Äripäev • 22. aprill 2019 kell 8:02

Märtsis kukkus elektritootmine järsult

Tuuleenergia tootmine surenes aastaga 73 protsenti.  Foto: Andras Kralla

Eleringi andmetel toodeti märtsi Eestis elektrit 677 gigavatt-tundi, mis on 41 protsendi võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Ka elektri tarbimine kahanes, vähenedes 7 protsendi võrra.

Tänavu esimeses kvartalis langes elektrienergia tootmine aastatagusega võrreldes 22 protsendi võrra 2413 gigavatt-tunnini. Tarbimine vähenes esimese kolme kuu kokkuvõttes 3 protsendi võrra, olles 2472 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia osakaalu näitaja tarbimises oli märtsis 21,4 protsent. Aastaga suurenes taastuvenergia tootmine Eestis märtsis 34 protsenti, ulatudes 186 gigavatt-tunnini. H

Lätis langes märtsis elektrienergia toodang kuue protsendi võrra 679 gigavatt-tunnini, samas Leedus suurenes elektri tootmine 18 protsenti, ulatudes 359 gigavatt-tunnini. Elektri tarbimine vähenes märtsis nii Lätis kui Leedus, langedes vastavalt viie protsendi võrra 643 gigavatt-tunnini ning nelja protsendi võrra 1056 gigavatt-tunnini.

Põhjamaades ulatus elektritoodangu maht märtsis 36 312 gigavatt-tunnini ja tarbimine 37 140 gigavatt-tunnini ehk siis puudujäägiks kujunes 828 gigavatt-tundi. Soome puudujääk oli eelmisel kuul 1723 gigavatt-tundi ja Norral vastavalt 1678 gigavatt-tundi, Rootsi seevastu oli 2362 gigavatt-tunniga ülejäägis.

Märtis imporditi Eestisse 256 gigavatt-tundi elektrit, mis on 91 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Sellest kolmveerand sisenes Eestisse Soomest. Elektrit eksporditi Eestist 124 gigavatt-tundi, eksport langes aastases võrdluses 70 protsendi võrra. Ekspordist liikus ligemale kaks kolmandikku Läti ja kolmandik Soome suunal.

Hetkel kuum