• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kes on pistiseafääri tundmatu Kristina?

  Läti viimaste aastate suurimasse pistiseafääri on segatud lisaks Eesti Energia äripartner Alstomile ka mitu siinset ettevõtet ja Eestiga seotud isikut.

  Pistiseskandaali võtmetegelane on Alstomi kunagine Balti suuna juht Andrejs Livanovics, kes osaliselt pesi raha Eesti firmade kaudu. Üks skeemis osalenud ettevõte on Eestis registreeritud OÜ Kenmore, mille on 2004. asutanud Argos ja Kersti Krachtile kuulunud Kenmore Invest, ent omanikuks ja juhatuse liikmeks on 2005. aastast Livanovics. Ettevõte vahendas konsultatsiooniteenuste sildi all pistiseraha.
  Kenmore kõrval on pistiseskeemiga seotud ka OÜ Insegar - 2006. aastal asutatud ettevõtte juht oli kuni eelmise aasta lõpuni Argos Kracht. Firma tegevusalaks on energeetikaalased teenused Lätis ja seda kontrollis tegelikult Livanovics.
  Livanovicsit seob Eestiga veel üks huvitav nüanss. Nimelt avaldas Läti ajakirjandusportaal eelmisel kevadel terve rea KNABi poolt pealtkuulatud Livanovicsi telefonivestluste helilinte.
  Ühel salvestisel võtab Livanovicsiga ühendust keegi Kristina Tallinnast, et arutada lepingu sõlmimise üksikasju Küprosel. Lindid ajakirjandusse lekitanud KNABi töötaja mõni aeg hiljem vallandatakse, aga kes on Livanvovicsiga heas vene keeles suhelnud Kristina, ei ole selge. Pole ka selge, kas Kristina suhtles Livanovicsiga Läti energiafirma juhtide pistiseskeemi tõttu või oli selle suhtluse põhjus mõnes teises Alstomi suurprojektis.
  Kuigi Alstom oli edukas ka Eestis, siis avalikest andmetest ei ilmne, et Livanovics oleks Lätiga sarnast pistisskeemi kasutanud ka Alstomi huvides Eestis ehituskonkursside võitmiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.