Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtete ülevõtmised kasvasid Baltikumis miljarditesse

    Avalikkuse hinnang on ülevõtmistel aina olulisem ja koondumiste kavandajatel tasuks Ellex Raidla vandeadvokaadi Martin Mäesalu sõnul mõelda PR-nõunike palkamisele.Foto: Andres Raudjalg

    Ettevõtete ostmine ja ülevõtmine jõudis eelmisel aastal rekordilisele tasemele, esialgsete arvutuste järgi puudutas see 2,7 miljardi euro piiri.

    "Rekordaasta omandamiste-ülevõtmiste turul võib advokaate kindlasti rõõmsaks teha. Tehingute arv Baltikumis tõusis 43 protsenti ja tehingute väärtus 320 protsenti," rääkis advokaadibüroo Ellex Raidla tehinguvaldkonna partner Ermo Kosk Mergermarketi turuülevaate presenteerimisel. Isegi möödunud aasta suurimat tehingut – Luminori panga ostu – arvesse võtmata tõusis tehingute maht aastatagusega võrreldes enam kui kaks korda, lisas Kosk.
    Pea pooled tehingud toimusidki Eestis ning kogumahust tuli Eestist 2 miljardi euro jagu tehinguid.

    2018. aasta suurimad tehingud (eurodes):

    Luminor Group – 1 miljard

    Nelja Energia – 493 miljonit

    Ruda, Bergvik Skog – 324 miljonit

    Utilitas Energy Group – 320 miljonit

    Olympic Entertainment Group – 230 miljonit

    Taxify – 151 miljonit

    Vika Wood, Continental Wood Products, Laesti – 70 miljonit

    Magnetic MRO – 43 miljonit

    Bauhof Group – 35 miljonit

    Vejo Gusis, Vejo Vatas – 22 miljonit

    Kose sõnul on paljud kõhutunde pealt küll ennustanud, et tänavu võiks turg kergelt rahuneda, aga aasta kahe esimese kuu statistika seda ei näita. "Kui see on aeglustumine, siis ainult sellist aeglustumist tahakski," ütles ta.
    Superia Corporate Finance'i juhtivpartneri Henrik Igasta sõnul on turgu tugevalt mõjutanud lihtsalt asjaolu, et likviidsuse leidmisega suurteks tehinguteks on kõik võrdlemisi hästi. "Headeks äriideedeks on olnud väga lihtne raha tõsta ja see on kindlasti olnud oluline osa selles, et 2016. aastast on tehingute turg olnud väga aktiivne," rääkis Igasta.
    Sealjuures oli tehingute arvu kasvu taga mitte lihtsalt majanduskasvu või piirkonnaga seotud väljavaated, vaid ka Krimmi kriisi mõjude üleminek. "Kui Krimmi kriis tuli, siis turg jahtus tuntavalt maha. Just hakati viimasest majanduskriisist välja tulema, kui see juhtus," ütles Igasta. Nüüd võiks tema sõnul esile tuua seda, et Baltikumis ei tegutse ainult Skandinaavia fondid või Ida-Euroopale keskenduvad fondid, vaid ostjaid leiab ka kaugemalt. Mis omakorda tähendab, et ka kohalikel fondidel on tulnud rohkem võimalusi või soove investeeringutest väljuda, lisas ta.
    Kinnisvaraturul tehakse aktiivselt ka suuri oste, mis Igasta hinnangul on seotud palju institutsionaalsete investorite muredega tavapärastel turgudel: kuna võlakirjaturud tootlust ei paku, aktsiaturud on volatiilsed, siis otsitakse alternatiivseid viise kinnisvara või ka infrastruktuuriettevõtete kujul.
    Erakordselt tehinguterohket aastat ja samuti investeeringutest väljumisi tuli tunnistada ka Baltcapi partneril Peeter Saksil, kes märkis, et Baltcap osales möödunud aastal 40 tehingus, neist 12 olid ostud, 11 müügid ja 17 laienemised. Baltcapi teine partner Kristjan Kalda märkis omakorda, et oluline roll tehingute aktiveerumisel on ka kohalike erakapitalifondide arvu kasv, mille juurest leiab nüüd pakkujaid ettevõtete kasvujoone eri lõikudele alates väljaostudest, kasvukapialist kuni mezzanine-laenude ja riskikapitalini välja. Siinsete erakapitalifondide valitsetav vara on tänavuseks kasvanud 1,2 miljardi euroni, lisas ta.
    Soomes oli sarnaselt valitsetav vara 2017. aastal kasvanud näiteks 6,3 miljardi euroni ja Kalda meenutas, et Eesti 1,2 miljardit oli Soomes näiteks aastate 1995–1996 tase. Lisaks kasvule kohapeal rõhutas Kalda ka vajadust laieneda rohkem põhja poole, vaadata seal kasvuvõimalusi.
    BaltCap Growth Fundi juhatusse kuuluva Heidi Kakko sõnul tuleb tõdeda, et Eesti majanduslik struktuur näitab laiemalt, et peamiselt on meil tegemist mõõduka innovatsiooniga: uute toodete väljatöötamise asemel tegeletakse olemasoleva tehnoloogia kohandamisega. "Mis kasu on elektroonikatööstusest, kui see tegeleb ainult komplekteerimisega?" küsis ta. Kuigi see võib olla edukas ärimudel, siis investoreid see suuremalt ei meelita. "Välisinvestor otsib kas ettevõtet nagu Transferwise või Taxify või siis oma sektori turuliidreid," ütles Kakko.
    Koondumisload senisest olulisemad
    Koos ettevõtete ostmiste-müümiste kasvuga on kasvanud ka konkurentsiameti koondumislubade menetluste kord, ülevõtmisest huvitatud ettevõtjatel tasub silmas pidada mitut lisaasjaolu.
    Ellex Raidla vandeadvokaadi Martin Mäesalu sõnul iseloomustab koondumistehinguid näiteks senisest aktiivsemaks muutunud konkurentide pöördumine konkurentsiameti poole, sisend neilt on muutnud palju seda, kuidas konkurentsiamet ühinemist üldse vaatab.
    Varuplaan peab tema sõnul olema alati olemas juhuks, kui koondumine avalikkuses ootamatult palju tähelepanu saab, seda enam, et suurem tähelepanu tähendab ühtlasi nende sekkuvate konkurentide arvu tõusu. "Finantsnõustajaid on loomulikult iga koondumise juures vaja, aga PR-nõustajate palkamine ei ole halb mõte," ütles Mäesalu, kes tõi vastupidise näitena välja Tere ja Farmi piimatööstuste koondumise, mille käigus jäi avalikkusele mulje, et ostja päästab Eesti põllumajandust ning eriti suuri vastulööke ühinemisele ei tulnud.
    Valmis tasub tema sõnul olla ka sellepärast, et kui eelmisel aastal oli rekordiliselt 45 koondumise teadet, siis konkurentsiameti ametnikke töötab selles sektoris ikka veel neli ja "aasta keskpaigaks olid kõik juba näost valged ja koondumiste buumist tüdinud".
    Konkurentsiameti juhi Märt Otsa sõnul mingeid erilisi muutusi ametis seoses koondamiste menetlustega ei ole tulnud. Suurem menetluste arv tuleb lihtsalt majandusbuumist ja palju aega läheb just selliste tehingute menetlemisele, kus ettevõtted üritavad turuosa juurde saada, võrreldes lihtsalt omanike vahetamisega, rääkis ta Äripäeva ja Cobalti korraldatud konkurentsiõiguse konverentsil.
    Mäesalu tõdes, et just laienemiste korral tekib probleeme palju rohkem, ning tõi näiteks E-betoonelemendi koondumise, millele konkurentsiamet ei ütles.
    Koondumistingimuste seadmine tuleks üle vaadata
    Samal konverentsil esinenud Alexela juhatuse liikme Marti Hääle sõnul on konkurentsiamet osutunud koondumismenetlustes küllaltki tõhusaks, kuid tasuks vaadata, kas praegused lisatingimused, mis teinekord koondumisele seatakse, ka oma rolli õigustavad.
    "Konkurentsiameti tõhusust tuleb tunnustada, mõne aasta eest kulus koondumise esimesele 30päevasele menetlusele ka 30 päeva ja mõni peale. Nüüd võin öelda, et kui lisaküsimusi ei teki, siis saab juba kahe nädalaga ühele poole," rääkis Hääl.
    Iseküsimus on see, kui hakatakse arutama näiteks seda, mis on kaubaturg. Eelmisel aastal pidi Alexela Lõuna-Eestis tanklate ostmisel koondumisloa saamiseks kaks neist müüma. "Aga nii meie kui ka konkurentide sarnaste kogemuste põhjal võib öelda, et need tanklad siis pannakse lihtsalt kinni ja tarbijatele jääb pakkumist ikkagi vähemaks," rääkis ta ja pakkus, et abi võiks olla muudest lähenemistest, näiteks oli Alexela pakkunud tanklates müügihindade kehtestamist vastavalt suurema konkurentsiga piirkondades asuvate tanklate keskmisena.
    Lätis-Leedus suurem tähelepanu jaemüügil
    Seda, et mõni kaubaturg määratakse üleregiooniliselt (Enefit Greeni Nelja Energia ost), teised aga väga kitsalt, märkis ka Mäesalu. Eriti karm olevat see tema sõnul Lätis ja Leedus, kus tavaliste kaupluste kaubaturuks on teinekord kasutatud näiteks kolme minuti pikkust jalutuskäiku.
    "Riia kesklinnas oli üks pood, mille majas võttis rendilepingud üle Maxima, sealse konkurentsiameti seisukoht oli, et see on juba koondumine, ning keelas tehingu," tõi Mäesalu näite.
    Läti konkurentsiameti peadirektori Skaidrīte Ābrama sõnul ongi Läti jaekaubanduses palju tundlikum, sest seal on kaks suurt jaeketti, kellel turul 70protsendiline osakaal. Eestis on jaeturul suuri näiteks pool tosinat. "Need suured ketid ostavad väiksemaid poode, hangivad kinnisvara sinna kõrvale või püüavad nii-öelda üle tee poode ehitada, me lihtsalt peame selle vastu seisma," rääkis Ābrama.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.