Artikkel
  • Kuula

    Globaalne briifing: selle nädala suured teemad, mida pead teadma

    Euroopa Komisjon tegi avalikuks niinimetatud digituru pääsuvalitsejate nimekirja, kellele hakkab kehtima senisest karmim kord oma keskkondade haldamisel. Pääsuvalitsejana määratles komisjon kuus suurt ettevõtet: Google’i omanik Alphabet, Amazon, Apple, TikToki omanik ByteDance, Facebooki omanik Meta ja Microsoft.Foto: AFP/Scanpix

    Sõda Ukrainas kogub taaskord tuure. Lisaks: Hiinal on kasv kinni, Euroopa Komisjon pitsitab tehnikahiide ja Põhja-Korea diktaator läheb Venemaale.

    See siin on Äripäeva uus igareedene briifing, mille eesmärk on anda ülevaade nädala kõige olulisematest välisteemadest. Suurema tähelepanu all on sealjuures kolm lugu, mille mõju ulatub märksa kaugemale kui lõppev nädal.
    Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi vahetas välja kaitseministri. Juba enne täiemahulist sissetungi kaitseministri ametit pidanud Oleksi Reznikovi asemel haaras portfelli senine riigivara agentuuri juht Rustjem Umerjov. Reznikovi lahkumise üle spekuleeriti juba pikalt, sest kaitseministeerium on olnud seotud mitme korruptsioonijuhtumiga.
    Vene rakett tappis 17 ukrainlast. Donetski oblastis asuvas Kostjantõnivka linnas kärgatas sel nädalal äge plahvatus, kui Vene väed ründasid linna keskturgu raketiga. Surma sai vähemalt 17 inimest. Tegu on viimaste kuude suurima tsiviilohvritega rünnakuga.
    Droonitükid Rumeenias. Allatulistatud Vene drooni tükid kukkusid Rumeeniasse, kinnitas sealne kaitseministeerium. Venemaa on rünnanud Doonau jõe äärseid Ukraina sadamaid, kuid seal kandis on just jõgi kahe riigi piiriks. Rumeenia presidendi Klaus Iohannise sõnul on see Rumeenia suveräänsuse ja territoriaalse puutumatuse tõsine rikkumine.
    USA välisminister Antony Blinken viibis üllatusvisiidil Kiievis. Ameeriklaste esidiplomaat kinnitas Ühendriikide pikaajalist toetust Ukrainale ja teatas järjekordsest miljardi dollari suurusest abipaketist. Alates möödunud aasta veebruarist on toetanud USA Ukrainat ainuüksi militaarselt enam kui 40 miljardi dollari ulatuses.
    Erdoğan reisis Venemaale. Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan oli esmaspäeval Sotšis, et kohtuda Vene ametivenna Vladimir Putiniga. Kohtumise eesmärk oli leida lahendus Musta mere viljaleppe taastamiseks, kuid läbimurret ei saabunud. Erdoğan ütles pärast kohtumist, et ukrainlased peavad läbirääkimistel järel andma. Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba nimetas nõudmisi väljapressimiseks.
    Mägi-Karabahh humanitaarkatastroofi lävel. Sõda Armeenia ja Aserbaidžaani vahel on jätnud vaidlusaluse Mägi-Karabahhi elanikud raskesse olukorda. Aseri väed on juba rohkem kui poolaasta jooksul karmistanud blokaadi, mille tõttu on armeenlastega asustatud aladel puudus isegi leivast. Piirkonna nimel pidasid armeenlased-aserid sõda pärast Nõukogude Liidu lagunemist ja uuesti 2020. aastal. Vahepeal nafta ja gaasiga rikkaks saanud Aserid plaanivad piirkonda lõplikult enda valdusse saada.

    FOOKUSES: Hiinal kasv kinni, Euroopa Komisjon pitsitab tehnikahiide ja Dubai saab esimesed kasiinod

    Hiinal kasv kinni

    Hiinast ei pruugi saada mitte kunagi maailma suurimat majandust, prognoosivad analüütikud Bloomberg Economicsis. Viimaste arvutuste järgi saavutab Hiina USAga pariteedi 2040ndatel aastatel, kuid hakkab seejärel maha jääma.

    Veel enne koroonapandeemiat ennustati, et Hiinast saab juba käesoleval kümnendil maailma suurim majandus. Viimastel aastatel on hiinlasi pidurdanud aga majanduse sulgemisest tekkinud šokk ning avanemise järel vinduv taastumine.

    Pikemas plaanis pidurdavad hiinlasi vananev rahvastik ning viimasel kümnendil tehtud ebaproduktiivsed investeeringud, mis on viinud raske võlakoorma alla nii eraettevõtted kui ka kohalikud omavalitsused.

    Nii investeeringute mahu kui ka kinnisvarasektori osatähtsuse suuruse järgi on Hiina majandus tasakaalust väljas. Pessimistid pelgavad, et just kinnisvarasektor toob veel lähema aasta jooksul kaasa suuremat sorti majanduskriisi.

    Euroopa Komisjon pitsitab tehnikahiide

    Euroopa Komisjon tegi avalikuks niinimetatud digituru pääsuvalitsejate nimekirja, kellele hakkab kehtima senisest karmim kord oma keskkondade haldamisel. Möödunud aastal vastu võetud digiturgude määruse (Digital Markets Act) eesmärk on vältida monopolide teket digitaalsetel platvormidel.

    Pääsuvalitsejana määratles komisjon kuus suurt ettevõtet: Google’i omanik Alphabet, Amazon, Apple, TikToki omanik ByteDance, Facebooki omanik Meta ja Microsoft. Nende kuue ühtekokku 22 teenust peavad muutuma senisest avatumaks.

    Ettevõtted ei tohi platvormidel eelistada oma teenuseid (näiteks sõnumi- või kaardirakendust) ning ei tohi jälgida kasutajat väljaspool enda teenuste kasutamist. Samuti peavad nad näiteks avalikustama reklaamiostjatele rohkem andmeid ja võimaldama ka lõppkasutajatele oma andmetele suuremat ligipääsu.

    Ettevõtetel on nüüd aega pool aastat, et end regulatsioonidega kooskõlla viia. Karistusmeetmena lubab komisjon, et võib määrata trahve kuni kümnendiku ettevõtte globaalse käibe ulatuses.

    Dubai saab esimesed kasiinod

    Araabia Ühendemiraatidest võib saada esimene Pärsia lahe riik, kus legaliseeritakse hasartmängud. Analüütikute hinnangul on tegu potentsiaalselt 7 miljardi dollari suuruse turuga.

    Dubai kulla ja karra keskel on oodanud juba paljud sellist sammu, ehkki hasartmängud ei ole kooskõlas islamiseadustega. Tõsi, pretsedendi lõi Singapur, mis on moslemiriikidest suurima kasiinoturuga.

    Ehkki kohalikud võimud selliseid jutte veel ei kinnita, räägivad Lääne konsultandid, et teemaga tegeletakse üha agaramalt. Emiraadid on palganud Las Vegasest hasartmänguäri veterane, et arendada äri ja regulatsiooni.

    Maailma kõige suurem kasiinokäive tehakse Hiinas Macaus, kus turu suurust hinnatakse pea 20 miljardi dollari peale.

    Mida toob tulevik?

    Põhja-Korea diktaator sõidab Venemaale. Kim Jong-un plaanib kohtuda Putiniga, ütlevad ameeriklased. Tõenäoliselt juba sel kuul külastab ta oma soomustatud rongiga Vladivostoki, et arutada Putiniga relvadiile. Putin tahab põhjakorealastelt mürske ja rakette, Kim aga venelastelt tehnoloogiat satelliitide ja allveelaevade tarbeks. Augustis tegi Venemaal visiidiks eeltööd 20 Põhja-Korea ametnikku.
    Austraalia LNG-mured ei näita vaibumise märke. Ameerika energiaettevõttele Chevron kuuluva LNG-tööstuse palgatöötajad alustavad kõigi eelduste kohaselt täna osalist streiki. Täiemahuliseks muutub see nädala pärast. Kuigi kaks tööstust, kus streigitakse, toodavad kokku pea seitse protsenti maailma LNGst, ütleb Chevron, et suudab ka väheste töötajatega säilitada tootmist veel mitu kuud. Gaasiturud on selle perspektiivi üle aga närvilised.
    Lääs otsib Lõunaga suhet. Sel nädalavahetusel toimub Indias G20 tööstusriikide tippkohtumine, kuid seda ilma Hiina riigipea Xi Jinpingita. Osa vaatlejaid arvab, et Euroopa Liit plaanib seda ära kasutades läheneda nn globaalse lõuna riikidele, kes on langenud viimaste kümnenditega Hiina mõjusfääri. Euroopa ja Aafrika suhteid on pingestanud viimaste aastate sõjaväelised riigipöörded Prantsusmaa endistes asumaades, mida on toetanud Wagneri sõdurite kaudu Kreml. Sõjas Ukrainaga kipuvad aafriklased olema Venemaa poolel või neutraalsed.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kui hull on lugu investeeringutega? Üldse mitte nii hull
Levinud narratiivi kohaselt on kiire palgakasv, vohav bürokraatia ja maksutõusud muutnud Eesti ettevõtluskeskkonnana ebasoodsaks ning suunanud uued investeeringud siit minema. Numbritele otsa vaadates on nende väidetega väga raske nõustuda, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Levinud narratiivi kohaselt on kiire palgakasv, vohav bürokraatia ja maksutõusud muutnud Eesti ettevõtluskeskkonnana ebasoodsaks ning suunanud uued investeeringud siit minema. Numbritele otsa vaadates on nende väidetega väga raske nõustuda, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Hõbe lõi kirkalt särama ja kipub kullast kasumlikumaks
Kulla väikevend ja vaese mehe kuld hõbe on tänavu kollasest metallist kiiremini kallinenud. Analüütikud toovad välja, et järjepidev puudujääk turul võib hõbeda järgnevatel aastatel kullast isegi eredamalt särama panna.
Kulla väikevend ja vaese mehe kuld hõbe on tänavu kollasest metallist kiiremini kallinenud. Analüütikud toovad välja, et järjepidev puudujääk turul võib hõbeda järgnevatel aastatel kullast isegi eredamalt särama panna.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kuidas ehitada kriisikindlat ettevõtet: Infortari põhimõtted “Kui Infortari läksin, küsiti, kas lähen pensionile”
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.
Tallinki ja Eesti Gaasi omanik ning lisaks kinnisvaras tegutsev börsiettevõte Infortar on end teadlikult ehitanud firmaks, mis kriiside ajal mitte ei kannata, vaid leiab uusi võimalusi ja kasvab.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Raadiohitid: kinnisvara hind jõuab aastaga tippu
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Kinnisvara hinnad tõusevad peagi vanade tippude juurde, rääkis Liveni tegevjuht Andero Laur nädala kuulatuimas saates “Investor Toomase tund”.
Euroopa tarbijaühendused esitasid Temu peale ühiskaebuse
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.
Euroopa tarbijaühenduste hinnangul pole Hiina odavkaubandusplatvorm Temu pakkunud klientidele seaduses nõutavas ulatuses tarbijakaitset ja kasutab keelatud manipuleerivaid kauplemisviise.