Mait Kraun • 20. jaanuar 2019 kell 11:50

Kuidas partneriga rahaprobleeme lahendada?

Tüüpilises abielus on raha konfliktide üks peamisi allikaid. Kuidas nendele probleemidele läheneda ja kuidas neid lahendada?

Rahaprobleemid võivad kooselus tekitada palju stressi.  Foto: Shutterstock

Partnerid võivad aastaid tegeleda finantsteemaliste küsimustega, otsuste tegemise, raha juhtimise, eelarve ja muude teemadega. Tihtipeale tuuakse pärast lahutust välja, et raha oli peamine põhjus, miks tülli mindi.

Kuidas seda olukorda lahendada? Kui elu tundub riskantne ja hirmutav, siis on tähtis aru saada, kuidas sa olukordadele instinktiivselt reageerid. Tihtipeale lülitub meie aju ratsionaalne ja selge mõistusega osa (eesajukoor) välja ning kontrolli haarab niinimetatud reptiili aju (tagaaju), mis suudab vaid küsida: kas ma olen ohus, kas mul on vaja võidelda või põgeneda?

Lisaks sellele on tähtis aru saada, et sina ja sinu partner võite samale ohule reageerida erinevalt, kirjutab portaal Inc.com.

Marriage Restoration Projecti asutaja Rivka Slatkin ütles, et see, kuidas mehed ja naised rahale reageerivad, erineb suurel määral.

Naised kipuvad rohkem muretsema turvalisuse ja ohutuse pärast, mehed on rohkem fikseeritud häbile ja ebaõnnestumisele. Slatkin tõi näite inimeste kohta, keda ähvardab koduta jäämine – sellises olukorras naine muretseb kõige rohkem füüsilise turvalisuse üle, mees keskendub rohkem sellele, et ta ei suuda omale elatist teenida.

Kuna väljavaated erinevad, siis võib finantsiliselt kehvas olukorras paar sattuda tõsisesse allakäiguspiraali. Kuna naisel ei ole raha tõttu turvatunnet, siis ta hakkab mehele tema finantsilisi probleeme ette heitma. Kui mees on ettevõtja ja asjad ei lähe nii hästi, siis võib naine sundida teda "päris" tööd otsima. Või otsib naine ise omale kõrgema palgaga töökoha.

Kõik need tegevused võivad põhjustada olukorra, kus mees tunneb veelgi rohkem häbi ja võib sattuda isegi depressiooni. Ta võib selle tõttu naisest eemalduma hakata või konflikti tekitada. See omakorda muudab naise turvatunde veelgi kehvemaks, millele järgneb valulik tsükkel.

Slatkin märgib, et sellest dünaamikast arusaamine on võtmetähtsusega. See võimaldab aru saada ka kahjust, mida instinktiivsed reaktsioonid võivad tekitada. Seejärel on võimalik tsükkel murda ja probleemidega tegeleda.

Allpool on välja toodud Slatkini soovitused, kuidas olukord enda kontrolli alla saada:

Saa aru, et mõlemal osalisel on õigus

Vahet ei ole, kas sinu reaktsioon on seotud häbi või hirmuga. Mõlemad on põhjendatud. Sinu partner peab tundma, et tema emotsioonidest ja tunnetest on aru saadud.

Tekita turvaline dialoog

Probleemide üle arutamine on mõlema partneri jaoks väga tähtis, selleks peab valmis olema. Slatkin soovitab vestlust alustada nii: "Kas meil on võimalik selle üle turvaliselt ja seotult dialoogi pidada? Ma tahan sellest rohkem kuulda." Tõenäoliselt peab dialoogi algataja olema partner, kelle jaoks on emotsioonid veidi vähem üle pea kasvanud.

Suhtlemisprotsess peab olema struktureeritud

Tervislik suhtlus partneriga algab sellest, et mõlemad kuulavad teist osalist ning ei hakka vaidlema sellega, mida teine tunneb. See, kes räägib, peaks keskenduma endast ja oma tunnetest rääkimisele. Süüdistada pole mõtet.

Selline lähenemine tekitab mõlema partneri jaoks turvalised piirid. Kui turvalisus on olemas, siis on võimalik ka raskete teemadega paremini tegeleda.

Ole valmis sügavuti vestlema

Keegi meist ei alusta abielu puhtalt lehelt. Meie vaated rahale ja sellega seotud emotsioonid on seotud meie perekonna ja minevikuga, lapsepõlve kogemuste ja taustaga.

Kui sa hakkad rahast rääkima, siis ära eelda, et teema jääb ainult raha peale. Dialoogid võivad muutuda raskeks, aga need annavad hea võimaluse üksteisest paremini aru saada.

Otsi vajadusel abi

Isegi produktiivse dialoogi järel ja plaanide paikapanemisel võib vaja minna ka nõustaja abi. Võite kasutada näiteks finantsnõustaja abi, kes teie plaanid üle vaatab. Kui te ei saa professionaali abi lubada, siis tasub pöörduda ka sõbra või usaldusväärse mentori poole.

Hetkel kuum