Äripäev • 31. oktoober 2018 kell 15:27

Raadiohommikus: jätkuvast palgasurvest, ootamatust maksuarvest ja börsiettevõtete tulemustest

Hommikuprogrammis on külas MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi, kellega tuleb juttu sellest, kuidas ja millal maksustatakse pärandvara.  Foto: Andras Kralla

Homses hommikuprogrammis räägime CV.ee värbamise projektijuhi Reili Purkasega sellest, miks inimesed üha vähem töökohti vahetavad ning kuidas taltsustada tööotsijate üha kasvavat palgaootust.

Sellest, kuidas ja millal maksustatakse pärandvara ning mis aitab vältida ootamatuid maksuarveid, räägime maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägiga.

Kommentaare aktsiaturge tabanud languse, börsiettevõtete tulemuste ning tulevikuootuste kohta jagab Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juht Marek Randma, kellelt uurime ka Ekspress Gruppi tabanud kehvade tulemuste tagamaade kohta. Samuti ei jää tähelepanuta ootused täna ilmuvatele Tallinki majandustulemustele.

Hommikuprogrammi veavad Liis Amor ja Indrek Mäe.

Päev jätkub kolme saatega.

11.00–12.00 "Poliitikute töölaud". Selle nädala saade keskendub Keskerakonna lubadusele vähendada poole võrra ravijärjekordi ja suurendada perearsti teenuse kättesaadavust. Mis peaks selleks tegema ja kui palju see maksma läheb, arutavad saates endine sotsiaalminister, Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab ja TÜ Kliinikumi EMO juht Kuido Nõmm. Saatejuht on Eliisa Matsalu.

13.00–14.00 "Imeline teadus". Saates räägib Kiek in de Köki juhataja Toomas Abiline seda, miks 1930. aastatel kujunes Tallinn Põhjamaade okultismimagnetiks ja kuidas siin kummitusi uuriti.

Samuti tuleb juttu sellest, et inimeste geenid on erinevad ning seetõttu peaks ka ravimidoosid olema igaühele erinevad. Tartu ülikooli doktorant Sulev Reisberg tutvustab Eesti geenivaramu andmete põhjal läbi viidud uuringut, mis aitab tulevikus määrata igale inimesele just talle geneetiliselt sobiva ravimidoosi.

Kolmanda teemana kõneleme sellest, et Raplamaa tumedaveelisest Loosalu järvest püütud ahvenast sai esimene täielikult järjestatud genoomiga ahven maailmas. Eesti Maaülikooli vesiviljeluse õppetooli juht ja professor Riho Gross räägib, kuidas ahvena geenomi tundmine aitab kaasa ahvena käekäigule ning ka inimese toidulaua parandamisele. Saatejuht on Alo Lõhmus.

15.00–16.00 "Innovatsiooniminutid". Küsimus, kas teil vetikabensiini on, saab suure tõenäosusega varsti kogu maailma bensiinijaamades tavaliseks, sest alternatiivkütuste teemadega tegeleb seltskond teadlasi Eesti Maaülikoolis ning nad on jõudnud üsna kaugele. Saatesarja „Innovatsiooniminutid“ saates räägib biokütustest Eesti Maaülikooli Tehnikainstituudi biomajandustehnoloogiate professor ja samanimelise õppetooli juht Timo Kikas. Saadet juhivad Kirke Klemmer ja Villy Paimets.

Hetkel kuum