Äripäev • 23. aprill 2020 kell 6:00

10 000 euro jaht lõpusirgel: žürii valis Eduka Eesti nominendid

Ajalooline kaader žürii veebikoosolekust. Osalejad (vasakult) Meelis Mandel, Neeme Korv, Jüri Raidla, Tiit Kolde, Ain Hanschmidt ja Vaido Padumäe.  Foto: Kuvatõmmis

Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti toetajate esindajatest koosnev žürii valis kuus parimat võistlustööd, mille seast selgub nädala aja pärast 10 000 euro võitja.

Edukas Eesti on kaheksandat korda korraldatav Äripäeva, Eesti Gaasi, If Kindlustuse, Rimi ja Ellex Raidla Advokaadibüroo arvamuslugude konkurss, kuhu oodati Eesti eduloo uuendamise ja arengu kiirendamise ideid arvamusloo vormis. Mullu novembri lõpus välja kuulutatud ja 31. märtsil lõppenud konkursile kvalifitseerus 64 kirjatükki, mis ilmusid Äripäeva arvamusosas konkursi erilehel ja Eduka Eesti Facebooki-väravas, kus saad valida ka oma lemmiku.

Kuue parima hulka pääsesid:

• ettevõtja Kuldar Leis ("Vajame hambutu võimuleppe asemel riigile sisulist plaani", ÄP 08.04.20);

• leidur Leo Siemann ("Leiutajate toetamine tooks Eestile kümnekordse kasu", ÄP 07.01.20);

• füüsik Andi Hektor ("Kasutame kriisi ehk kogu tõde liblika tiivalöögist", ÄP 03.04.20);

• publitsist ja tehnikateadlane Taavi Simson ("Premeerime suurepärast õppeedukust haridusosakutega", ÄP 30.12.19);

• kutseõppur Demis Voss ("Stipp, mis murrab tööjõupuuduse", ÄP 17.02.20);

• ettevõtja Ivo Suursoo ("Eesti kolm lõksu ja kolme pöördega väljapääs", ÄP 15.04.20).

Žüriisse kuulusid Eesti Gaasi suuromanik Ain Hanschmidt, Ellex Raidla Advokaadibüroo vanempartner Jüri Raidla, Rimi Eesti tegevjuht Vaido Padumäe, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde ja Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv. Žürii tööd modereeris Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv ütles, et Eduka Eesti konkurss paistis seekord silma väga kõrge ja ühtlase taseme ning mitmekesisusega nii kirjutajate kui teemade poolest. "Maani kummardus kõigi 64 võistlustöö autorile! Nominendid valisime kokku 17 suuremat tähelepanu pälvinud loo seast, millest 11 arutati žüriis põhjalikult; autorite seas oli nii varasematelt konkurssidelt tuttavaid kui täiesti uusi nimesid, tippteadlasi, ettevõtjaid, ühiskonnategelasi, aga ka näiteks õpilasi," rääkis Korv.

Lisaks jagas koroonakriis konkursi laias laastus pooleks. Märtsis laekunud võistlustöödes tegelesid autorid juba kriisiga ning kriisjärgse majanduse ja ühiskonnaga. "Õnneks see žüriid otsustades kuigivõrd ei seganud, mis peegeldab ka kirjutajate head vaistu ja ideede ajakindlust," märkis Korv.

Eduka Eesti arvamuskonkursi peavõit on 10 000 eurot, teine koht saab 3000 ja kolmas 2000 eurot. Võitjad kuulutatakse välja nädala aja pärast, 30. aprillil kell 9 Äripäeva raadio otse-eetris. Igale nominendile kingib Äripäev isikliku digitellimuse aasta lõpuni, ajakirja Investor värske numbri ja Äripäeva kirjastatud raamatu.

Hetkel kuum