole võrra ravijärjekordi ja suurendada perearsti teenuse kättesaadavust. Mis peaks selleks tegema ja kui palju see maksma läheb, arutavad saates endine sotsiaalminister, Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab ja TÜ Kliinikumi EMO juht Kuido Nõmm. Saatejuht on Eliisa Matsalu.
  13.00–14.00 "Imeline teadus". Saates räägib Kiek in de Köki juhataja Toomas Abiline seda, miks 1930. aastatel kujunes Tallinn Põhjamaade okultismimagnetiks ja kuidas siin kummitusi uuriti.
  Samuti tuleb juttu sellest, et inimeste geenid on erinevad ning seetõttu peaks ka ravimidoosid olema igaühele erinevad. Tartu ülikooli doktorant Sulev Reisberg tutvustab Eesti geenivaramu andmete põhjal läbi viidud uuringut, mis aitab tulevikus määrata igale inimesele just talle geneetiliselt sobiva ravimidoosi.
  Kolmanda teemana kõneleme sellest, et Raplamaa tumedaveelisest Loosalu järvest püütud ahvenast sai esimene täielikult järjestatud genoomiga ahven maailmas. Eesti Maaülikooli vesiviljeluse õppetooli juht ja professor Riho Gross räägib, kuidas ahvena geenomi tundmine aitab kaasa ahvena käekäigule ning ka inimese toidulaua parandamisele. Saatejuht on Alo Lõhmus.
  15.00–16.00 "Innovatsiooniminutid". Küsimus, kas teil vetikabensiini on, saab suure tõenäosusega varsti kogu maailma bensiinijaamades tavaliseks, sest alternatiivkütuste teemadega tegeleb seltskond teadlasi Eesti Maaülikoolis ning nad on jõudnud üsna kaugele. Saatesarja „Innovatsiooniminutid“ saates räägib biokütustest Eesti Maaülikooli Tehnikainstituudi biomajandustehnoloogiate professor ja samanimelise õppetooli juht Timo Kikas. Saadet juhivad Kirke Klemmer ja Villy Paimets.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Raadiohommikus: Rakveret juhib koroonasse nakatunud linnapea ja Jaak Roosaare avaldab tänavused plaanid
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.