Äripäev • 13 detsember 2018

EKRE populaarsus läheneb Reformierakonna omale

EKRE Riigikogu saadik Henn Põlluaas  Foto: Raul_Mee, Raul Mee

Ränderaamistiku ümber toimunud vaidlused langetasid ühiskonnas Reformierakonna toetust ja viisid EKRE toetuse Reformierakonna kannule.

Praegu kõige populaarsemat parteid ehk Keskerakonda toetab 25,9 protsenti küsitletutest, Reformierakonda 23 protsenti. EKRE on kolmandal kohal – vastselt 20,3 protsendiga, selgub Postimehe tellitud Kantar Emori uuringust.

ERRi tellitud Turu-uuringute ASi üle-eestiline küsitluse järgi kerkis EKRE toetus novembrikuu 15 protsendilt detsembris 18 protsendile. EKRE toetus hakkab taas lähenema Reformierakonnale, kelle toetus jätkas teist kuud langemist ja kukkus novembrikuu 23 protsendilt detsembris 21 protsendile. Veel oktoobris oli Reformierakonnal toetajaid 28 protsenti. Langes ka populaarseima partei Keskerakonna toetus – kui novembris oli peaministriparteil toetajaid 33 protsenti, siis detsembris 31 protsenti.

Kahe uuringu tulemused näitavad küll erinevaid toetusnumbreid, kuid trend jääb samaks: juhib Keskerakond, Reformierakond on langustrendis ja EKRE tuleb neile kiirelt vastu.

Reformierakond tunnistas ränderaamistiku mõju populaarsusele

„Viimaseid reitinguid mõjutas kindlasti arutelu ränderaamistiku üle. Tegemist on keerulise teemaga, millega seoses inimestel on arusaadavad hirmud. Parlamendis viisid arutelu äärmuslikuks nii valitsus- kui ka opositsioonierakonnad, mis õhutas hirme veelgi. Kindlasti oleksime ka meie Reformierakonnas saanud anda selgemaid sõnumeid," ütles Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo.

Karilaid ootab debattide teravnemist

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ennustas, et Reformierakonnas tekitavad reitingud kindlasti vihase reaktsiooni, mis viib poliitilise debati tõenäoliselt veelgi teravamaks. "EKRE on rahvuslikul teljel suutnud Reformierakonna valijad endale haarata ning Eesti 200-l on ettevõtjad ja pärisspetsialistid vastukaaluks multitalent Jürgen Ligile,“ torkas Karilaid.

Hetkel kuum