Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    HKScani kohtuasi kui kuum kartul

    Teet SoormFoto: Mihkel Maripuu

    HKScani kriminaalasja prokuröril Stella Veberil oli Äripäeva andmeil süüdistus kohtule esitamiseks valmis, kuid riigi peaprokurör Lavly Perling otsustas selle süüasja Veberilt ära võtta ning kohtule esitamisega oodata.

    Anonüümse allika sõnul võib viivituse põhjus peituda riigikogu valimistes ja selles, et selle aasta sügisel saab täis Perlingi ametiaeg. Riigi peaprokuröri nimetab viieks aastaks ametisse valitsus justiitsministri ettepanekul, olles ära kuulanud riigikogu õiguskomisjoni arvamuse. Uue peaprokuröri väljavalimine on uue valitsuse üks olulisi personaliotsuseid.
    Prokuratuurist kinnitati, et on alusetu spekuleerida, justkui oleks selle kriminaalasja veebruaris kohtusse mitte jõudmine seotud valimistega. „See läheb kohtusse niipea, kui menetlust juhtiv prokurör on jõudnud materjalidega tutvuda,“ lausus Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask.
    Lavly Perling ütles uuesti kandideerimise kohta, et hetkel keskendub ta riigi peaprokurörina praeguse ametiaja kohustuste täitmisele.
    Prokuratuuri väitel on prokuröri vahetamise põhjus see, et uurimist juhtinud Stella Veber teatas veebruari alguses, et lahkub ametikohalt. Eesti advokatuuri veebisaidi kohaselt on Veber advokatuuri liige alates 19. märtsist ning ta asub tööle advokaadibüroos Tehver & Partnerid.
    Veberi advokaadina tööle asumise ajastus oli prokuratuuri jaoks üllatus, ütles Kask.
    Veberi lahkumisest kirjutas 13. veebruaril ka Eesti Ekspress. 18 aastat prokurörina töötanud Veber tunnistas väljaandele, et käes on aeg proovida uusi väljakutseid. „Kohtus võistlemine mulle väga meeldib. Loodan, et saan seda teha ka edaspidi, kuigi teisel poolel,“ ütles Veber väljaandele.
    Äripäevale saabunud info kohaselt oli HKScani süüdistusakt Veberil kohtule esitamiseks juba valmis. Siis aga otsustanud prokuratuur järsku, et see jäetakse kohtule esitamata. Prokuratuur süüasja valmisolekut ei kinnita. Kask ütles, et „süüdistusakti koostamine antud kriminaalasjas on lõpusirgel.“
    Prokuratuur selgitas, et kuna advokatuur ja advokaadibüroo, kus Stella Veber tööle asub, kajastasid teda lühiajaliselt juba advokaadina, oli kriminaalasja sisulise ja näilise objektiivsuse tagamiseks vajalik, et süüdistusakti üldmenetluses kohtusse saadetavas asjas, kus omavahel võistlevadki advokaat ja prokurör, allkirjastab prokurör, keda ei eksponeerita samal ajal vandeadvokaadina. „Seetõttu asusimegi seisukohale, et kohtueelse menetluse peaks lõpule viima teine prokurör,“ kinnitas Kask.
    Kask lisas, et samuti on oluline, et prokuratuuri seisukoht oleks üks nii kriminaalasja kohtusse saatmisel kui ka riikliku süüdistuse esindamisel kohtus. Selleks on vajalik, et prokurör, kes asub esindama süüdistust kohtus, kinnitaks süüdistuse kontseptsiooni, struktuuri ja etteheidete sobivust.
    Uus prokurör kandideerib kohtunikuks
    Nüüd on HKScani süüasja uus prokurör Martin Tuulik, kes aga kandideerib kohtunikuks. Kui tal see õnnestub, siis peab prokuratuur leidma HKScani kriminaalasjale uue prokuröri. Prokuratuur kinnitas, et HKScani kriminaalasjas kohtuasi prokuröride vahetuse tõttu venima ei jää.
    Martin Tuulik on Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör. Näiteks on ta prokurör ka Oliver Kruuda väidetava maksupettuse kriminaalasjas.
    Tuuliku puhul on aga märkimisväärne, et ta kandideerib kohtunikuks. Kask kinnitas, et prokuratuurile on see teada. „Hetkel töötab ta siiski prokurörina ning tema menetlusse anti kõnealune kriminaalasi, arvestades tema kompetentsi keeruliste majanduskuritegude menetlemisel,“ vastas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas küsimusele, miks valiti HKScani asjus prokuröriks inimene, kes tahab sellelt ametikohalt lahkuda.
    Kask ütles, et kindlasti tagab prokuratuur selles kriminaalasjas süüdistuse ka siis, kui Martin Tuulik peaks ametit vahetama.
    Mati TuviFoto: Elmo Riig
    „Prokuratuur teeb omalt pool kõik selleks, et kohtumenetlus prokuröride vahetuse tõttu ei peatuks ega veniks,“ kinnitas Kask. Ta lisas, et prokuratuur saadab süüdistuse kohtusse kohe, kui uus prokurör on end kriminaalasja materjalidega kurssi viinud ning on vajadusel süüdistusakti täiendanud ja täpsustanud.
    HKScani kohtuasjas Mati Tuvi kaitsja Karoliina Kõrgesaar tunnistas, et ei teadnud, et Martin Tuulik kandideerib kohtunikuks. „Meile on teada, et prokurör on vahetunud ja menetlus jätkub. Loodame, et asja menetletakse vastavalt seadusele ja õiges tempos. Loomulikult on kliendi soov, et tema hinnangul põhjendamatud menetlused lõppeksid,“ kommenteeris Kõrgesaar.
    Küsimusele, kas prokuröride vahetamine võiks kriminaalasja pikemaks venitada, ütles Kõrgesaar, et tema hinnangul Tuuliku võimalik lahkumine menetlust ei venita. „Kui juhtub, et Tuulik ära läheb, siis määratakse uus prokurör, mis on täiesti tavapärane.“ kommenteeris Kõrgesaar.
    Kohtuasja venimist ei usu ka Teet Soormi kaitsja Küllike Namm.

    Mis toimub HKScanis?

    HKScan Estonia kohtuasi ulatub 2017. aastasse, mil keskkriminaalpolitsei pidas kinni ettevõtte endise tegevjuhi Teet Soormi ja ettevõtte teise endise juhtfiguuri Mati Tuvi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus. Teet Soorm on majandusminister Kadri Simsoni elukaaslane.

    Lisaks peeti sama kriminaalmenetluse raames kinni veel üks inimene, keda on alust kahtlustada Soormi ja Tuvi kuritegudele kaasaaitamises.
    Toona kommenteeris prokuröriametit pidanud Stella Veber, et seni kogutud tõendite järgi on alust Soormi ja Tuvi kahtlustada ettevõttele kahjulike tehingute tegemise teel usalduse kuritarvitamises ning kokku ligi pooleteise miljoni euro omastamises ja samas ulatuses rahapesus.
    Kolm hagi
    HKScani kohtuasjaga on seotud kolm hagi. HKScan koos tütarfirmaga Rakvere Farmid nõuavad Soormilt Harju maakohtus kolmes hagis kokku üle 4,8 miljoni euro.
    Esimene hagi puudutab boonussüsteemi. Rakvere Farmide hinnangul on Soorm ja Tuvi tasunud endale väljateenitud aastaboonuseid tehes nimetatud makseid OÜ Laventra esitatud teenusearvete alusel olukorras, kus see firma käsunduslepingu alusel mingeid teenuseid ei osutanud. Hagi kohaselt Rakvere Farmide nõukogu aastaboonuste maksmist ei otsustanud ning seetõttu on väljamaksed tehtud õigusliku aluseta ning Soorm ja Tuvi on juhatuse liikmena omastanud tööandja vara OÜ-le Laventra tehtud maksete kaudu.
    OÜ Lavrenta hilisem ärinimi oli Harmel Invest OÜ. 19. veebruari seisuga on ettevõte äriregistrist kustutatud.
    Teine hagi puudutab rendilepinguid. Rakvere Farmid leiavad, et Soorm ja Tuvi andsid juhatuse liikmena ettevõttele kuuluvaid kinnisasju pikaajalisele rendile ettevõtetele Saimre ja Saimre Viljakasvatus. Rakvere Farmide väitel on Soormil ja Tuvil nendes osaühingutes varjatud osalus. Rakvere Farmid väidavad, et neis lepingutes on põllumaade renditasu turuhinnast mitu korda madalam. Samuti oleksid Soorm ja Tuvi juhatuse liikmena saanud Rakvere Farmide sõnul kahjulikud rendilepingud igal ajal üles öelda, kuid ei teinud seda.
    Kolmas hagi on seotud garantiikirjadega. HKScan Estonia hinnangul on Soorm tekitanud ettevõttele kahju sellega, et allkirjastas Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi nimel 2014. aasta 29. jaanuarist kuni sama aasta 27. märtsini kolm garantiikirja. Nende garantiikirjadega garanteerib HKScan Estonia ettevõtete Ovolex OÜ, Nurkse Seafarm OÜ ja Raikküla Seakasvatus OÜ kohustusi kokku enam kui 2,5 miljonit eurot.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Madis Toomsalu maailma muutvast megatrendist: oleme alles kurvi alguses Viga, mille korral krüpto kindlasti kaotab
Kui keegi tahab otsida maailmast megatrende, siis ei leia seda mujalt kui tehnoloogaist ja tehnoloogilistest lahendustest, rääkis Madis Toomsalu TalTech Business Forumil.
Kui keegi tahab otsida maailmast megatrende, siis ei leia seda mujalt kui tehnoloogaist ja tehnoloogilistest lahendustest, rääkis Madis Toomsalu TalTech Business Forumil.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Eestlased reisisid mullu välismaale kaks korda enam
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.
Eelmisel aastal kasvas nii välis- kui sisereiside arv, neid tehti võrreldes aasta varasemaga vastavalt 40 ja 20% enam, teatas statistikaamet.