Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nädala lood: kümnendi suurim miljonisadu ja Venemaa hiigelnõue Eestile

    Selle nädala menukamad lood olid lugejate hinnangul Venemaa võimalikust mitmemiljonilisest nõudest Eestile, aastakümne suurimast dividendisajust ja Eesti ettevõtte käest Balkani kahtlases äritehingus.

    Äripäeva andmetel tahab Venemaa Raudtee nõuda Eesti poolelt 3 miljonit eurot läinud aastal juhtunud rongiõnnetuse kahju hüvitamiseks.
    Eesti Raudtee juht Erik Laidvee.Foto: Liis Treimann/ Postimees/ Scanpix
    Anonüümseks jääda soovinud allikas rääkis Äripäevale, et Venemaa küsiks Eestilt ligi 3 miljonit eurot. Juba detsembris kirjutas Äripäev, et Venemaal Omski lähedal toimunud rongiõnnetuse tõttu võib halvemal juhul saabuda kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuv kahjunõue.
    Kuidas kommenteerisid võimalikku nõuet Eesti Raudtee juht Erik Laidvee ja Raul Toomsalu transpordi- ja logistikaettevõttest Operail, mida Venemaa näeb Omskis juhtunud õnnetuse süüdlasena, saab lugeda pikemalt artiklist "Vihje: Venemaa esitab Eestile mitmemiljonilise nõude".
    Tallinna börsi kuningad
    Tallinna börs tõotab üllatada rekordilise dividendisajuga, kus suuromanikele pudeneb miljoneid ja ka väikeinvestorid saavad kuuekohalisi summasid.
    Enamik börsiettevõtteid on dividendisumma avalikustanud ja selle järgi makstakse tänavu aktsionäridele välja enam kui 180 miljoni euro eest dividende. See on kümnendi tugevaim tulemus, mille taga on eelkõige Tallink, kes jagab investoritele tavapärasest neli korda rohkem raha ehk 80 miljonit eurot.
    Kümnendi tugevaima tulemuse taga on eelkõige teiste seas Ain Hanschmidtile kuuluv Tallink, mis jagab investoritele tavapärasest neli korda rohkem raha.Foto: Andras Kralla
    Kui dividendimaksjate ridadega peaks tänavu liituma ka Nordecon ja Tallinna Vesi, siis tõotab saak veel rikkalikum tulla. Nii võimas dividendisadu tabas siinseid investoreid viimati 2009. aastal.
    Ihaldusväärne Viljandi ettevõte
    Pakirobotite tootja Cleveroni börsiletulekut oodatakse pikisilmi, kuid selgub, et kannatamatud võivad hea õnne korral väärtpabereid saada juba praegu ning need on väga hinnas.
    Eelmisel nädalavahetusel küsis LHVs kasutajanime props kasutav isik, kas kellelgi on Cleveroni aktsiate vastu huvi. Sellepeale kirjutas mitukümmend inimest portaali oma meiliaadressi, et kasutajalt lisainfot saada.
    Cleveroni suuremate omanike sekka kuuluvad Arno Kütt (vasakul) ja Peep Kuld.Foto: Andras Kralla
    Aktsiate pakkuja uurib lisainfo küsimise peale, millist hinda oleks investor nõus maksma 70–100 aktsia eest ja milline oleks maksimaalne kogus, mida investor oleks nõus võtma – kas siis summa või aktsiate koguse poolest.
    Eesti ettevõte kahtlases tehingus Balkanil
    Montenegro presidendi õepoeg sattus kohalike ametivõimude ja ajakirjanike huviorbiiti kümneid miljoneid eurosid väärt kahtlust äratava tehinguga, millesse on segatud ka Eesti ettevõte.
    Eelmise aasta novembris ostis Montenegro presidendi Milo Djukanovici õepoeg Edin Kolarevic omale ettevõtte nimega Serzman Incorprated. Tehingu väärtus oli 45 000 eurot ja see äratas tähelepanu Montenegro uuriva ajakirjanduse ühenduses Lupa, mis keskendub kuritegude ja korruptsioonivastasele võitlusele.
    Montenegro presidendi õepoeg Edin Kolarevic sai 45 000 euro eest endale luksuskuurorti, mis maksab üle 20 miljoni euro. Tehingule aitas kaasa tema ema, presidendi õde Ana Djukanovic.Foto: Lupa
    Presidendi õepoeg sai nii odava lepinguga endale ettevõtte, mis omab üle 20 miljoni euro maksvat uhket mereäärset luksuskuurorti Dobrata Palace’i. Ehk teisisõnu – presidendi õepoeg sai 45 000 euro eest ligi 445 korda kallima vara omanikuks. Montenegro rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise büroo andmete järgi tuleks sellist tehingut pidada kahtlaseks. Ülikasumliku tehingu taga peitub pikk skeem, milles on oma roll mängida ka Eestisse registreeritud ettevõttel.
    Uus koalitsioonilepe tekitab iduettevõtjas pessimismi
    Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonilepe on Eesti ja siinse ettevõtluse jaoks halvim, mis juhtuda sai, leiab iduettevõtja Ragnar Sass. Teda hirmutavad EKRE väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadi Marti Kuusiku senised sõnavõtud. Kuusik lubab aga ministrina olla ettevõtjatele lugupidav partner.
    Ettevõtja Ragnar Sassis tekitab kolmikliidu koalitsioonilepe pahameelt.Foto: Andres Haabu
    Eelmisel nädalavahetusel tutvustasid Keskerakond, Isamaa ja EKRE koalitsioonilepingut. Ettevõtja Ragnar Sassi sõnul on kõik erakonnad teinud vigu, kuid see, mis tänaseks on kokku keeratud, on Eesti kui avatud ühiskonna jaoks üks halvim versioon üldse.
    "Kokkuvõttes hülgas Jüri Ratas iduettevõtluse ja andis selle EKRE kätte," selgitas Sass. Ta rääkis, et kui muidu on kolmikliidu koalitsioonileping ümmargune, siis üks asi riivab väga silma. Nimelt on leppes ettevõtluse peatüki all kirjas, et järgitakse Eesti majandusele ja ühiskonnale kasulikku ning ranget sisserändepoliitikat ja vaadatakse üle sisserändekvoodi erandid, mida kuritarvitatakse.
    Loe pikemalt artiklist ""See on must päev ettevõtluse jaoks"".
    Prügimajanduses vohab anarhia
    Jäätmeäri hämaramas otsas toimetavad ärimehed on avastanud kiire rahateenimise võimaluse. Mõne kuuga aetakse kokku ebaseaduslik prügimägi, pistetakse taskusse sadu tuhandeid eurosid ning koristamise probleem jäetakse maaomanikule.
    Majandusel läheb viimastel aastatel hästi ja ehitatakse hoogsalt. Eriti Tallinnas ja pealinna lähiümbruses. Ehitus- ja lammutusjäätmeid tekib palju. Kuhu need siis viia? Jäätmekäitlejate seas pole saladuseks, et aeg-ajalt tekivad kohad, kus vastuvõtuhinnad on kahtlaselt soodsad.
    Ebaseaduslik prügila Tallinnas Betooni põik 2c kinnistul.Foto: Andras Kralla
    Mõne aasta eest kirjutas Äripäev Tallinnas Silikaltsiidi tänaval riigimaale kuhjatud prügimäest. Pärast artikli ilmumist algatati kriminaalasi, kuid erilist selgust uurimine pole toonud ning umbes 20 000 tonni jäätmete koristamiseks kulub maksumaksja raha vähemalt miljon eurot.
    Järgmine sarnases mastaabis ebaseaduslik prügimägi on kerkinud Betooni põiku Tallinnas.
    Mitu miljonit kahjumit, aga ikkagi positiivne hinnang
    Kui Tallinna Kaubamaja müügitulu suurenes esimeses kvartalis 163 miljoni euroni, siis rekordilise dividendi pealt makstav tulumaks suurendas puhaskahjumi 2,2 miljoni euroni, mis tähendab –0,05 eurot aktsia kohta.
    Tallinna Kaubamaja maksab dividendiks tänavu 28,918 miljonit eurot, mille pealt makstakse tulumaksu 6,5 miljonit eurot.
    Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp hindab ettevõtte tulemust positiivseks.Foto: Andres Haabu
    Kahanes siiski ka maksueelne kasum. Tallinna Kaubamaja Grupi maksueelne kasum vähenes aastases võrdluses 30%, 4,3 miljoni euroni. Langusest 0,4 miljonit moodustas selle aasta algusest rakendunud uus raamatupidamisstandard. Ettevõtte teatel põhjustas maksueelse kasumi languse ka eelmise aasta lõpus avatud müügiüksuste käivitusperiood. Tööjõukulud kasvasid esimeses kvartalis 9,2%.
    Vaidlus austraallastega peatas tegevuse
    Combimilli puidukontserni kuuluva Vaidawoodi miljonitesse ulatuv vaidlus Austraalia äripartneriga tõi kaasa töötajate koondamise ja senise tegevuse lõpetamise.
    Mis Vaidawoodist edasi saab, ei oska aprilli algul ettevõtte juhtimise üle võtnud Margus Kohava veel öelda, kuid senine äritegevus on peatatud ja otsitakse uusi ideid.
    Rae valla tootmisele otsivad omanikud uut funktsiooni.Foto: Vaidawood
    "See ei ole üksainus tehing, vaid pikaajaline küsimus. Tegu on pikaajalise Austraalia partneriga, kellega praegu käib vaidlus materjali kvaliteedi üle, selles lahendust veel ei ole," selgitas Kohava.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.