Artikkel
 • Jaga lugu:

  Enefiti börsileminek ootab pärituult

  Enefit Green ostis ära Nelja Energia. Praegu käib kahe ettevõtte kokku liitmine.Foto: EERO VABAMÄGI

  Äripäevale teadaolevalt venib Eesti Energiale kuuluva taastuvenergiaettevõtte Enefit Greeni börsileminek, kuid asjaosalised ei soovi tegevusplaanile valgust heita.

  Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Kristina Haavala ütles, et IPO ehk aktsiate avaliku esmaemissiooni ettevalmistustega tegeletakse. Kui ettevalmistused tehtud ning „turuolukord soodne, siis teavitatakse IPOst vastavalt börsireeglitele", märkis ta.
  Konkurendi Eleoni üks omanikest Andres Sõnajalg ütles, et soodsa turuosa all peab ministeerium ilmselt silmas turuosa suurendamist ehk Tootsi tuulepargi omandamist. „Nelja Energialt ostsid nad tuulepargid, millest paljud on vana tehnoloogiaga ning nende edulugu on nende hinnangul poolik,“ arutles Sõnajalg. Tootsi tuulepark oleks Enefiti jaoks „justkui kirss tordil“, rääkis Sõnajalg, kelle sõnul oleks Enefit Greeni turuosa ühes Tootsi tuulepargiga 90%. Sellise monopoli teket ei tohiks tema sõnul tuuleenergias aga mitte mingil juhul lubada.
  Eesti Energia juht Hando Sutter on 2017. aastal öelnud, et ilma Tootsi tuulepargita oleks Enefiti IPO nõrgem.
  Börsijuht oli veel hiljuti lootusrikas
  Enefiti börsileminek oleks järg viimastel aastatel Tallinna börsi nimekirja lisandunud LHVle ning Tallinna Sadamale. Tallinna börsi juht Kaarel Ots ütles eelmisel nädalal Äripäevas ilmunud intervjuus, et ootab Enefitist „küll mitte vähem edu kui Tallinna Sadamast“. Küsimusele, kas Enefiti börsidebüüt võiks toimuda juba alanud, 2019. aastal, vastas Ots, et ei näe põhjust, miks peaks sellega üle esimese kvartali ootama. „See küll muidugi ei ole kuidagi minus kinni või minu mõjutada, aga ma tean, et töö selle nimel käib,“ lisas Ots.
  Oluliselt tagasihoidlikumaks jäi aga Enefit Greeni juht Aavo Kärmas, kes ütles pelgalt seda, et Enefit tegutseb vastavalt valitsuselt saadud mandaadile ettevõtte vähemusosalus börsile viia. Kärmase sõnul käib praegu Enefiti ja Nelja Energia ühendamine ning see on kulgenud oodatud tempos. Kärmas ei soovinud täpsustada, millal Enefit börsile jõuda võiks.
  Advokaadibüroo Ellex Raidla tehingute ja ettevõtete nõustamise valdkonna juht Sven Papp oli Enefiti börsileminekut kommenteerides samuti lakooniline. Tema sõnul käib töö nii ministeeriumi kui ka Eesti Energia poole peal. Ta hindas, et Enefiti börsile minemisel oleks kindlasti positiivne mõju, sest nii saaks Tallinna börs investorite tähelepanu.
  Börsile minek võtab minimaalselt aega kuus kuud, reeglina jääb see aga üheksa kuni 12 kuu juurde, lausus Redgate Capitali partner Valeria Kiisk. Tema sõnul läheb ettevõte institutsionaalsete investorite juurde 3-4 kuud enne börsile minekut, et kindlustada piisava arvu investorite huvi ettevõtte aktsiate vastu.
  Äripäevale teadaolevalt pole Enefit alustanud ettevõtte institutsionaalsetele investoritele tutvustamisega.
  Enefiti börsile minemist võib pärssida ka aktsia- ja tooraineturgude volatiilsus, mis on viimastel kuudel hoogu kogunud. Hirm, et maailmamajandus võib hoo maha võtta, võib pärssida ka investoreid aktiivselt IPOdel osalemast.
  Investorite tähelepanu näib Eesti ja siinne energiasektor üldiselt siiski tõmbavat. Ehedaim näide on novembris tulnud uudis suurtehingust, kui Tallinna küttekuningaks ristitud Kristjan Rahu müüs maha kontrollpaki ettevõttest Utilitas. Enamusosaluse ostis Austraalia investeerimisfond Infrastruktuurifond European Diversified Infrastructure Fund II. Tehingu koguväärtus oli umbes 320 miljonit eurot. Toona teatas Utilitas, et tegu on fondi esimese investeeringuga Balti riikides ning seni ainsa suure rahvusvahelise infrastruktuurifondi investeeringuga siin piirkonnas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Ramon Rask: tuhanded väikeettevõtjad võivad jääda universaalelektrita Kiiruga tehtud seadus tuleb korda teha!
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Cleveron Mobility käivitas pilootprojekti ühe Leedu suurima jaemüüjaga
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kaitseväe luurekeskuse ülem: Venemaa saab tõenäoliselt 350 000 sõdurit kokku
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
EL leppis kokku õlitootjate kasumi maksustamises ja taastuvenergia hinnalaes
Eesti soov jätta Viru Keemia Grupp ja Enefit Green puutumata ning seista vastu Euroopa Liidu soovile lisamaksude kohustuslikuks kehtestamises teiste liikmesriikide toetust ei leidnud.
Eesti soov jätta Viru Keemia Grupp ja Enefit Green puutumata ning seista vastu Euroopa Liidu soovile lisamaksude kohustuslikuks kehtestamises teiste liikmesriikide toetust ei leidnud.

Olulisemad lood

Viimsi Artiumi arhitekte paelusid enneolematud tingimused
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.